Цікаві факти про мед

Мед є символом достатку, добробуту і процвітання. Цей цінний продукт відомий людству з давніх часів. Його їли, ним лікувалися і багато ще для чого застосовували. Чудові властивості меду не тільки надають організму енергію та лікують від багатьох хвороб, а й сприяють омолодженню і довголіттю.

Кілька тисячоліть мед використовується для лікування різних захворювань. Згідно з численними дослідженнями, мед зміцнює імунну систему, сприяє зниженню рівня холестерину, позитивно впливає на розумовий розвиток дітей. Мед корисний для серця, шлунка і кишечника, регулює кількість цукру в крові, допомагає поліпшити стан шкіри і схуднути. Ну і звичайно, мед, змішаний з лимоном і гарячою водою, є прекрасним, добре відомим нам засобом від застуди.

Для отримання ложки меду (30 г) 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня.

Бджілки просто вражають своєю працьовитістю. Одній бджолі потрібно облетіти 46 тисяч кілометрів, щоб зібрати всього 100 г меду. Цікаво, що зараз бджіл все частіше використовують для виявлення вибухових речовин. Це пов’язано з неймовірно сильно розвиненими органами нюху у бджоли, у тисячі разів краще людських. Навіть спеціальні собаки сильно їм поступаються.

А ось африканські бджоли роблять дуже мало меду, а точніше, не дають його зовсім. По суті, вони не переробляють добутий ними за день нектар. А секрет непрацьовитих бджілок дуже простий — у Африці не буває холодної зими, значить і запаси меду тамтешнім бджолам не потрібні.

Фото Tiflis.Vn.Ua

Існує сімейство птахів, яке називається медоуказчик. Своє ім’я птахи отримали не просто так. Вони знають розташування всіх вуликів диких бджіл у радіусі десятків кілометрів, але добувати мед не в змозі. Угледівши якусь тварину або навіть людину, птах підлітає і починає співати, пропонуючи слідувати за нею. Приводить прямо до вулика і чекає, доки тварина або людина зруйнує його зовнішню оболонку. Ну а потім насолоджується, поїдаючи залишки меду і личинок бджіл. Ось така хитра пташка.

З давньої науки Аюрведа відомо, що мед володіє абсолютно унікальними якостями зігрівання та активізації обмінних процесів у організмі. Саме тому він є одним з головних компонентів у всіх дієтах і системах схуднення.

Лікувальна дія меду заснована на вмісті в ньому величезної кількості ферментів з пилку рослин, які стимулюють обмін речовин і активізують всі функції нашого організму. У меді містяться вітаміни і мінерали, серед яких присутні тіамін, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, рибофлавін, натрій, кальцій, магній, калій, марганець, мідь, фосфор, які можуть зарядити нас енергією на цілий день, а також допомогти нашому мозку справлятися з численними завданнями. Наявність у складі меду вуглеводів, серотоніну, заліза і холіну робить його просто необхідним для нашого мозку.

Мед є нашим природним антидепресантом. Вживання його вранці допоможе знизити рівень агресії, дратівливості і стресу, а також подолати хронічну втому. Одна-дві ложки меду за сніданком здатні додати вам сил і підвищити настрій. Мед прекрасно впливає на серцево-судинну, нервову системи, поліпшує склад крові, оскільки дезинфікує печінку і нирки. До того ж, він відмінно засвоюється нашим організмом. Алергія на мед — явище досить рідкісне. Алергія, швидше, можлива на неякісний або розбавлений мед, тобто на наявність механічних або біологічних домішок.

Фото Matrony.Ru

Науковці, які вивчають корисні властивості меду, стверджують, що в ньому зберігаються всі лікувальні властивості тих рослин, з яких він зібраний бджолою, і кожен вид меду особливий — має тільки свою терапевтичну дію. Лікарі радять при захворюваннях дихальних шляхів використовувати гірський мед з материнки і лаванди. Весняний мед, зібраний з плодових дерев, польових рослин і квітів каштана чудово лікує нирки. А ось лісовий і степовий, з липи і м’яти корисний при захворюваннях серця і неврозах. Степовий мед, з м’яти і материнки рекомендують при хворобах системи травлення.

Мед може не псуватися століттями, зберігаючи при цьому всі свої корисні властивості. При відкритті могили Тутанхамона була виявлена ​​амфора з медом. Її смакові і корисні якості практично не погіршилися за стільки часу.

Зіпсуватися меду не дають його антибактеріальні властивості. Саме завдяки цим властивостям мед так часто використовують у якості антисептика. Наприклад, у часи Великої Вітчизняної Війни медом обробляли рани багатьом пораненим. Бактерії гинули, і кількість одужавших різко йшла вгору. Крім того, мед ще й виводить з нашого організму токсини.

Мед краще зберігати в скляній або керамічній тарі. Можна зберігати мед і в металевому посуді, але він повинен бути виготовлений ​​з «нержавійки» або алюмінію. Ємкості з інших металів повинні бути з олов’яним або емальованим покриттям, причому цілим, без тріщин і сколів. Правда, при зберіганні в них мед може придбати металевий присмак. Цинковий посуд використовувати для зберігання меду не можна, так як органічні кислоти, що містяться в меді, утворюють з цинком отруйні для людини солі. Також мед можна зберігати і в дерев’яному посуді. Бочонок повинен бути зроблений з вільхи, тополі, а краще — з липи або осики. Дубові барила гарні для зберігання пива, але не меду — в них він темніє і втрачає свій аромат.

Фото Molomo.Ru

Обов’зкова умова зберігання — будь-яка ємкість повинна бути чистою. Для цього не підходять ємкості, у яких зберігались ароматні продукти, наприклад, сир, риба або квашена капуста. Це зумовлено тим, що мед дуже легко вбирає сторонні запахи. Якщо ємкість буде чимось пахнути, то через деякий час тим же самим буде пахнути і мед. Зберігання меду в холодильнику прискорює його кристалізацію. Це природний процес, при якому рідина в меді стає твердою. Якщо Ваш мед кристалізується, просто помістіть ємкість з ним у теплу воду і помішуйте, доки кристали не розтануть.

Слід зауважити, що мед не можна сильно підігрівати. Під час кип’ятіння в меді руйнуються більшість корисних компонентів. На Сході навіть існує приказка на цю тему: «Кип’ячений мед стає отрутою». Якщо ж мед не кип’ятити, а тільки злегка підігрівати, то його цілком можна використовувати у кулінарії, для приготування живильних масок, кремів та інших корисних у господарстві речей. При цьому потрібно пам’ятати, що гріти мед можна тільки один раз.

Кілька «хитрощів», які допоможуть вибрати якісний мед.

Справжній зрілий мед швидко кристалізується (зацукровується). Рідкий мед взимку означає, що його підігрівали. Іноді в зацукрований мед додають крохмаль. У такому випадку можна перевірити його на справжність однією краплею йоду — крохмаль видасть себе синім кольором. Якщо додали крейду, то від невеликої кількості оцту мед «закипить».

Перевірити вдома якість меду дуже просто. Якщо в теплій воді мед повністю розчинився — він якісний. Поява осаду вказує на домішки. Перевірити мед на базарі допоможе чорнильний олівець. Мед вважається високої якості і без домішок цукрового сиропу, якщо чорнильний олівець не залишає ніяких слідів на продукті.

Фото Eeatfresh.Ru

Найкориснішим медом вважають горобиновий. Він насичений усіма якостями цієї ягоди. Має красивий червоний колір і специфічний запах. Горобина квітне в травні — мед травневого викачування. Темно-коричневий мед з гречки багатий залізом, білками і органічними кислотами. Він корисний при недокрів’ї. Ароматним, прозорим, світло-жовтим або зеленим липовим медком варто запастися для лікування простудних і вірусних хвороб. Він має потогінну і зміцнюючу дію. Мед з акації допоможе при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів. Малиновий мед красивий своїм кольором, з ніжним ароматом малини. Його добре б придбати на лютий-березень, коли виникає пік простудних захворювань. Квітковий мед (кленовий, люцерновий, волошковий) має приємний квітковий запах. Такий мед дарує бадьорість, заспокоює нервову систему. Допоможе він і при хронічних захворюваннях, і після операцій. Пам’ятайте, що перед тим, як використовувати мед у якості лікувального засобу, потрібно порадитися з лікарем.

За матеріалами Best-Recipe.Biz, Webfacts.Ru, J-times.Ru, Vladov.Com, Shkolazhizni.Ru
Головне фото Antritis.Ru

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Великолепная статья. Спасибо.

Аватар пользователя Ганка
6 уровень

Благодарю за статью!

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

Интересная статья ,как хорошо, что у моего начальника хобби - пчеловодство

Аватар пользователя арина_ром
5 уровень
  • Костик
  • 03.07.14 - 19:47
  • #

Вот у меня вопрос - наверное, ко всем Кулинарам... С одной стороны: специалисты по меду говорят, что сильно его нагревать нельзя... получается "отрава"...
С другой стороны - все мы делаем блюда, запеченные с медом - например: курица в медовом маринаде, свинина с медом... ну и т.д..........
Где истина???...

Аватар пользователя Костик
5 уровень

а еще сбитни варили медовые. Может, наука не все знает?

Аватар пользователя Вишня
6 уровень
  • Костик
  • 03.07.14 - 20:59
  • #

Вишенка, да что тааааааа наууууууука знает???????????????????
,Давайте "пробовать" на свой опыт...

Аватар пользователя Костик
5 уровень

Він стає « отравою» заісно не в прямому значенні , скажімо він втрачає свої лікувальні цінності , залишається лише солодка, ароматизована маса . В принципі ми знаємо ,що кип’ятіння продуктів приводить до знищення в них з однієі сторони бактерії , але з другої і корисних речовин.

Аватар пользователя Garda
3 уровень

Я обожнюю мед , а в дитинстві плакала коли заставляла з`їсти хоча б одну його ложечку . Як міняються смаки . Без меду не уявляю свій день .

Аватар пользователя Garda
3 уровень