Готуємо коктейлі до Нового року

Коктейль — не просто алкогольний напій. Це витончений і вишуканий напій, який залишає масу задоволення. Його не п’ють, ним насолоджуються. Коктейль — напій для відпочинку, для нічного клубу, для спілкування з коханою людиною, для розмов з друзями. А ще коктейль — ідеальний напій для зустрічі Нового року, нових вражень і веселого спілкування.

Йшли роки. Коктейлі виходили з моди і знову ставали популярними. Але незмінно вони залишалися атрибутом стильного способу життя.На сьогоднішній день існує більше десяти тисяч загальновідомих рецептів і близько 17 мільйонів можливих варіацій змішування алкогольних напоїв. І все ж немає нічого приємнішого, ніж придумувати власні рецепти. Адже політ фантазії може бути необмеженим.

Кисло-солодкі коктейлі

Серед коктейлів, до складу яких входить один спиртний напій, лимонний сік і цукор, можна виділити наступні групи.

Дейзі (Daisy) — це short drink на основі одного спиртного напою, а також лимонного соку, цукру і обов’язково сиропу Гренадін. Він подається з дробленим льодом у келиху old fashioned, прикрашеному вишнею і шматочком апельсина.

Колінзи — суміш якого-небудь спиртного напою з лимонним соком, цукром, содовою і льодом, приготована, як правило, прямо в келиху collins (різновид хайбол (highball)). Це long drink, його зазвичай прикрашають вишнею і п’ють через трубочку. Класичний представник групи — коктейль Джон Колінз (John Collins).


Коктейль "Олександра" Фото Foodika.Ru

Кулери і Коблери — колінз, у який забули додати цукор або лимонний сік, а іноді і те, і інше, стає Кулером. Таким чином, Кулер — це комбінація якого-небудь спиртного напою з льодом і газованим напоєм — содовою або, наприклад, Ginger Ale. А якщо Кулер подати з подрібненим льодом, він перетвориться на Коблер. У цьому випадку його обов’язково слід прикрасити вишнею і шматочком лимона або апельсина.

Сауер (Sour, тобто «кислий») — short drink американського походження. Крім міцного спиртного напою, він включає сік лимона або лайма і цукор. Як правило, його збивають в шейкері і прикрашають вишнею. Краще використовувати свіжовичавлений сік і цукровий пісок. Класичний представник цієї групи — коктейль Whiskey Sour.

Слінги — багато лимонного соку в поєднанні зі спиртним напоєм, невеликою кількістю содової води і чайною ложкою цукру. Найвідоміший представник цих коктейлів — Сінгапур Слінг, який розбавляється содовою водою і де цукор замінюють лікером Cherry Brandy.

Суізли — основна відмінність Суізла від Кулерів, Коблерів, Коллінз та інших «лонг дрінк» полягає в тому, що він включає біттер.

Фіззи -сильногазована вода є необхідним компонентом класичного Фізз, адже «to fizz» по-англійськи означає «шипіти». Що стосується іншого, то потрібно збита в шейкері суміш лимонного соку, цукрового піску і спиртного напою, яку відфільтровують в хайбол (highball), що містить лід. Найвідоміший коктейль цієї групи — добре збитий, пінистий Джин Фізз.

Фікси — існує безліч думок про те, яким повинен бути коктейль групи Fix. Деякі вважають, що його слід розбавляти содовою, інші рекомендують додавати в нього лікер Curacao. Проте всі сходяться в одному — Фікс повинен готуватися з великою кількістю льоду. Збиті в шейкері лимонний сік і цукровий пісок відфільтровують в келих, наповнений подрібненим льодом. Коктейль закріплюють, точніше, фіксують, додаючи зверху міцний спиртний напій.

Класифікація коктейлів по виконанню


Коктейль "Мохіто" Фото Afisha.Bigmir.Net

Rainbow (веселка) — це різнокольорові напої у вигляді шарів. При їх приготуванні слід проявляти особливу акуратність, щоб шари не перемішалися між собою. Наливати напої треба по перевернуій барній ложці в порядку, залежному від їх ваги.

Сенгер — коктейлі Sangaree можна готувати на основі джина, бренді, віскі та інших напоїв. Важливо розбавити спиртне содовою водою, додати порто Tawny і посипати зверху коктейль мускатним горіхом.

Тонізуючі коктейлі — ці коктейлі не класифікують по компонентам, що входять до їх складу. До них відносяться Bloody Mary (Бладі Мері) і Bullshot (Булшот). Тонізуючі коктейлі або дуже міцні (30-35%), або містять багато соку, калорійних фруктів або бульйону. Відомий бармен Шарль Шуман називає їх також Corpse Revivers («повертають до життя мерця»).

Класифікація коктейлів по температурі

Гарячі напої зазвичай подаються в термостійких келихах. До гарячих напоїв (тобто, Hot Drinks) належать:

  • Гроги, до складу яких входять лимонний сік, цукор, спиртне, вода або чай, спеції;
  • Пунші, у які додають спиртне, соки, цукор, спеції;
  • Тодді, до інгредієнтів яких входять спиртне, цукор або мед, вода або соки;
  • Хот Коффі, які готують з цукра, спиртного, кави, а іноді додають вершки.


Коктейль "Бренді-кола" Фото Vorotila.Ru

Класифікація коктейлів з м’ятою

Джулепи — м’ятні листя давлять разом з цукром у келиху. Додають колотий лід і спиртний напій. У результаті виходить свіжий і ароматний джулеп. Найбільш популярний коктейль цієї групи — класичний Mint Julep, який готується на основі бурбона.

Смеш (Smash) — це, в деякому роді, менш міцний і газований варіант джулеп. Тобто, поряд зі спиртним напоєм, в його рецепт входять м’ятні листя, трохи цукрової пудри і содова вода. Смеш наливають в келих олд фешенед (old fashioned) або тумблер і прикрашають лимонною цедрою.

Класифікація коктейлів з шампанським

Серед коктейлів на основі шампанського можна виділити кілька підгруп:

  • Суміш міцних спиртних напоїв з шампанським, найвідомішим у цій групі є Champagne Cocktail (Шампань коктейль);
  • Суміш лікерів з шампанським, класичний приклад — коктейль Kir Royal (Кір рояль), який є також відмінним аперитивом;
  • Суміш фруктового соку і шампанського. У цьому випадку рекомендується використовувати тільки свіжі, неперестиглі фрукти, як приклад можна привести коктейлі Bellini (Белліні) і Buck’s Fizz (Бакс-фізз).


Коктейль "Гоголь-Моголь" Фото Hnb.Com.Ua

Класифікація коктейлів з яйцем

Дві основні категорії коктейлів, в яких використовується яйце, це Егг-ноги і фліпи.

Егг-ног — це long drink, приготований в шейкері. Його основні компоненти: яєчний жовток, цукор або цукровий сироп, вершки або молоко і спиртне. У Егг-ног також додається мелений мускатний горіх.

Спочатку слово «nog» означало міцний англійський ель, в який було прийнято додавати яйце. Ймовірно, від цього виникла звичка так само називати вершково-яєчні змішані напої.

В Англії Егг-ноги за традицією п’ють під час Різдва і новорічних свят. Багато сімей зберігають свій власний рецепт напою, який нерідко дуже складний і вимагає декількох годин приготування. Егг-ног подають до столу в спеціальній супниці в перший день Різдва і вранці Нового року. Яскравим прикладом Егг-нога є Brandy Egg-Nog (Бренді Егг-ніг) та Гоголь-моголь.

Фліпи — вважається, що фліп походить від одного шотландського напою. Він містив яйце, і його змішували, переливаючи з однієї посудини в іншу, що видавало звук «фліп-флоп».


Коктейль "Манхетен" Фото Nakryshe.Parusa-spb.Ru

Сьогодні фліп готують в міксері або в шейкері і на відміну від оригінального рецепта в нього додають тільки жовток. Прикладом фліпа є Porto Flip (Порто фліп).

Основні правила приготування коктейлів

Найважливіше при приготуванні коктейлю — щоб він вийшов смачним. Вам потрібно заздалегідь спробувати приготувати вибрані коктейлі, щоб знати їх смак. Також потрібно дуже уважно ставитися до інгредієнтів і вибирати тільки ті з них, які володіють бездоганною якістю. Нарешті, вам потрібно навчитися готувати коктейлі граціозно й швидко, щоб не спотворити їх смак, наприклад, через розталий лід.

Коктейль зазвичай повинен містити не більше 5 інгредієнтів, причому в рахунок йдуть всі додаткові компоненти, які використовуються в дуже маленьких кількостях, такі як спеції, біттери і т.д. Часто коктейлі, які містять багато складових, стають настільки схожими один на одний, що вже неможливо зрозуміти, з чого вони приготовані.

Для додання коктейлям неповторного смаку, а також для додаткової прикраси нерідко використовують спеції. При створенні коктейлів використовуються наступні спеції: сіль, перець, соус Табаско, соус Worcestershire, квітка апельсинового дерева, мускатний горіх, пряна гвоздика, кориця. А також в рецепти багатьох коктейлів входять яйця, вершки, молоко, какао-порошок, чорний шоколад.

При приготуванні деяких коктейлів, особливо short drinks, що подаються без льоду, бажано охолодити келих. Для цього тримайте частину ваших келихів в холодильнику або в морозильнику. Можете також поступити наступним чином: покладіть кілька шматків льоду в келих і покрутіть його навколо власної осі, приводячи в рух лід. Потім цей лід викиньте.


Коктейль "Беліні" Фото Lets-drink.Ru

Якщо рецепт містить вина, для найбільшого смакового ефекту білі охолоджуйте, а червоні використовуйте кімнатної температури, попередньо давши їм «подихати», насититися киснем протягом однієї години. Білі вина не повинні бути переохолоджені, це псує букет. Коктейлі, які містять вина, подаються без льоду, проте лід використовується при приготуванні до проціджування через стрейнер. Сухі шеррі можуть охолоджуватися, але більш насичені крем-шеррі використовуються лише кімнатної температури. І, нарешті, коктейлі, які містять шампанське, повинні бути по-справжньому холодними, для цього пляшки з шампанським тримають у відерцях з льодом. Навіть якщо це ігристе вино, чим холодніше, тим краще.

Основою для коктейлю можуть стати джин, бренді, горілка, ром, текіла, віскі, бурбон, сухий або солодкий вермут, «Калуа», шампанське та ін. Для створення неповторного смаку додають содову, колу, тонік, лимонад, кокосові вершки, м’яту, різні соки та фрукти — лимон, апельсин, лайм, а також ягоди. У віскі і джин можна додавати цукор або цукрову пудру.

Слід знати, що залежно від міцності коктейлі готують в більшому або меншому обсязі на порцію. Коктейлі з великим вмістом алкоголю (міцні, десертні і у вигляді шарів) готують, як правило, в обсязі від 50 до 100 мл. Змішані напої, що містять у своєму складі невелику кількість алкогольних компонентів (ігристі коктейлі, коктейлі з яйцем, крюшони і т.д.) — у обсязі від 100 до 200 і більше мл.

Всі компоненти напою повинні добре поєднуватися за смаком. Їх аромати не повинні перекривати один одний, а мають створювати новий приємний аромат, або, як прийнято говорити, «букет». Дуже важливо також, щоб вид коктейлю був належним смаку.

Найчастіше в рецептах коктейлів кількість інгредієнтів вказується в частинах порції, але іноді вживають і незрозумілий для непрофесіоналів термін — даш. Тому варто знати, що один даш дорівнює 1,5 мл, або 2-3 краплям.

Лід для коктейлів


Коктейль "Слава Україні" Фото Uainfo.Org

Лід для коктейлів вимагає особливої уваги. Зрозуміло, не можна використовувати один і той же лід для декількох коктейлів, а також — старий лід, що ввібрав в себе неприємні запахи. Рекомендується використовувати джерельну, дистильовану або слабомінеральну воду. Дуже важливо, щоб вона була абсолютно прозорою і не мала присмаку. Для приготування льоду не беріть воду з-під крана, ви можете це робити тільки в тому випадку, якщо у вас є фільтр.

При виготовленні дробленого льоду (якщо у вас немає спеціальної машинки — блендера або крашера) можна поступити наступним чином: загорнути лід у серветку і розтовкти його за допомогою звичайної пляшки. Це простий і ефективний спосіб, він дає сухий лід. Щоб подрібнити лід у блендері, потрібно додавати у нього воду, а потім її зливати. У результаті виходить мокрий лід, який не дуже підходить для приготування коктейлів.

Зазвичай коктейлі з льодом подаються в келихах типу тумблер, олд фешенед або хайбол. А коктейлі, що подаються без льоду, наливають в келих з «ніжкою».

Цукровий сироп для коктейлів

Він служить важливим інгредієнтом для дуже багатьох коктейлів. Ви можете приготувати його самі, додавши 1 літр киплячої води в кілограм цукру і розмішавши отриману суміш до його повного розчинення. Потім готовий цукровий сироп слід зберігати в холодильнику.

Для багатьох коктейлів вам знадобиться цукровий сироп з цитрусовим соком (лимона або лайма). Сік можна додати в останній момент безпосередньо в сироп, який був приготований заздалегідь.

Як перемішувати коктейлі?


Коктейль "Б-52" Фото Daikon.Ru

Залежно від того, наскільки легко перемішуються між собою інгредієнти, що входять до складу коктейлю, його можна готувати декількома способами.

Прямо в бокалі — Білд (Build). Зазвичай таким чином готують всі основні Long Drinks, що не містять занадто важких сиропів, вершків і складаються з невеликої кількості інгредієнтів (не більше трьох). Найчастіше — це напої, які подаються з льодом. Як приклад можна привести такі класичні змішані напої, як Screwdriver, Gin Tonic, Bloody Mary та інші.

Для приготування коктейлю у відповідний келих потрібно покласти кілька шматочків льоду. Налити інгредієнти в порядку, зазначеному у рецепті. Перемішати їх і, якщо це необхідно за рецептом, додати газований напій. Розмішувати газовані напої слід, зрозуміло, як можна менше. Потім готовий коктейль слід прикрасити і подати.

У міксері (блендері) — Бленд (Blend). Використання міксера дозволяє отримувати або коктейлі більш густої консистенції на основі вершків, свіжих фруктів, льоду і т.д., або, навпаки, дуже повітряні і пінисті коктейлі.

Щоб приготувати коктейль, в міксер потрібно покласти кілька шматків льоду, додати нарізані фрукти та інші інгредієнти. Збивати близько 30 секунд. Коктейль перелити в келих, прикрасити і подати.

За допомогою ступки і товкача — Мадл (Muddle). Використання ступки дозволяє витягти сік з листя м’яти або часточок лайма, а так само розтовкти шматочки цукру. За допомогою цього способу можна приготувати коктейль Mojito.


Коктейль "Багама Мама" Фото 1cookit.Com

Для таких коктейлів потрібно покласти у склянку з товстим дном листки свіжої м’яти, часточки лайма і цукор. Товкти до тих пір, поки лайм і м’ята не дадуть сік, а цукор перетворитися на пудру.

У келиху для змішування — Стір (Stir and Strain). Келих для змішування використовують для приготування більш складних коктейлів, які містять більше інгредієнтів, але не вимагають збовтування. Також його застосовують для тих змішаних напоїв, які подають без льоду, але охолодженими.

Келих для змішування (для цього прекрасно підійде нижня частина шейкера) треба наполовину заповнити льодом. Слід обов’язково злити воду, залишати її вкрай небажано. Налити в цей келих інгредієнти в порядку, передбаченому в рецепті. Перемішати їх ложкою для змішування. Потім отриману суміш переливають в келих, фільтруючи від льоду за допомогою барного ситечка. Готовий коктейль прикрашають і подають.

Якщо коктейль повинен подаватися з льодом, то треба використовувати новий лід, заздалегідь поклавши його в келих для коктейлю, а не лід з келиха для змішування.

У шейкері — Шейк (Shaken). Такі інгредієнти, як фруктовий сік, вершки, сиропи, яйця, потребують збовтування, щоб перетворитися на однорідну масу. Для цього використовують шейкер, що дозволяє одночасно добре перемішати перераховані продукти з алкогольними напоями і охолодити коктейль.


Коктейль "Мімоза" Фото Bride.Cosmo.Com.Ua

Для цього нижня частина шейкера заповнюється на три чверті шматками льоду. Вода, що утворилася в порожнинах крижинок, ретельно зціджується. Інгредієнти наливають в шейкер і його щільно закривають. Не наповнюйте шейкер більше ніж до половини. Необхідно залишити достатній простір для збивання. Шейкер «б’ють» близько 10 секунд. Чим довше ви збиваєте коктейль, тим краще він змішується і охолоджується, але тим більше тане лід. Чим менше ви збиваєте коктейль, тим гірше він охолоджується і змішується, але тим менше він розбавляється водою від розталого льоду.

Збиваючи шейкер, корисно прислухатися до звучання льоду. Звук змінюється через танення льоду. «Музика шейкера» може дати інформацію про те, коли слід припинити збивати коктейль і відфільтрувати його, переливши в келих. Щоб уникнути різних помилок, не рекомендується починати змішування з алкогольних напоїв. Першим слід налити в шейкер фруктовий сік, після цього алкогольний напій і в останню чергу додаткові компоненти.

Газовані напої, такі як шампанське або лимонад і пиво, не можна збивати в шейкері. Ці інгредієнти доливаються у вже готовий коктейль або ж суміші з ними готуються у барному келиху для змішування.

Як прикрасити коктейль?

Звичайно, коктейль повинен бути смачним, але прикраси цього коктейлю відіграють дуже велику роль. Прикрашати коктейль можна майже всім. Чим солодший і чим об’ємніший коктейль, тим більш святковою має виглядати його прикраса. Існують коктейлі, де прикраси обумовлюються рецептом. Тільки в деяких коктейлях прикраси зайві, а іноді і строго заборонені.


Коктейль "Маргарита" Фото Zadayvopros.Com

З іншого боку, є класична прикраса коктейлів: для сухого мартіні — оливка, для Манхеттена — вишня, для Гібсона — карликова цибулинка, для Джулепа — м’ята та ін. При приготуванні екзотичних, а також тропічних і перш за все коктейлів Фансі можна використовувати будь-які прикраси.

Мистецтву прикраси неможливо поставити кордонів. Цілі фрукти або шматочки фруктів можна розрізати навпіл і нанизати на краю келиха. Після цього до них можна прикріпити на шпажці інші шматочки фруктів. Шпажки з фруктами можна опустити в коктейль або покласти на краю келиха.

Коктейлі з фруктами зазвичай прикрашають плодами або ягодами. Фрукти, нарізані невеликими кубиками, і цілі ягоди наколюють на шпажки з дерева або пластмаси, які опускають в келих.

В якості декоративного оформлення коктейлів дуже часто використовується лимонна або апельсинова цедра. Її зрізають стрічкою шириною 1/2 см з половини лимона або апельсина. Один кінець стрічки закріплюють за верхній край келиха, а інший опускають на дно. Цедра розправляється в кулястому бокалі у вигляді спіралі. Келих одночасно може бути прикрашений «інеєм».

Світлі коктейлі можна подавати з кубиками підфарбованого льоду. Такий лід готують в холодильниках, підфарбувавши воду будь-яким фруктовим сиропом.


Коктейль "Піна Колада" Фото Home-bar.Ru

Для прикраси коктейлю можуть бути використані наступні плоди: «п’яна» вишня (вишня, вимочена у міцних спиртних напоях), вишня в сиропі, свіжа вишня, чверть, половина або цілий кржечок лимона; вузька довга смужка зі шкірки лимона, згорнута в спіраль (таку прикрасу називають «твіст», і вона служить не тільки для краси, але ще й сильно ароматизує коктейль); чверть, половина або цілий кружечок лайма; чверть, половина або цілий кружечок апельсина; твіст зі шкірки апельсина; скибочку грейпфрута; скибочку свіжого ананаса; зелені оливки (для Dry Martini); м’ята (наприклад, для Mojito); маленькі мариновані цибулини; гілочка селери (для Bloody Mary).

Також коктейль можна прикрасити паперовою парасолькою, ліхтариком, прапорцем та ін. Однак необхідно пам’ятати, що прикраса, яка заважає пити коктейль, є невдалою. Не варто дуже захоплюватися попередньою нарізкою фруктів з метою полегшити роботу згодом, тому що при цьому вони втратять свіжість. Наприклад, якщо ви хочете зробити прикраси з яблук (трояндочки, пір’я тощо), то це слід робити одночасно з приготуванням коктейлю, інакше яблучні фігурки просто почорніють.

Для прикраси крюшонів можуть бути використані нарізані кубиками часточки лимона або апельсина, або фігурно нарізана цедра, а також кружечки цих плодів, які кладуть безпосередньо в келих.

Міцні коктейлі, приготовані в креманках, можна іноді скропити лимонним маслом, вичавивши його з невеликої лимонної скоринки. У цьому випадку поверхня напою переливається різними кольорами веселки, а пахуче лимонне масло надає йому своєрідний аромат.

Для прикраси деяких коктейлів потрібно створити солону або солодку крайку (іній) по краю келиха. Для цього протріть край келиха скибочкою лимона або апельсина і поставте цей келих «вниз головою» в сіль або в цукрову пудру. Також можна отримати різнобарвну крайку, занурюючи край келиха в блюдце з лікером, а потім в сіль або цукрову пудру. Блакитний Curacao дає блакитний колір кромки, м’ятний лікер — зелений і т.д.


Коктейль "М'ятний джулеп" Фото Itsmywine.Ru

Дуже ефектно виглядає обідок з білої кокосової стружки, дрібної шоколадної стружки або коричневої порошкової кави. Краї келихів для пікантних коктейлів можна прикрасити обідком з крупнокристалічної солі, дрібно нарубаної зеленої цибулі, насіння кмину або меленої ніжно-солодкої паприки (солодкого перцю). У якості «клейкого матеріалу» для країв келиха для солодких напоїв поряд з лимонним соком можна використовувати апельсиновий сік або сік грейпфрутів, а також лікер, сироп і мед. Для пікантних коктейлів обідок роблять тільки на основі лимонного соку. Келихи з обідком слід приготувати заздалегідь: обідок тримається досить довго.

Професійне обладнання для коктейлів

Для того щоб зробити коктейль, вам знадобиться професійне обладнання, хоча якщо ви не настільки віддані ідеї, то цілком можете замінити більшість спеціальних пристосувань звичайними кухонним приладдям. З іншого боку, будучи переконаним прихильником цього виду напоїв і намагаючись зробити їх характерною рисою свого домашнього меню, купіть краще професійні аксесуари, які не тільки полегшать приготування коктейлів, але й створить вам репутацію розторопного господаря.

Проте яке б рішення ви не прийняли, вам, безсумнівно, знадобитися шейкер, так як серед звичайного кухонного посуду немає предмета, здатного його замінити. І пам’ятайте, що для недосвідченого глядача бармен, який змішує напої для досягнення необхідного смаку і в кінці наливає готовий коктейль, завжди являє собою дуже цікаве видовище.

Починаючому бармену краще використовувати стандартний шейкер, що складається з трьох елементів. Коктейльний шейкер, з трьома відділеннями для заповнення, використовується в барах, але найбільш поширений на домашніх кухнях. Використовується цей шейкер з 1800-х, пік його популярності був між 1930-1940-ми роками.


Коктейль "Кислий віскі" Фото Brodude.Ru

Барна ложечка і келих для змішування також є необхідними для приготування коктейлів. Барна ложка — це спеціальна ложка з довгою загнутою спіраллю ручкою, яка дістає точно до дна змішувальної склянки. Інгредієнти і лід поміщаються в барний келих, ложка використовується для перемішування і обертання льоду крізь компоненти від десяти до двадцяти секунд, охолодження і розчинення напою. Традиційно, напої, що містять тільки алкоголь, вина, непрозорі лікери та гіркі настоянки розмішуються. Напої, в які додаються фруктові соки і молочні продукти для змішування, навпаки, збовтуються.

Для приготування деяких коктейлів знадобиться ступка і товкач. За їх допомогою, очищені фрукти, трави, цукор розтирають, інші тверді інгредієнти поміщають в стакан, часто з невеликою кількістю цукру, лікеру і гірких настоянок, потім розчавлюють, труть або товчуть дерев’яним товкачем. Додаткові рідкі інгредієнти додаються після того, як розтирання завершено.

При цьому багато хто помилково не розтирає інгредієнти довго і повністю. Це може призвести до гіршої якісті напою, оскільки потрібно лише активізувати якомога більше аромату і смаку з деяких інгредієнтів. Наприклад, розтирання інгредієнтів для коктейлю «Old Fashioned»: сенс в тому, щоб добути найбільшу кількість ефірних фруктових масел з шкірки апельсина, з’єднавши їх з цукром, водою і гіркою настоянкою, перш ніж додати віскі або Bourbon. Якщо фрукти не були ретельно розтерті, велика частка основного аромату пропаде.

Невід’ємним атрибутом є також мірна чашка. Це прозорий келих, представлений в різних розмірах, із зазначеними градаціями обсягу. Найкращі мірні чашки для коктейлів показують обсяги в унціях, дозах (частинах, мірах) і літрах.

Келихи для коктейлів

У приготуванні коктейлів келихи практично так само важливі, як і самі коктейлі. На думку справжніх ревнителів ритуалу, «Мартіні» тільки тоді може називатися «Мартіні», коли його подають у відповідному келиху. Звичайно, подібний педантизм не обов’язковий, але слід зазначити, що для деяких коктейлів більше підходять певні склянки. Основне правило тут — чим міцніше напій, тим нижче келих.


Коктейль "Том Колінз" Фото Rivera-nt.Ru

Дуже важливо, щоб келихи були привабливі на вигляд і бездоганно чисті. Якщо хочете переконатися в чистоті келиха, подивіться крізь нього на світло і протріть сухою тоненькою ганчірочкою. Ідеальні тонкостінні прозорі келихи дзвенять високим звуком при натисканні пальцями і, звичайно, представляють коктейлі в кращому світлі. Хоча цілком можливо обійтися невеликим набором скляного посуду для напоїв — тільки фужерами для коктейлів, для шампанського у формі флейти, високими і низькими келихами.

Cognac Balloon (Коньячний келих) має обсяг 24-36 cl. Він представляє собою кулястий келих, який просто ідеальний для коньяку або бренді. Келих має спеціальну форму, яка розроблена для того, щоб можна було зігріти напій теплом своїх рук.

Champagne Flute (Фужер для шампанського у формі флейти) має обсяг 16-18 cl. Цей келих використовується в основному для шампанського і коктейлів, що містять шампанське. Звужений верх дозволяє затримати бульбашки шампанського при його наливанні.

Ще один келих для шампаньского називається Champagne Saucer. На відміну від першого, цей келих має дуже широку чашу об’ємом 120-270 мл. У будь-якому разі, до шампанського слід подавати келих на довгій ніжці, щоб рука зовсім не торкалася чаші і не зігрівала її — шампанське п’ють холодним.

Cocktail Glass або Martini Glass (Коктейльний келих) має обсяг 12-16 cl. Форма келиха дозволяє змішувати окремі інгредієнти. А тонка довга ніжка не дає нагрітися коктейлю при його вживанні.


Коктейль "Білий росіянин" Фото Eda.2k.Ua

Highball (Хайбол) має обсяг 16-24 cl. Як правило, це великий келих ємкістю близько 12 унцій. Його використовують для багатьох класичних коктейлів, таких як «Manhattans» і «Rusty nails».

Collins (Коллінз) має обсяг 24-32 cl. Це високий тонкий келих, названий на честь Тома Коллінза.

Cordial Glass (Лікерна чарка) має обсяг 4-6 cl. Напої в такому келиху часто подаються після обіду.

Hurricane Glass (Харрікен) має обсяг 22-30 cl. Цей келих використовується для тропічних коктейлів.

Irish Coffee Glass (Келих для ірландського кави) має обсяг 24-28 cl. Дизайн келиху нагадує кухоль. Він використовується для багатьох гарячих напоїв та коктейлів.

Old Fashioned (Олд фешенед) має обсяг 22-30 cl. Це низький келих для коктейлів типу «Старомодний». Це скорочений варіант хайбол, використовується для багатьох класичних коктейлів.

Pousse Cafe (Пус кафе) має обсяг 8-12 cl. Такий келих використовується для коктейлів у вигляді шарів. Цей новий тип коктейлів був, що достеменно відомо, винайдений в 90-х роках в Канаді. Різні спиртні напої та лікери наливаються у келих по зворотній стороні ложки шарами. Випивають ці коктейлі одним ковтком.


Коктейль "Сінгапурський слінг" Фото Likerenc.Ru

Cellar Master Glass (Дегустаційний келих) має обсяг 10-14 cl. Цей келих призначений для використання на дегустаціях.

Porto Glass (Келих для порто) має обсяг 8-10 cl. Він призначений для вживання портвейну.

Sherry Glass (Келих для хересу) має Обсяг 8-10 cl. Він призначений для вживання хересу.

Shot Glass (Стопка) має обсяг 4-6 cl. Ці мініатюрні келихи створені спеціально для шотів. Пити з таких келихів потрібно різко, щоб напій буквально кидало в задню частину горла, а потім негайно ковтати.

Горілчана чарка має обсяг 4 cl. Вона призначена для вживання горілки.

Tumbler (Тумблер) або Rocks Glass (Рокс) має обсяг 20-32 cl. Він використовується для багатьох класичних коктейлів.

Armagnac Glass (арманьячних келих) має обсяг 16-24cl. Цей келих призначений для вживання арманьяка.

Red Wine Glass (Келих для червоного вина) має обсяг 20-30 cl. Він призначений для вживання червоного вина.

White Wine Glass (Келих для білого вина) має обсяг 18-26 cl. Ці келихи використовують для вживання білого вина.


Коктейль "Блакитна лагуна" Фото Mail.Kabelkycz.Eu

Звичайні винні келихи мають форму, що нагадує бутон тюльпана, який почав розкриватися. Чаша келиха повинна внизу бути широкою, а до верхнього краю злегка звужуватися — це не дає випаруватися тонкому аромату. При цьому чаша келиха для білого вина більше витягнута догори, а для червоного — більш округла. Звичайно ж, наповнювати такий келих слід не доверху, а лише на третину — до того місця, де він починає звужуватися. Винний келих зазвичай має ніжку висотою 4-5 см. Виняток становлять спеціальні келихи для ельзаських і рейнських вин — їх ніжки тонше і вище. А келихи для кагору мають на ніжці спеціальне «кільце» для того, щоб дама елегантно притримувала келих пальчиком.

Punch Cup (Чаша для пуншу) має обсяг 16-18 cl. Келих призначений для вживання пуншу. Його дизайн нагадує чайну чашку.

Beer Mug (Пивний кухоль) має обсяг 26-36 cl. Він призначений для вживання пива.

Шот, джіггер, стопка — призначаються для подачі міцних алкогольних напоїв в чистому вигляді. Олд-фешен, рокс глас, віскі глас — для подачі алкогольних напоїв з льодом. Для подачі віскі як у чистому вигляді, так і з льодом, а також коктейлів невеликого обсягу «Олдфешен» та ін. Хайболл використовується для подачі мікс дрінків, соків, газованих напоїв і мінеральної води. Свою назву келих отримав від напоїв Хайболл. Має багато різновидів.

Келих для мартіні в наш час використовується для подачі багатьох інших коктейлів. Келих для шампанського Champagne Saucer у вигляді широкої чаші застосовується не тільки для подачі шампанського та ігристих вин, а також і для подачі коктейлів з вершками.


Коктейль "Космополітен" Фото Koktel.At.Ua

У ряді випадків прийнято заморожувати келихи для коктейлю. Для цього помістіть їх в холодильник до появи білої крижаної скориночки. Якщо необхідно, щоб краї посуду вкрилися замороженою цукровою скоринкою, змочіть келих часточкою лайма чи лимона і умочіть в цукрову пудру, після чого поставте назад в холодильник. Для коктейлю «Маргарита» (Margarita) натріть край склянки часточкою лайма і замініть цукор на крупнокристалічну сіль.

Які коктейлі варто приготувати на свята

Коктейль Мімоза. Цей напій з романтичною назвою був винайдений в Парижі на початку двадцятого століття. За кольором він нагадує ніжну весняну квітку, на честь якої напій і отримав свою назву. Для його приготування слід змішати апельсиновий сік з декількома крапельками «Гран Марні» і шампанським.

Коктейль Коханка. Напій з такою грайливою назвою і незвичайним кольором готується наступним чином: ягідку смородини і дві малини необхідно розтовкти ложкою і перекласти у келих. Потім туди треба додати 20 мл лікеру «Шамбор» і шампанське.

Тропічні коктейлі завжди мають насичений колір, вони нагадують залиті сонцем пляжі з засмаглими красунями. Образ завершують мініатюрні парасольки, як ніби здатні врятувати від нещадної спеки.

Коктейль Маргарита. Актриса Марджорі Кінг на дух не переносила алкогольні напої, крім текіли. Цей рецепт був придуманий для неї на «Ранчо Ла Глорія» в Тіхуані («Марджорі» значить «Маргарита»). Для цього коктейлю потрібні текіла і сік лайма в рівних частках. Краї келиха натерти лаймом, занурити в сіль. Потім перемішати інгредієнти в шейкері і процідити в келих. Прикрасити часточкою все того ж лайма.


Коктейль "Дайкірі" Фото Scienceofdrink.Com

Коктейль Піна колада. Він був винайдений в Пуерто-Ріко, на місцевому діалекті означає «вичавлений ананас». Для нього будуть потрібні одна з чвертю частина білого рому, три з половиною частини ананасового соку, півтори частини кокосових вершків і подрібнений лід. Сік потрібно вилити в міксер, додати вершки і ром, перемішати, додати подрібнений лід і розмішувати рівно п’ять секунд. Вилити в келих і прикрасити вишенькою.

Коктейль Морта. Цей класичний коктейль родом з Куби. Потовкти три часточки лайма, два шматочки коричневого цукру і жменю м’яти. Зверху насипати лід і додати ром.

Коктейль М’ятний джулеп. Цей коктейль подавався як освіжаючий літній напій на американському Півдні ще на початку минулого століття. Готуєтсья він так: до чотирьох листочків свіжої м’яти додати одну чайну ложку цукрової пудри і столову ложку холодної води. Розтерти до розчинення цукру. Потім влити віскі, всипати лід і добре перемішати. Прикрасити тільки що зірваною гілочкою м’яти.

Коктейль Кислий віскі. Цьому коктейлю вже більше ста п’ятдесяти років. Змішуються бурбон і лимонний сік в пропорції два з половиною до одного, додається яєчний білок. Все добре перемішується в шейкері і переливається в келих.

Коктейль Том Коллінз. Цей коктейль винайшли в Лондоні на зорі минулого століття. Але справжня популярність прийшла до нього років через вісімдесят вже в Америці. Сік половинки лимона і половина чайної ложечки цукру змішуються з джином. Додаються один великий шматочок льоду і дрібка соди. При великому бажанні джин можна замінити бурбоном або віскі.

Коктейль Білий росіянин. Цей напій виключно хороший після ситної вечері. У келих потрібно послідовно влити півтори частини горілки («Топаз Люкс») і дві третини однієї частини «Калуа» (це різновид кавового лікеру). Перемішати. Зверху ніжно і повільно викласти збиті вершки.


Коктейль "Лонг Айленд" Фото Letyoudo.Ru

Коктейль Сінгапурський слінг. Цей коктейль родом з Азії. Для його приготування потрібно помістити в шейкер півтори порції джина, дві третини порції вишневого бренді і стільки ж лимонного соку. Перемішати, вилити в келих, додати соду, часточку лимона і вишеньку.

Коктейль Блакитна лагуна. Цей напій має неймовірно унікальний колір — блакитний. Цей яскравий коктейль з тропічним смаком придуманий далеко не на Гаваях, а скоріше в протилежній точці земної кулі у Лондоні. Для його приготування потрібно 30 мл рому «Бакарді» (Bacardi), 30 мл блакитного лікеру De Cuyper Blue Curacao, 60 мл ананасового соку, 30 мл лимонного соку, 30 мл цукрового сиропу та лід. Змішайте усі компоненті і додайте лід. Прикрасьте коктейль шматочком ананаса, листочком м’яти та коктейльною вишенкою.

Коктейль Космополітен — це напій, який користується воістину величезною популярністю в усьому світі. Космополітен зазвичай подається у великих келихах для коктейлів, які називаються martini glass. Для приготування коктейлю потрібно змішати 2 частини лимонної горілки, 1 частину лікеру «Куантро», 1 частину журавлинного соку і сік половинки лайма. Для прикраси, в основному, використовується часточка лимона або лайма.

Коктейль Дайкірі. В даний час під назвою «Дайкірі» існує ціла група коктейлів, хоча оригінальний рецепт був всього один. Народився цей коктейль на Кубі на початку ХХ століття. Для його приготування потрібно 40 мл білого рому, 20 мл соку лайма, 7 мл цукру або цукрового сиропу. Влийте ром, сік лайма і цукровий сироп в шейкер, додайти лід і гарненько потрясіть. Перелийте готовий коктейль у коктейльний келих.

Коктейль «Лонг Айленд». Цей коктейль був винайдений за часів Сухого закону в США. Напій дуже швидко набув популярності в барах з однієї простої причини — зовні він нагадував склянку холодного чаю. Ніхто зі сторонніх відвідувачів не міг і запідозрити, що в напої з лимончиком може бути вибуховий мікс з таким п’янким і чарівним смаком! Для коктейлю потрібно 14 мл Тріпл Секу, 14 мл білого рому, 14 мл джина, 14 мл горілки, 14 мл текіли, 28 мл чаю, кола і часточка лимона. Змішайте інгредієнти в келиху Колінз або Хайбол, додайте лід і перемішайте. Потім долийте у келих колу.


Коктейль "Куба Либре" Фото Topclub.Ua

Коктейль «Куба Лібре». Це один з найпопулярніших напоїв у світі. З’явився він в період іспано-американської війни. Для нього потрібно взяти половину лайма, 60 мл білого рому, 120 мл коли. У келих Колінз потрібно видавити сік лайма, лайм киньте в келих, додайте лід. Потім влийте ром і колу. Добре перемішайте.

Коктейль Кривава Мері. Цей напій займає перший рядок у топ-параді найпопулярніших коктейлів світу. Цей легендарний коктейль оточений безліччю таємниць і міфів. Любителями і шанувальниками напою були такі відомі люди, як Ернест Хемінгуей і Скотт Фіцджеральд. Своїм народженням «Кривава Мері» зобов’язана Фернанду Петіо, бармену, який працював у паризькому барі «Нью-Йорк» на початку минулого століття.

Легенда свідчить, що Фернандо вигадав своєму коктейлю назву «Red Snapper», що в перекладі означає «Червоний Люциан» (є така риба). Але один з постійних відвідувачів бару назвав напій «Кривава Мері», після чого ця назва й закріпилася за коктейлем. Інша легенда оповідає, що Фернандо Петіо сам назвав напій «Кривавої Мері», але адміністрація бару «Кінг Кіл» намагалася його перейменувати на «Червоного Люциана». Ще одна легенда розповідає про те, що в Чикаго був бар під назвою «Ковш крові» і його часто відвідувала чарівна дівчина Мері, в честь неї і був названий коктейль «Кривава Мері».

Для коктейлю потрібно взяти 90 мл томатного соку, 45 мл горілки, 15 мл лимонного соку, 1 деш вустерширського соусу, сіль, перець, за бажанням додати соус табаско. Всі інгредієнти потрібно влити в Хайбол і додати лід. Перемішайте інгредієнти, додайте сіль і перець за смаком. Для тих, хто любить гостріше можна використовувати гострий червоний перець. Існує ще один варіант коктейлю — «Кривава Марія» (Bloody Maria), на основі текіли замість горілки.


Коктейль "Кривава Мері" Фото Vorotila.Ru
За матеріалами Bahys.Com, Drinks.Narod.Ru
Головне фото Malinalife.Ru