Фокачча — неперевершений італійський хліб

Фокачча — традиційний італійський хліб, який іноді порівнюють з піцою. Але у фокаччі головне не начинка, як в піці, а сам корж. Чудова ароматна фокачча з золотистою скоринкою і пористим м’якушем може виконувати роль хліба, а може стати обідом сама по собі. Класична фокачча подається до закусок, салатів і супів, м’ясних страв, може використовуватися як хліб для сендвічів.

Фокачча (італ. focaccia від лат. panis focacius — буквально «хліб, запечений у вогнищі» — італійський пшеничний коржик, який готують з різних видів тіста — або дріжджового, яке є основою для піци, або прісного здобного. Тісто для традиційної фокаччі містить три компоненти: борошно, воду і оливкову олію.

Фокаччу можна готувати як пишною, так і тонкою


Фото Tarelkina.Com

Фокачча буває круглою або прямокутною, тонкою або товстою. Хоча зазвичай цей італійський хліб готують тонким. Форма і товщина фокаччі цілком залежить від уподобань пекаря. Іноді в тісто для фокаччі додається молоко, що для піци ніколи не практикується. Фокачча з молоком виходить більш пишною. Якщо ж у тісто не кладуть дріжджі, то хліб виходить більш тонким і хрустким. Іноді фокаччу готують з начинкою, найчастіше це сир. Також крім солоної фокаччі часто готують і солодкі її види.

Згідно з «Етимологіями» Ісидора Севільського, слово «focaccia», пишеться на латині як «focacia» і є похідним жіночого роду від слова «focacius» — «запечена у вогнищі» або «запечена в золі».

Фокаччу випікали ще в античності на відкритому вогнищі, який знаходився в центрі будинку. У ті часи дріжджі не були відомі і замішували тісто зовсім просто: з борошна, води, солі і оливкової олії. У ті часи, за твердженням італійців, оливкова олія коштувала навіть дешевше борошна.

Італійці здавна подавали фокаччу на стіл у якості хліба


Фото Iceberg31.Ru

У нинішній Італії фокачча вважається більш старовинною універсальною формою піци, яка була звичайною їжею для селян і воїнів у давнину. Деякі автори вважають, що фокачча є попередницею піци.

За способом приготування фокачча майже ідентична піці, але випікається швидко і при високій температурі (280-320 градусів). Її, як і піцу, ставлять у піч і виймають звідти на лопаті, однак якщо у готової піци піднімаються тільки краї, то фокачча піднімається цілком, здуваючись горбиками.

Традиційна фокачча містить просту «начинку» — оливкова олія і сіль. З часом з’явилися більш складні варіанти цієї випічки — у тісто почали додавати пряні трави, наприклад, базилік, орегано, сири, томати, оливки, цибулю, фрукти і т.д. Більшість наповнювачів кладуть в коржик перед запіканням. Винятком є свіжа зелень, часник і оливкова олія — їх додають, коли коржик вже готовий і гарячий.

Існує багато різновидів фокаччі


Фото Varejki.Info

У кожному регіоні Італії свій традиційної спосіб приготування цього хліба. Focaccia genovese (генуезька) готується у вигляді тоненького коржа, заправленого оливковою олією і сіллю. Також її можуть готувати і з цибулею.

Focaccia di Recco названа по імені містечка Рекко в Лігурії, звідки вона родом. Вона складається з двох шарів дуже тонкого тіста. Всередині цей вид фокаччі нафарширований сиром (як правило, stracchino, але також може бути і speck), тонко нарізаною копченою ковбасою, а зверху посипана гострою приправою, наприклад, перець, часник.

Focaccia alla barese — це типова фокачча півдня Італії. Походить вона з міста Барі. Цей вид фокаччі подається зі свіжими помідорами і оливками. Є також і солодкі види цього хліба, наприклад, Focaccia veneta — типові великодні солодощі в регіоні Венето.

Начинку для фокаччі можна вибирати залежно від ваших уподобань


Фото Ny-pizzagrill.Ru

Для приготування фокаччі ретельно замішане дріжджове тісто рясно обкатують в оливковій олії. На поверхні майбутньої фокаччі кінчиками пальців робляться невеликі ямки. Потім ці воронки заповнюються сумішшю приправ, зелені і масла, що запобігає висушуванню традиційного італійського хліба в процесі випічки. Також цей спосіб приготування фокаччі робить її ніжною і запашною.

Отримане підготовлене тісто випікають у максимально розігрітій духовці протягом 10 хвилин. За цей час на поверхні фокаччі утворюється золотава скоринка, яка також є однією з чудових «родзинок» самого популярного італійського хліба.

Правильно спечений хліб виходить надзвичайно пористим, повітряним і ароматним, а використання різної начинки дозволить отримувати різноманітну смакову гаму. Традиційний італійський рецепт фокаччі надзвичайно простий. Але, при виконанні простих кулінарних правил результат порадує неперевершеним смаком.


Фото Mobilizacia.Kiev.Ua
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org
Головне фото Bocconcino.Ru

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Спасибо за столь интересную статью, прекрасную идею.

Аватар пользователя chaichka
4 уровень

дивлюсь на фото і розумію - ось вона справжня, а не те що у нас звичайно готують у кафе)

Аватар пользователя Vamp
5 уровень