Рахат-лукум — візитна картка Туреччини

Назва рахат-лукум, мабуть, згадується не рідше, ніж халва, коли розмова заходить про східні солодощі. Так називають найвишуканіші і відомі східні солодощі. Але на відміну від історії багатьох інших ласощів, походження і рецепти яких губляться у віках, історія рахат-лукума більш відома. Колись його, як справжню коштовність, зберігали в скриньках і подавали тільки до королівського столу.

Лукум, або локум (тур. rahat-lokum — «зручні шматочки») — солодощі з цукру (шакер-лукум) або борошна (рахат-лукум), з додаванням крохмалю і горіхів, наприклад, фісташок, мигдалю, кокосу та ін. Найбільш поширений рахат-лукум, який сьогодні називається просто «лукум».

Назва «рахат лукум» походить від турецьких слів «раха(т)» — «задоволення» або «комфорт, зручність, щастя» і «локом» — «шматочки» (множина від «локма» — «шматочок». Походить назва від арабського «rahat al-hulqum» (راحة الحلقوم / rāḥatu’l-ḥulqūm), що можна перекласти як «задоволення для піднебіння».

Рахат-лукум — справжнє задоволення

В арабській мові рахат лукум зазвичай називаєтсья раха(т) (араб. راحة) без додавання слова локом. Закінчення «т» — німе, воно пишеться, але не вимовляється. Лукум є також традиційними ласощами на Балканському півострові.


Фото Eat-healthy.Ru

Солодощі, які готували з води, цукру і крохмалю, з додаванням есенції з пелюсток троянд, існують вже більше 500 років. У Стамбулі, наприкінці XVIII століття ці ласощі були належним чином оформлені і запропоновані султану придворним турецьким кондитером Алі Мухіддін Хаджі Бекіром. Хаджі Бекір створив кілька нових сортів лукума, додавши в нього горіхи.

Проте за яких саме обставинах кондитер зробив солодкий подарунок султану точно невідомо. За однією з версій великий султан зламав зуб об твердий льодяник і в гніві вимагав м’які солодощі. Приготовлені м’які шматочки назвали рахат-лукум. Інша версія говорить, що султан хотів здивувати своїх численних дружин новим частуванням, тому зажадав, щоб кухарі приготували для нього щось особливе.

Так чи інакше, султан і його кондитер ощасливили і всіх ласунів наступних століть. Адже ласощі вийшли надзвичайно ніжними, тягучими — саме втілення східної палацової розкоші. Хаджі Бекір став багатим і знаменитим, а його нащадки і по сьогоднішній день володіють лавкою солодощів в Стамбулі.

Ніжний лукум швидко завоював популярність в усьому світі

У 1897 році онук Хаджі Бекіра, Мехмед Мухіддін, представив рахат-лукум європейській публіці на Брюссельській виставці. Його солодощі отримали золоту медаль виставки. Мехмед Мухіддін уклав контракти на поставку рахат-лукума в Європу. Тепер, звичайно, не тільки нащадки Хаджі Бекіра продають рахат-лукум: ласощі переможно крокують по світу. Завезені в Європу, вони отримали назву «Turkish Delight» — «турецька насолода» і особливо припали до смаку британцям. На 20013 рік лукум виготовляли в більш ніж 50 країнах світу, в тому числі — в країнах Східної Азії, Європи (Україна, Росія, Білорусь і т.д.), Латинської та Північної Америки.


Фото S-esh.Com

Існує величезна кількість видів лукума, які залежать від доданих до нього начинок, а також від форми солодощів. В залежності від цього виділяють основні групи: за формою і розміром, за видом наповнювача.

За формою і розміром розрізняють кубічний лукум (звичайний лукум у формі кубиків), дитячий лукум (лукум, з якого зроблені невеликі фігурки тварин, призначений для дітей), рулетний лукум, нарізний лукум, цілісний лукум, арабський лукум (великий лукум у формі паралелепіпеда, не розрізаний на маленькі шматочки), двошаровий лукум.

Зараз існує дуже багато різновидів лукума

За видом наповнювача розрізняють фруктовий лукум (лукум, при виробництві якого замість цукру, або разом з ним додають фруктовий сік, що надає солодощам специфічний смак і колір), горіховий лукум (лукум, при виробництві якого використовують горіхи, найчастіше фундук, арахіс або фісташки), лукум з пелюстками квітів, зокрема, троянд, білий лукум (при його виготовленні не використовується додаткових добавок: тільки цукор, крохмаль і вода), медовий лукум, інжировий лукум, лукум «Візир».

Готується лукум з крохмалю, патоки і цукру, з додаванням горіхів або фруктових соків. Підготовлена для лукума маса настоюється два дні. Готовий лукум зберігається так, щоб уникнути контакту з повітрям. Зараз існує безліч варіантів і різновидів рахат-лукума, тому спробуйте і ви приготувати рахат-лукум в домашніх умовах, адже це зовсім нескладно.


Фото Sma4na.Ru

Для цього потрібно повільно нагріти два літри води. Нагріваючи, підмішайте 375 грамів кукурудзяного крохмалю, 2,5 кілограми цукру і 5 грамів лимонної кислоти. Варити масу потрібно на повільному вогні, безперервно розмішуючи. Довгий час приготування — єдина складність у приготуванні рахат-лукума. Готова основа повинна бути тягучою, а при охолодженні легко рватися.

Приготувати витончений лукум вдома зовсім не важко

Далі — простір дял вашої фантазії. Додавайте в ще не застиглу суміш що завгодно, наприклад, якщо додати трохи какао, то ваш лукум стане шоколадним. Також у масу можна додавати будь-які горішки, наприклад, волоські, фундук, фісташки. Їх можна додавати так, щоб вони склали до третини готової маси. Можна також додати в лукум і цукати. Приготовану суміш охолоджують, розрізають на шматочки, обвалюють у цукровій пудрі або кокосовій стружці.

Користь лукума визначається багато в чому тими добавками, що присутні в його рецептурі. Шматочки апельсина або лимона допомагають зміцнити імунну систему і вберегти від простудних захворювань, мед якісно поліпшує склад крові, прискорює процес травлення і надає протизапальний ефект, фруктовий сік і ягоди насичують організм вітамінами і мінеральними речовинами. Але найголовніше — при вживанні рахат-лукума виділяється чимало «гормонів щастя» — ендорфінів, що дозволяють людині повною мірою відчути наповненість свого життя і помітити нарешті всі навколишні його яскраві фарби.


Фото Nasha-kuhnya.Com
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Dish.1001chudo.Ru
Головне фото Ru.Turkrus.Com

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Наче б то не складно, але все одно важко зважитись на приготування в домашніх умовах!

Аватар пользователя мала Лєрка
3 уровень

Неймовірні ласощі!!

Аватар пользователя Esther
5 уровень