Скажіть: «халва»

Халва відноситься до ласощів східної кухні, хоча вона так давно стала у нас своєю, що про її походження і не згадують. Однак улюбена халва зовсім не простий десерт, як багато хто вважає. Це дуже корисна страва, яка має ряд переваг.

Халва (від араб. حلاوة - «солодкість») — східний десерт, який виготовляється з цукру та горіхів або насіння. Слово використовується для опису декількох типів кондитерських виробів. Один з типів халви виготовляється з меленого насіння олійних культур. Інший тип виготовляється на основі пшеничного борошна або овочів.

Батьківщиною цього розсипчастого десерту вважається Іран: тут халву виготовляли ще у V столітті до н.е. З цієї країни різноманітні способи приготування халви поширилися по всьому Близькому і Середньому Сходу, а в часи Хрестових походів цей десерт потрапив і до Європи. Справжню халву готують вручну: на Сході існує навіть окрема спеціалізація канда-латчі — так називають кулінарного умільця, який робить халву.

В Україні першим виготовляти східний десерт почав заводчик Казі з Одеси. Однак він випускав халву тахінну, а не соняшникову, яка сьогодні у нас поширена набагато більше. З Одеси ці солодощі поступово поширилися в найближчі міста і навіть Росію.

На честь халви названо астероїд (518) Халва, відкритий у 1903 році американським астрономом Реймондом Дуганом, який дуже любив ці ласощі. На Сході про халву навіть склали прислів’я: «Скільки не говори халва, в роті солодше не стане».


Фото Vashsovet.Com.Ua

Види халви

Халва на основі борошна виготовляється з манної крупи, з кукурудзяного борошна і рисового борошна. Цей різновид халви популярний у Греції, Ірані, Туреччині, Індії, Пакистані та Афганістані. Халва з кукурудзяного борошна популярна в Греції. Найсмачніша носить назву «фарсала» або «фарсалон» і готується з щедрою порцією карамелі. Халву з рисового борошна спробувати непросто, адже її поширення — це Танзанія і сусідні країни. Але якщо ви плануєте поїздку в ті краї, обов’язково спробуйте цю халву, там її варять на основі кокосового молока.

Халва на основі овочів і молока є характерною для кухні Індії, Пакистану і Бангладешу. Готують її з моркви, з бобів мунг, з калабаса. В Індії надзвичайно популярною є морквяна халва «гаджар халва» або «халва червоний оксамит». Зовні вона більше нагадує британський пудинг, проте щедро приправлений прянощами. Ще один вид халви готується на основі цукрової вати.

Найпопулярніші у нас різновиди халви — солодощі на основі насіння олійних культур і горіхів. Готують халву з насіння соняшнику, арахісу, мигдалю, фундука, кешью, волоського горіха і фісташок. А на Близькому Сході і в середземноморських країнах популярною більше стала тахінна або кунжутна халва.


Фото Ua.All.Biz

Трьома основними компонентами халви цього типу є білкова маса (паста з олійного насіння або горіхів), карамельна маса (цукор, патока) або мед, а також піноутворювач. У промисловому виробництві використовується цукор і патока, а мед використовується лише в домашніх рецептах. Піноутворювач додається в карамельну масу для додання халві шарувато-волокнистої структури. Піноутворювачем найчастіше служать солодковий корінь (лакриця) і мильний корінь (корінь колючолистника), можуть використовуватися також корінь алтея і яєчний білок. У халву іноді додають й інші компоненти, які відіграють роль ароматизаторів, барвників та смакових добавок: ваніль, какао-порошок, шоколад, фісташки.

Тахінна (кунжутна) халва поширена на Балканах, Близькому Сході, інших частинах Середземноморського регіону, а також на території колишнього СРСР. Білкова маса для цієї халви готується з меленого кунжуту.

У Східній Європі (Росія, Україна, Білорусія) поширена соняшникова халва. Основним її компонентом замість кунжутної пасти є мелене насіння соняшнику. Соняшникова халва істотно темніше тахінної.

Арахісова халва виготовляється аналогічно кунжутній, але з подрібненого арахісу. Зустрічається також комбінована тахінно-арахісова халва. Рецепти домашнього виробництва засновані на меді і не включають піноутворювача.

Горіхова халва має особливий оригінальний смак. Основою горіхової халви можуть служити різні види горіхів: мигдаль, кешью, волоський горіх, фісташки, арахіс.

Корисні властивості халви


Фото Pergale.Lt

Халва має унікальну харчову цінність. Вона містить багато білків і рослинних жирів, харчових волокон і жирних кислот, а також мальтозу. З мінералів у халві присутні мідь, калій, цинк, магній, залізо, кальцій і фосфор. Вона має омолоджуючий ефект, позитивно впливає на здоров’я нервової системи, покращує травлення і кровообіг. Халву використовують для профілактики недокрів’я, особливо у вагітних і дітей. Взимку халва добре зігріває, а також знімає депресію.

Халва — дуже калорійний продукт, тому є відмінним джерелом енергії. Вона не вимагає особливих умов зберігання, а також містить велику кількість рослинних жирів, які роблять її легко засвоюваною і поживною для організму. Халва сприяє відновленню сил і життєвої енергії і є цінним будівельним матеріалом.

Халва є джерелом повноцінного білка, містить багато харчових волокон, які налагоджують роботу шлунково-кишкового тракту. Особлива користь халви спостерігається на ранніх термінах вагітності і в період годування дитини. Але найбільша користь халви (зокрема соняшникової) у високому вмісті вітаміну Е, який активізує репродуктивну функцію, що особливо важливо для чоловіків і жінок репродуктивного віку. Залежно від того, з чого виготовляється халва, її корисні властивості можуть змінюватися.

Соняшникова халва є джерелом вітамінів групи В, які допомагають подолати безсоння і депресію, вугрові висипки і лупу, вітаміну D, необхідного для засвоєння організмом кальцію і для міцних кісток, і вітаміну Е, що запобігає передчасному старінню. Вітамін В1 забезпечує нормальне протікання росту і розвитку організму, підтримує роботу серця, нервової і травної систем. Завдяки цьому ж вітаміну швидше відбувається процес засвоєння вуглеводів, поліпшується секреторна функція вироблення шлункового соку, зміцнюється імунна система. Вітамін F1 необхідний при вегетативних порушеннях, високих фізичних навантаженнях, захворюваннях суглобів і зв’язок, а також профілактики серцево-судинних захворювань. Також цей вітамін благотворно впливає на стан шкіри і волосся. Особливо корисно вживання соняшникової халви при випаданні волосся через перенесений стрес.


Фото Zolotoi-vek.Ua

Насіння соняшника вважають чудовим профілактичним засобом від багатьох серцево-судинних захворювань, зокрема від інфаркту міокарда, а також вони є корисними при проблемах з печінкою і жовчовивідними шляхами. Крім того, американські вчені з’ясували, що соняшникове насіння зменшує вірогідність появи онкологічних захворювань. Наукові співробітники Іллінойського університету встановили, що насіння соняшнику має здатність стримувати пухлини кишечнику, легенів, яєчників, молочних залоз і шкіри.

Тахінна халва — це комплекс багатьох вітамінів і корисних елементів. До її складу входять такі корисні речовини, як калій, залізо, цинк, протеїн, мідь, фосфор, натрій, магній, харчові кислоти. Вітамін B1, який також міститься у кунжутній халві, покращує пам’ять, а вітамін B2 допомагає боротися із застудою і підвищує імунітет.

Кунжутна халва насичена вітаміном А, який відповідає за здорову шкіру, відмінний зір і міцний імунітет. У ній у великій кількості містяться рослинні білки і поліненасичені жирні кислоти, які необхідні для профілактики серцево-судинних захворювань. Крім того, до складу кунжуту входять речовини, які регулюють кисневий обмін, сприяють оновленню шкіри, стримують процеси старіння і прискорюють хід відновлення людського організму після пережитих стресів або важкого фізичного навантаження. Також вона здатна поліпшити стан нігтів і волосся. Народна медицина рекомендує вживати її при анемії, застуді, занепаді сил.

Кунжут допомагає заповнити нестачу вапна в людському організмі. Вміст у ньому великої кількості кальцію, антиоксидантів і поліненасичених жирів робить його найсильнішим засобом в боротьбі проти онкологічних захворювань і раку, «поганого» холестерину в крові. Завдяки безлічі вітамінів С, В1, Е, F, амінокислотам, протеїну, а також цинку, кальцію, і фосфору, ця халва вважається відмінним продуктом, який підтримує нормальну роботу дихальної, судинної, опорно-рухової системи та попереджує головний біль.


Фото Bit.Ua

Горіхова халва необхідна людям у похилому віці. Адже корисні горіхи зменшують загрозу виникнення раптового інфаркту та старечого слабоумства. Горіхи покращують пам’ять і концентрацію уваги, корисні для здоров’я печінки, серця та інших внутрішніх органів.

Користь прекрасної за смаковими якостями арахісової халви дуже велика. Вона містить вітаміни В2, В6, D і РР, а також деякі мікроелементи. Завдяки корисним речовинам, які у ній містяться, арахісова халва поліпшує роботу мозку і знижує кількість холестерину. Завдяки високому вмісту антиоксидантів, арахісова халва захищає від захворювань, пов’язаних з дією на організм вільних радикалів, таких як атеросклероз, ішемічна хвороба серця, передчасне старіння і злоякісні пухлини. Арахісова халва сприяє зміцненню нейронних зв’язків головного мозку, заспокоєнню нервів, поліпшенню пам’яті. Завдяки великій кількості фолієвої кислоти, організм людини отримує можливість регенерувати клітини, омолоджуючи при цьому весь організм.

Мигдальна халва, яка має спокусливий аромат, корисна людському організму завдяки наявністю вітаміну Е, ненасичених моножирів, які зменшують відсоток шкідливого холестерину в крові. Також мигдальна халва містить необхідні людському організму магній і калій. Вона містить меншу кількість масел, ніж інші види халви, але більше корисних амінокислот і вітаміну D, такого необхідного для зміцнення кісток і росту дитячого організму. При регулярному вживанні такого виду халви спостерігається зменшення кількості холестерину в крові. До речі, мигдальна халва є самою низькокалорійною.

Фісташкову халву вважають найбільш корисною завдяки великій кількості амінокислот, вітамінів і мінералів, значній кількості міді, марганцю і фосфору, магнію і калію. А за кількістю вітамінів групи В, особливо В6, вона не поступається навіть яловичій печінці. Завдяки антиоксидантним властивостям фенольних сполук, що містяться у фісташках, зберігається молодість організму, посилюється ріст і відновлення клітин. Взагалі фісташки називають молодильними горішками, тому фісташкова халва допоможе зберігати сили і бадьорість.


Фото Econet.Ru автор Юля

Однак через велику кількість жирів і цукру халва є досить калорійним десертом. Зловживати нею не рекомендується людям схильним до ожиріння, а також хворим з діагнозами атеросклероз і цукровий діабет. Не варто захоплюватися халвою алергікам і тим, кого турбують хвороби органів травлення. Через вміст великої кількості клітковини, яка подразнює слизову оболонку, халву потрібно їсти з обережністю при загостреннях шлункових захворювань.

Яку халву купувати у магазині?

Вибираючи халву, в першу чергу, слід звернути увагу на її склад і колір. Горіхова халва зазвичай світло-жовтого кольору, арахісова — темно-жовтого. Соняшникова халва має зеленувато-сірий колір, а тахінна (кунжутна) — жовтий. Також важливо визначитися, яку халву ви хочете придбати — розвісну або в упаковці. Краще вибирати халву на розвіс, тому що можна більш ретельно розглянути її якість і навіть спробувати.

Якщо на поверхні халви є темний наліт, це говорить про закінчення терміну реалізації. Відповідно, такий продукт не варто купувати, тому що ніякої користі для організму він не принесе. Якщо в продукті є лушпиння і неподрібнені зерна чи насіння — це ознака низької якості, а вологі краплі рідини вказують на неправильні технології виготовлення. Якісна халва високої якості повинна трохи кришитися, що є основною ознакою свіжості, мати шарувату структуру і легкий приємний запах насіння. Також якісна халва має бути сухою.

Що стосується фасованої халви в упаковці, то тут все складніше. Її якість добре розглянути не вдасться. Але з іншого продукт в упаковці не забруднюється, надійно захищений від вологи і пилу. У кожному разі, на продукті має бути етикетка. Ось її і треба ретельно вивчити. На ній обов’язково повинні бути зазначені виробник, склад продукту, термін реалізації і термін зберігання.


Фото Kulinap.Ru

Важливо пам’ятати, що корисною для організму може бути тільки якісна халва, виготовлена з натуральної сировини. Наявність у складі різних харчових добавок, консервантів, барвників говорить про низьку якість продукції.

Якісна халва — легка на смак, повітряна, швидко тане у роті. Допускається трохи хрустка структура, якщо халва містить у складі горіхи. Якщо ж вона при вживанні склеюється у роті, застигає грудками або прилипає до ясен — це поганий показник якості, тобто, продукт був погано збитий або в його складі не вистачає насіння та горіхів. Від такої халви варто відмовитися. Після покупки розвісну халву найкраще зберігати в скляному посуді в холодильнику. Халву, придбану в упаковці, рекомендується також розгорнути і перекласти в скляний посуд.

Деякі виробники при виробництві халви використовують різні підсолоджувачі, що містять ГМО, тому варто з обережністю вибирати ці ласощі. Також сьогодні все більш популярним вважається додавання виробниками різних емульгаторів і барвників для поліпшення смакових якостей, збільшення термінів реалізації продукту.

Домашня халва не містить ніяких шкідливих домішок, тому, звичайно, набагато корисніша. Для приготування смачної домашньої халви необхідно зварити густий карамелізований сироп, збити його міксером в густу піну і додати в нього подрібнений в порошок арахіс або насіння соняшнику, родзинки, горіхи і т.п. Потім слід остудити приготовану масу і насолоджуватися смаком. Готова домашня халва радує нас і приносить користь організму, насичуючи його потрібними корисними речовинами і мінералами.


Фото I.Ovkuse.Ru автор IuIea
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Zdorovko.Info
Головне фото Bankoboev.Ru автор Maikl