Як організувати фуршет вдома?

Фуршети все частіше замінюють традиційні святкові, ювілейні, весільні банкетні застілля. Фуршети дозволяють всім друзям, колегам, гостям більше спілкуватися один з одним, а не замикатися тільки на сусідах по банкетному столу. Такі бенкети — відмінна ідея зробити вечірку і накрити красиво стіл.

Слово «фуршет» прийшло до нас з Франції та переклад у нього абсолютно банальний — «виделка». І це не випадково, оскільки саме цей столовий прилад вважається головним на фуршеті, так як до столу подаються легкі закуски, фруктові салати і різні асорті. Популярність фуршету полягає навіть не в широкому виборі різних закусок. Невимушена обстановка, легка і дружня атмосфера протягом усього свята — ось головні якості цього заходу.

При організації фуршету потрібно пам’ятати про те, що стіл з закусками повинен розташовуватися не посередині кімнати, як це прийнято на звичайному застіллі, а осторонь, щоб залишався простір для пересування гостей. Але і ставити стіл впритул до стіни теж не рекомендується, оскільки у кожного бажаючого повинна бути можливість підійти до нього з будь-якого боку.

Прикрашаємо стіл для фуршету

Стіл повинен бути достатньо великим, щоб помістити на собі безліч страв. Іноді поєднують один з одним два столи, накриваючи їх довгою скатертиною, але при цьому столи повинні бути однієї висоти. Краще, щоб ніжки столу були прикриті скатертиною.


Фото Aquamaniya.Ru

Стільці навколо столу не ставляться. Вони можуть бути розставлені по периметру стін або групами навколо невеликих журнальних столиків. Бажано, щоб у приміщенні, де буде проходити фуршет, був хоча б один диван.

Закуски для фуршету краще всього розташувати на різних рівнях. Робиться це досить просто. На столі розміщуються картонні коробки або глибокі перевернуті тарілки. Їх можна накрити барвистою скатертиною або обгорнути папером. Не забудьте і про прикраси — квіти і свічки прекрасно впишуться в таку незвичайну сервіровку стола.

У сервіровці дуже важлива послідовність розташування. Ліворуч ставиться стос тарілок, а вже далі йдуть закуски. Для того щоб гостям було зручно брати закуски, дрібні тарілки розташовуються на краю стола, далі йдуть глибокі тарілки, салатниці, блюда з хлібом. Серветки і столові прилади встановлюються справа. Якщо у вашому фуршеті передбачаються гарячі закуски, подбайте заздалегідь про блюда з підігрівом.

Обов’язково розрахуйте кількість чистого посуду, адже ви не хочете залишати гостей для того, щоб підготувати чергову порцію чистих тарілок. На кожній тарілці зі стравами повинен лежати відповідний прилад, за допомогою якого можна покласти порцію собі на тарілку. Спеції ставляться традиційні — сіль і перець. Якщо до страв потрібні соуси, то вони розміщуються поряд з відповідними стравами.

Які страви мають бути на столі?

Не обов’язково стіл повинен включати в себе як холодні закуски, так і солодке. Не забороняється влаштовувати солодкі вечірки, де представлені тільки десертні закуски. Подібні фуршети особливо гарні для дамського товариства: легкі вина, тістечка і цукерки, фрукти є безпрограшними складовими дівочої вечірки.


Фото Etsphoto.Ru

Організовуючи фуршет, постарайтеся, щоб вибір напоїв був досить широким. Хороше вино, шампанське, крюшон, пиво, в тому числі і безалкогольне, ну і більш міцні напої — з таким вибором ви точно догодите кожному з гостей. Не забувайте і про різні соки і мінеральну воду. До речі, для напоїв найкраще встановити окремий стіл, так ви уникнете плутанини і суєти серед гостей, кожному буде зручно і комфортно, а це головне на будь-якому святі.

Безалкогольні напої при сервіруванні розливаються по келихах або подаються в глечиках. Алкогольні напої ставлять у відкритих пляшках групами на різних кінцях столу, поруч з келихами. Для використаного посуду поруч з головним столом ставиться додатковий, маленький, на який гості будуть складати брудний посуд.

Важливим також є і декор фуршетного столу. Залиште в центрі місце для букета квітів, кошиків з цілими фруктами, свічок, статуеток, пов’язаних з тематикою свята, наприклад, сніговичків можна поставити на Новий рік, а янголят — на святі на честь Хрестин. Взагалі можна використовувати як їстівний, так і неїстівний декор. Оформлення фуршету повинно бути не менше продуманим, ніж оформлення традиційного святкового столу.

До букетів для банкетного столу пред’являються деякі додаткові вимоги. Наприклад, в них не слід включати квіти з сильним запахом, тому що, можливо, деяким з гостей це не сподобається. Рослини повинні бути бездоганно чисті, не можна допускати, щоб на стіл обсипалися пелюстки, листя і пилок рослин.

Для фуршету не обов’язково готувати складні страви: пироги, салати, м’ясні нарізки і сири виглядають дуже апетитно і всім подобаються. Щоб було ще простіше, вибирайте такі страви, які можна подавати холодними. Це позбавить вас від метушні на кухні перед самим приходом гостей.


Фото Liveinternet.Ru автор Ирина Антоник

Страви для фуршету обов’язково повинні подаватися вже нарізаними і поділеними на порції — вони повинні бути в такому вигляді, щоб гостям було максимально зручно покласти їх на індивідуальну тарілку і пригощатися, що називається, «на ходу». Якщо це риба, то у вигляді філе, якщо шматочки курки, то без кісток.

Прослідкуйте, щоб у вас були м’ясні, рибні та вегетаріанські страви в залежності від смаку ваших гостей. Щоб ніхто з гостей не пішов голодним, подайте хліб, чіпси, оливки, маслини і горіхи. Цілий лосось або варений і глазурований окіст стане вражаючою головною стравою. Якщо ви не передбачаєте сидячі місця для всіх, то в ідеалі потрібно вибрати такі страви, які можна їсти тільки виделкою, без ножа.

Канапе — ідеальна закуска для фуршету

Канапе — це маленькі закусочні бутерброди. Це найбільш проста, але досить ситна в закуска, яка ідеально підходить для фуршету. Перевага канапе в тому, що готувати їх можна за різними рецептами — в будь-якому холодильнику практично завжди знайдуться відповідні для цього інгредієнти.

Принцип приготування канапе однаковий. Береться чорний або білий хліб, нарізається скибками товщиною 0.5 см, після чого з нього формуються невеликі порційні шматочки різноманітної форми. Кірка з хліба попередньо зрізається. Форму майбутнім бутербродам можна надати за допомогою звичайного кухонного або спеціального фуршетного ножа. Канапе можна зробити квадратними, круглими або трикутними. Якщо у вас є металеві формочки для тіста, то з їх допомогою канапе можна надати фігурну форму, наприклад серця або квітки.


Фото Olympichotelsochi.Com

Хліб може бути свіжий або ж злегка підсушений в духовій шафі. Найбільш популярна основа для канапе — це французький батон. Зверху хліб змащується соусом або маслом, залежно від рецепту, на який вже кладеться сама закуска і її прикраси. Подавати канапе можна як з приладом, за допомогою якого бутерброд перекладається на тарілку, так і на маленьких шпажках, що є ще більш зручним.

З вершковим маслом можна багато експериментувати. У нього можна додати оселедець, креветки, асорті із зелені, часник, балик та ін. Все це, звичайно, додається до масла у перетертому вигляді. В результаті ви отримаєте оригінальне масло за смаком, яке зробить особливими навіть найпростіші бутерброди.

Здивуйте гостей красивими тарталетками

Ще одне рішення для фуршету — тарталетки. Це кошички з тіста, в яких подаються закуски або салати. Діаметр тарталеток може бути різним — від 3 см і більше. Зазвичай їх продають у великих супермаркетах, але за наявності звичайних форм для кексів їх можна спекти і вдома, наприклад, з пісочного тіста. Іноді формочки з тістом наповнюють готовою начинкою і разом з нею запікають у духовці.

У тарталетки можна також викладати будь-які салати. Єдина вимога — салати не повинні бути занадто рідкими, щоб тісто не розм’якло. З цієї причини овочеві салати, які дають сік, в тарталетки не кладуть.


Фото Goldofparadise.Eu автор Ольга Зю

Чудово підійде салат з відварних креветок, зеленого горошку і свіжого огірка з ніжним соусом. Зверху салат посипається тертим сиром і прикрашається гілочками петрушки або кропу.

Ще один варіант — салат зі свіжих ананасів з філе копченої курки, виноградом без кісточок і тертим сиром. В якості заправки можна використовувати різноманітні легкі соуси і навіть йогурт. Залежно від обраного соусу смак у салату буде різним.

Крім традиційних тарталеток з тіста можна приготувати сирні тарталетки. Вони дуже швидко готуються і ефектно виглядають при подачі різних страв. У них також можна подавати салати, морепродукти, жульєни, в принципі все, що вам подобається.

Цікаві закуски для святкового столу

Дуже часто на свята подають фаршировані яйця і фаршировані помідори. Така закуска завжди подобається гостям. Дуже смачні закуски для фуршету виходять зі свіжого солодкого перцю. Класичною начинкою буде бринза, сметана, часник і зелень. Але можна і пофантазувати. Паста з креветок або відварний рис із зеленню, шинкою і соусом смакують просто ідеально. До того ж, відварений рис збільшить кількість начинки і зробить її м’якою і ніжною.

Маленькі пиріжки з дріжджового або листкового тіста навіть зі звичайною начинкою, наприклад, м’ясом, капустою, картоплею з грибами, мають незмінний успіх. Найголовніше — маленький розмір пиріжків, на «один укус».


Фото 28catering.Ru

Ще вдала закуска для фуршету, яку можна приготувати заздалегідь і подати в холодному вигляді — маленькі млинці з різними начинками, наприклад, з червоною ікрою або сьомгою. Замість млинців можна використовувати лаваш. Така закуска має аппетитний і оригінальний вигляд.

Філе червоної риби можна витончено згорнути в бутон троянди. Сир і виноград можна нанизати на шпажки і встромити в половинку яблука. Таким чином вийде красива прикраса столу.

Усі страви подать на стіл вже порізними на порціонні шматочки

Салати можна подати у порціонних креманках або келихах для мартіні. Свіжі та мариновані овочі або гриби можна нанизати на невеличкі шпажки. Це можуть бути помідори чері, шматочки болгарського перцю, кружечки огірків, оливки, маслини та ін.

Заздалегідь наріжте сири, запіканки, пироги та десерти, щоб гості могли легко взяти собі порцію. Викладіть на блюдо нарізані курячі грудки, помідори черрі, листя руколи і крес-салату, прикрасьте хрустким беконом і підсмаженими кедровими горішками, збризніть бальзамічним оцтом.

Для овочевої запіканки змішайте трохи розім’яту варену картоплю з тертим сиром, зеленою цибулею і кайенским перцем. Оберніть листковим тістом і запікайте до рум’яного кольору. Простий салат вийде, якщо змішати відварений булгур зі свіжою м’ятою, петрушкою, лимонною цедрою і дрібно нарізаними помідорами і заправити олією. В якості простого десерту можна подати нарізаний шматочками шоколадний кекс, а до нього — соус з розтопленого шоколаду, змішаного з натуральним йогуртом.


Фото Saltandpepper.Com.Ua

Соуси і бутербродні начинки можна приготувати легко і дешево, і при цьому вони будуть набагато краще покупних. Подайте до соусів чіпси, трикутні тости або хлібні палички, а також крупно нарізані овочі: смужки моркви, огірків і перців, стебла селери, редис і помідори черрі. Соуси також добре поєднуються з суцвіттями цвітної капусти або брокколі, стеблами спаржі і зеленою квасолею.

Десерт — відмінне завершення свята

Завершити святкову трапезу можна спокусливими десертами. Відмінно підійде для фуршету чізкейк, адже він має красивий вигляд і легко нарізається. До того ж, його можна приготувати заздалегідь, що дозволить уникнути стресів в останню хвилину. Спробуйте приготувати трайфл. Це традиційний англійський десерт зі шматочків бісквіта, просочених кремом, фруктів і збитих вершків. Зазвичай трайфл викладається шарами у великій скляній креманці.

Чудовим завершенням фуршетного столу стане торт. Цей десерт завжди користується успіхом, а якщо ви не впевнені у своїх силах, його завжди можна купити. Не забудьте і про свіжі фрукти. Їх можна красиво нарізати, а можна, додавши трохи фантазії, зробити ефектні корзинки зі свіжіх фруктів. Подайте до них збиті вершки і безе або пісочне печиво. Всі ці нескладні страви і закуски допоможуть вам гідно прийняти своїх гостей.

При всій своїй простоті фуршет все-таки вимагає певних зобов’язань. Адже будь-яке свято, продумане і підготовлене заздалегідь, порадує гостей набагато більше, ніж банальне меню і стіл, заставлений різномастними стравами. Та й сама господиня почуватиметься впевненіше, якщо її свято проходить ідеально і подобається гостям.


Фото Свадебныехлопоты.Com
За матеріалами Jlady.Ru, Prazdnodar.Ru
Головне фото Lireka.Ru