Які бувають млинці?

Млинці чудові самі по собі або з начинкою з вершкового масла, цукру, варення, шоколаду або навіть чого-небудь солоного. Це спогади про дитинство, про веселі ствята, про вікові традиції народу, які збереглися й донині. Наші пращури млинцями пригощали гостей, млинцями зустрічали народження дітей, млинцями проводжали в останню путь і поминали померлих родичів. Можна без перебільшення сказати, що у млинцях відображена історія народу, його дух, традиції, колорит.

Млинці — кулінарний виріб, який готується з рідкого тіста, яке виливається на розпечену сковороду. Зазвичай млинці смажать, а іноді запікають. Як правило, млинці мають круглу форму. Подають їх з різними закусками, а тонкі млинці — іноді з начинкою, яку у них загортають.

Млинці — перший вирів з борошна

Млинці, можливо, були першими виробами з борошна і сягають корінням в доісторичні часи. Їх різновиди є у всіх народів, що використовують в кулінарії борошно: російські млинці, французькі (тонкі) млинчики (фр. Crêpes), українські налисники, монгольський гамбір, китайські млинці, палачинки, англійські pancakes, індійська доса, ефіопська інджера, мордовські млинці та інші. Скрізь їх їдять по-різному, готують різноманітними методами, змішують найнеймовірніші інгредієнти, а господині від Японії до Мексики мають кожна свої прикмети з приводу того, як і коли потрібно готувати млинці.

У Європі та Америці млинчики їдять дуже часто і навіть вважають повсякденною їжею. Багато господинь впевнені, що млинці вийдуть смачними тільки тоді, якщо їх вдасться привернути, струснувши сковородою. У французькій мові навіть є такий вираз «вона його підкидає», який означає, що жінка управляє чоловіком так само вправно, як млинцями на сковороді.


Фото Shutterstock.Com автор Peredniankina

Згідно Вільяму Похльобкіну, традиційні російські млинці завжди робилися опарним способом (з дріжджового тіста, яке піднімалося два або три рази). За Похльобкіним млинці з’явилися на Русі ще до IX ст. в язичницькі часи. Слово «млинець» утворене від дієслова «молоти».

Спочатку млинці вважалися поминальною їжею

У стародавніх слов’ян млинці були, очевидно, обрядовою, а точніше — поминальною їжею. Це проявилося в тому, що млинці є частим атрибутом поминок у багатьої слов’янських народах. У наш час млинці вже практично не сприймаються як обрядова їжа, і зайняли своє місце в повсякденному раціоні.

Млинці — головна ритуальна страва Масниці. Багаті люди починали пекти млинці в понеділок, бідні — в четвер або п’ятницю. Опару для млинців готували з особливими обрядами. Особливості днів Масного тижня пов’язані з млинцями. В понеділок починали випікати перші млинці. Їх клали на слухове віконце «для душ батьківських» або віддавали убогим, щоб вони пом’янули покійних.

Млинці є головною стравою Масниці

У вівторок проходили оглядини наречених, молодих людей запрошували на млинці. У середу зять приходив до тещі на млинці, які вона сама готувала («до тещі на млинці»). У четвер починався широкий розгул. У п’ятницю теща приходила з візитом в гості до зятя. Млинці в цей день пекла дочка — дружина зятя.


Фото Feelgood.Ua

Приготування млинців — особлива майстерність, яка наближається до мистецтва. Потрібно знати, яку кількість тіста потрібно налити на сковороду і коли перевернути млинець, щоб піддати термічній обробці його інший бік. Млинці повинні виходити рум’яними, але в той же час не підгорати. Досвідчений кухар може приготувати велику кількість млинців за короткий термін.

Існує велика кількість рецептів млинців. Основний принцип приготування полягає в тому, що рідке тісто розтікається по змащеній маслом або салом сковороді, утворюючи тонкий шар, який потім перевертається і обсмажується з другої сторони. Млинці зазвичай мають круглу форму. Існують також і квадратні млинці. Для їх виготовлення потрібна сковорода квадратної форми.

Які бувають начинки для млинців?

У якості начинки для млинців використовують фарш, шинку, солону і копчену рибу, ікру, гриби, овочі, сир, фрукти, ягоди, креми, згущене молоко, мед, сметану та ін. У Франції та інших країнах крем з лісових горіхів є однією з найпопулярніших начинок для млинців. Крем доповнює легкий аромат млинців. Також готові млинці можна полити лимонним соком. Зміниться смак млинців, якщо замінити звичайний цукор на коричневий або цукрову пудру. Будь-які фрукти та ягоди в поєднанні з невеликою кількістю цукрової пудри є смачною начинкою для млинців. Ви можете використовувати свіжі або консервовані фрукти.

Млинці з солоною начинкою можуть прекрасно замінити бутерброди під час обіду. При чому начинка залежить тільки від ваших вподобань. Наприклад, млинці з начинкою з улюбленого салату це ще один спосіб насолодитися ними. Подавайте такі млинці під час обіду або легкої вечері. Млинці чудово поєднуються з будь-якими видами овочів. Приготуйте сезонні овочі з улюбленими травами і спеціями і змішайте начинку з сиром. Навесні приготуйте млинці з начинкою з артишоків або спаржі і посипте козячим сиром, влітку спробуйте начинку з помідорів і цукіні зі свіжою моцарелою і базиліком. Восени зробіть начинку з гарбуза і подавайте з плавленим сиром Грюйєр. Взимку приготуйте млинці з обсмаженої капусти або брюссельської капусти, сушеної журавлини і тертим сиром чеддер.


Фото Menu.Ru

Тонкі млинці популярні у європейській кухні. Ці млинці готуються на молоці без дріжджової закваски. Тонкі млинці характерні для французької (фр. Crêpe) і центральноєвропейської (нім. Pfannkuchen) кухонь. Тонкі млинчики можуть випікатися тільки з одного боку, наприклад, коли подаються з начинкою. Також з них можна приготувати пиріг.

Найбільш популярними в Україні є налисники

В Україні, Білорусії, Польші та Молдовії найбільш популярними є налисники. Це млинці з начинкою, які виготовляються з прісного яєчного рідкого тіста на гарячій сковороді, змащеній жиром. Млинці начиняють варенням, грибами, м’ясом, сиром, вареними крупами і т.д. Подають на стіл налисники з різними закусками, сметаною, солодкими або солоними соусами.

На перший погляд налисники — просто млинці з начинкою. Насправді ж млинці для налисників більш тонкі, еластичні, майже позбавлені смаку, адже вони потрібні для того, щоб зручно було подати начинку, щоб її смак підкреслювався, а не перекривався. Звичайний млинець для цього не дуже підходить — він більш товстий і більш пористий, не завжди може утримати вологу соковитих наповнювачів. Налисники відрізняються також тим, що начинку кладуть по центру і закривають вільними краями млинчика, а на звичайні млинці начинку розподіляють по поверхні млинчика і тільки потім складають або згортають «трубочкою».

Дуже ціквим варіантом є французькі млинці «фламбе». Тісто і самі млинці готуються за звичайним рецептом, тільки після приготування на сковороду кладеться декілька очищених від шкірки і перетинок часточок апельсина, щіпка цукру, шматочок масла. Потім все це поливається коньяком або ромом і підпалюється прямо на сковороді. Млинці фламбе подають з морозивом. До цієї страви також дуже підходять охолоджені збиті вершки, які відтіняють гарячу начинку. Кориця і мускатний горіх додадуть страві теплий, пряний аромат.


Фото Goldentaler.Com.Ua

Американські млинці значно відрізняються від наших

У Голландії млинці настільки популярні, що там існують сімейні ресторани, що спеціалізуються тільки на голландських млинчиках паннекокен (Pannenkoeken). У Скандинавії їдять млинці лефса (lefse), приготовлені з картоплі, молока і муки. У Данії їх називають тонка лефса (tynnlefse) — в картопляний млинець трубочкою загортають масло, корицю і цукор і подають до кави як солодкий десерт. У Норвегії в лефсу (pоlse med lompe) охоче загортають сосиски.

Американські та канадські млинці істотно відрізняються від українськихі європейських. Основна відмінність — додавання харчової соди і більше жирного молока, іноді навіть вершків. Американські млинці виходять дуже пишними. Стандартний американський сніданок — це млинці, политі кленовим сиропом. Навіть кленового сиропу там продається кілька видів, що говорить про велику популярність млинчиків в Америці.

Індійська доса (Досана) — це тонкі, хрусткі млинці з сочевичного і рисового борошна. Подаються вони зазвичай замість хліба або як гарнір до інших страв на сніданок або обід. Існують різні їх види: Егг доса (з омлетом), чилі доса (посипані тертим перцем чилі), опен доса (з помідорами і порошком чатні), масала доса (з помідорами і прянощами), рава доса (з манною крупою).

Американські господині часто додають у тісто сир, родзинки або дрібно порізаний бекон. Німці зазвичай їдять млинці з цукром і лимоном, а в Іспанії та країнах Латинської Америки за основу використовують кукурудзяне борошно. У такі млинці потім загортають фарш із м’яса або овочів. У Китаї млинці готуються з додаванням в тісто великої кількості ріпчастої і зеленої цибулі, причому використовується не рідке, а круте тісто.


Фото Feelgood.Ua
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Ru.Wikihow.Com
Головне фото Priaclub.Com.Ua