Круасани — ідеальна випічка для сніданку

Весь світ тепер з легкої руки французів кличе ці смачні рогалики круасанами. Це навіть щось більше, ніж просто випічка — це національний символ Франції.

Круасани (фр. croissant — півмісяць) — невеликі хлібобулочні кондитерські вироби у формі півмісяця (рогалика) з листкового тіста з вмістом олії не менше 82% жирності. Дуже популярні у Франції, де подаються на сніданок до кави для дорослих або какао («гарячого шоколаду» по-французьки) для дітей. Висока калорійність круасанів пояснює настільки скромний, за мірками інших народів, сніданок французьких гурманів.

Вважається, що перші круасани з’явилися у Австрії

Булочки у формі півмісяця (нім. kipferl) випікалися в Австрії щонайменше з XIII століття. Але початком нинішньої популярності круасанів можна вважати 1839 рік, коли австрійський артилерійський офіцер Август Цанг (нім. August Zang) відкрив у Парижі «Віденську пекарню» (фр. «Boulangerie Viennoise»), де пекли такі булочки.


Фото Tavriav.Org

Існує легенда, що у 1683 році віденський пекар Пітер Вендлер (нім. Peter Wendler) вперше зробив булочку у вигляді півмясяця на честь перемоги Австрії над Османською імперією. Османське військо взяло Відень в облогу. Пекарі, що працювали ночами і готували для городян свіжі булочки до ранку, почули шум від мотик і кирок, — зрозуміли, що турки роблять підкоп під стінами міста. Вчасно попередивши про це солдат, вони зірвали план ворога. Це призвело до поразки турків, і на знак перемоги пекарі спекли ароматні булки з листкового тіста у формі півмісяця, який прикрашав турецькі прапори.

За однією з версій до популяризації круасанів причетний вихідець з України

За іншою версією, через деякий час після облоги, шляхтич з України Юрій Кульчицький, який активно пропагував каву в Європі, відкрив у Відні першу знамениту кав’ярню, в якій подавали круасани у формі османського півмісяця і ароматну каву по-східному. Вважається, що з тих пір ці незвичайні булочки стали дуже популярні серед покупців.

Вважається, що круасан вперше з’явився у Франції у 1770 році. Це трапилося завдяки переїзду туди Марії-Антуанетти, австрійки за походженням, яка стала дружиною французського короля. Саме вона і стала таким чином засновницею традиційного французького сніданку.


Фото Allchoco.Com

Пізніше французи почали приписувати винахід круасанів собі. Тим не менш, автор енциклопедії Oxford Companion to Food Алан Девідсон стверджує, що сучасні круасани з’явилися у французьких кулінарних книгах тільки на початку 1920-х років, і немає ніякого підтвердження того факту, що зараз пекарі готують їх за рецептом XVII століття.

Своєю популярністю у світі круасани завдячують саме французам

Але все ж таки, віденський і французький круасани — це все ж два різних вироби. Адже з Відня — тільки форма цієї випічки. А ось традицію випікати круасани з листкового тіста з маслом започаткували саме французькі кухарі, і це сталося на початку XX століття.

Популярність круасана поширилася настільки швидко, що незабаром з’явилося ціле «сімейство» подібних дріжджових і листкових булочок, наприклад, равлик з родзинками, слойка з яблучним пюре, слойка з шоколадом і т.д.


Фото Look.Com.Ua

Смак круасанів цілком залежить від кухаря

Круасани спочатку були сприйняті покупцями як новомодне явище, проте з часом на ці незвичайні рогалики була покладена місія символізму французької кулінарії. Цікаво, що антиурядові повстанці в Сирії заборонили круасани у 2013 році на контрольованій ними території в Алеппо, пояснюючи свою заборону вищезгаданою австрійською легендою.

Круасани бувають як без начинки, так і з самими різними наповнювачами. Для круасанів використовуються не тільки солодкі начинки, такі як шоколад, горіхи, крем, сир, варення, фрукти, так і несолодкі: сир, шинка та овочі.

Більшість рецептів пропонують готувати круасани з дріжджового тіста, яке після підйому прошаровують великою кількістю вершкового масла, складають кілька разів в одному напрямку і розкочують. Завдяки цьому тісто виходить просто надзвичайно смачним.

Якісні інгредієнти — основа смачних круасанів


Фото Recepty-gotovim.Com

Ще одна запорука успіху у приготуванні круасанів — правильний вибір інгредієнтів. Всі інгредієнти для круасанів вибираються тільки найвищої якості: борошно просіюють двічі для насичення киснем, вершкове масло може бути тільки самої високої жирності — не менше 82%.

Готове дріжджове листкове тісто розкочують в тонкий пласт і наносять перший шар масла, при цьому краї тіста залишаються незмазаними. Пласт складають втричі, при цьому защипують краї. Знову розкочують тісто прямокутником і повторюють процес зі змазуванням маслом і складанням. Потім тісто відправляють в холодильник на годину.

Після цього ділять тісто на дві однакові частини, кожну частину розгортають у коло і розрізають на шість однакових частин-трикутників. На кожну кладуть трохи начинки і загортають круасани трубочкою, надаючи їй форму півмісяця.

Викладають готові рогалики на змащене вершковим маслом деко на відстані сантиметра один від одного. Накривають їх чистим рушником і залишають в теплому місці до збільшення у об’ємі в два рази. Потім круасани змащують збитим яйцем і випікають в духовці при температурі 200 градусів до золотистого кольору.

Варто відзначити, що круасани можуть не вийти з першого разу. Успіх полягає в точному дотриманні пропорцій продуктів і відпрацьованою технологією приготування, що приходить тільки з досвідом.


Фото Fonwall.Ru автор top100
За матеріалами
Головне фото Beautycoffee.Com.Ua

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

"Смак круасанів цілком залежить від кухаря" , а ще від настрою та натхнення!
Фото фантастичні!!

Аватар пользователя Esther
5 уровень