Білоруська кухня: спробуйте і насолоджуйтесь

Національна кухня Білорусії розвивалася століттями. Кулінарні традиції білорусів — це простота народних рецептів і витонченість страв для аристократів, різноманітне використання місцевих продуктів, незвичайні способи приготування. Старовинні рецепти білоруської кухні збереглися до наших днів, і інтерес до них серед гостей країни зростає.

Відмінною особливістю білоруської кухні є широке поширення страв з картоплі, а також використання різноманітних ковбас, круп, грибів і свинини. Білоруська кухня формувалася протягом багатьох століть. Її своєрідність визначається кліматичними умовами і певною мірою географічним місцем розташування країни, що знаходиться на кордоні великих геополітичних регіонів. Білорусія відчула певний вплив різних культур: православного сходу, католицького заходу, північної прибалтійської культури, мусульманських народів півдня, єврейської корчемної кухні.

В. Похльобкін вказує на класові та релігійні відмінності білоруського населення, що перешкоджали, на його погляд, розробці національних кулінарних прийомів і власних страв, властивих тільки білоруській кухні. На думку Похльобкіна, свою самостійність білоруська кухня отримала наприкінці XIX століття.

Раніше існувала велика різниця між сільською і міською кухнями

В давнину існувала різниця не тільки між кухнею сільського і міського населення, але і між «панською» кухнею та кухнею простого люду. Страви білоруських селян були ситними, відносно нескладними у приготуванні, багато страв просто тушкувалися в печі. Однак сільскі страви були завжди свіжоприготовленими, адже розігріту їжу, або страви, що охололи, до столу не подавали.


Фото Daily-menu.Ru

Шляхетська кухня Білорусії відрізнялася більшою витонченістю, різноманітністю продуктів і спецій, в тому числі екзотичних, і, звичайно, складною технологією приготування. На княжому столі з’являлися лосині губи в підсолодженому оцті, фаршировані вугри, уха з півня і т.д.

В старовину м’ясо споживали достатньо рідко. Популярністю користувалося, як і в сусідів-українців, солоне сало, яке солили, однак, зі шкіркою. Гриби практично ніколи не солили і не маринували, а сушили, нерідко перетираючи потім у борошно. Особливою відмінністю білоруської кухні від інших слов’янських кухонь була майже повна відсутність молочних страв і солодощів.

Замість солодощів білоруси готували різні солодкі напої. Часто у якості десерту подавали різні види драглистих киселів, наприклад, вівсяний або ягідний, ягідні пироги, а також різну випічку.

Картопля у Білорусії — другий хліб

Однією з найхарактерніших рис білоруської національної кухні є широке використання картоплі, яку називають другим хлібом. З’явившись у Білорусії у XVIII столітті, картопля збагатила національну кухню і стала основою багатьох білоруських страв.


Фото Profood.By

Рідко можна зустріти страву, в якій би картопля не використовувалася в тому чи іншому вигляді. З картоплі готують як самостійні страви, так і гарніри. Повсякденними стравами є відварна картопля, картопляна каша. З картоплі готують також пиріжки з різною начинкою, картопляну бабку і т.д. Часто картоплю подають з іншим улюбленим продуктом — грибами.

Значну частину білоруської кухні складають страви з тертої картоплі. Це і деруни, і галушки, чаклуни, картопляні запіканки, баба, драчена, тушкована картопля з м’ясом і (або) грибами та ін. Картопля також використовується і для приготування деяких салатів. При цьому існує кілька способів натирання картоплі та отримання картопляної маси.

Готують тарковану картоплю. Для цього сиру терту картоплю після натирання не віджимають, а використовують разом з соком, що виділився. Ще один варіант — клинкована картопля. Це сира терта картопля, яку після натирання віджимають, щоб видалити зайвий сік. Також картопляну масу отримують з вареної картоплі, тобто, роблять пюре.

Природні умови Білорусії визначили наявність в білоруській кухні грибів, ягід, риби і різних овочів. Серед поширених місцевих продуктів можна назвати овочі та зелень (капуста, ріпа, буряк, морква, бруква, пастернак, гарбуз, картопля, огірки, цибуля і часник, щавель, кропива, лобода, коріння заячої капусти), бобові (боби, горох, сочевиця, квасоля), злаки (жито, ячмінь, овес, гречка), гриби (солоні, сушені, в порошку), фрукти і ягоди (яблука, груші, сливи, вишні, смородина, чорниця, лохина, брусниця, малина, горобина, калина, шипшина).


Фото Travel.Biletyplus.Ru автор Andrey Bondar

Білоруські страви з м’яса

До популярних у старовину м’ясних страв можна віднести бігос — м’ясо, тушковане з капустою, цепеліни — великі картопляні галушки з м’ясною або грибною начинкою, чаклуни — драники з м’ясною начинкою.

Також популярними були зрази (котлети або м’ясні рулети з начинкою), полендвіца (в’ялена філейна вирізка або філейна ковбаса), сальтисон (запечена або варена страва з відварених, дрібно порізаних, посолених свинячих тельбухів, а також головизни, зі спеціями, у товстих свинячих кишках або шлунку), мачанка (молочна або м’ясна страва, яку часто подають з млинцями), шкварки (невеликі сильно засмажені шматочки сала або жирного м’яса), м’ясний пиріг смажня (смаженка).

Споконвіку готували у Білорусії і безліч різних ковбас, наприклад, кишку або кров’янку (запечена або обсмажена ковбаса з крупи, шкварок, жиру, крові та спецій), кіндюк (велика сирокопчена ковбаса круглої або овальної форми, зроблена з великих шматків м’яса, щільно укладених або в свинячий шлунок, або в добре вимитий сечовий міхур) та ін.

Популярними стравами також були в’ялене і копчене м’ясо (біл. вэндлянiна), рулька (частина свинячого окосту (сирого або копченого), прилегла до колінного суглобу; свиняча гомілка або передпліччя). З м’ясними стравами також подавали різні соуси. Наприклад, сметанний соус зі смаженими на свинячому салі цибулею і шкварками, кмином і чорним перцем.


Фото Slivki.By

Популярні у Білорусії страви

У білоруській кухні також чимало страв з риби. Як правило, використовувалася річкова риба, наприклад, лин, осетер, щука, минь, лящ, вугор, форель, окунь, короп. З риби варили юшку, робили галушки та ін. Також рибу солили та коптили.

Серед перших страв популярними були різноманітні супи, наприклад, уха, жур (юшка з вівсяного борошна), грибний суп, гороховий суп та ін. Серед приправ і спецій у Білорусії були поширені тертий хрін, кмин, коріандр, кріп, лляне насіння, аїр, гірчиця, ялівець, вишневе і дубове листя. У Білорусії гострі приправи, такі, як перець, в старовину практично не використовувалися.

Серед білоруських алкогольних напоїв можна назвати горілку (біл. гарэлка), зубрівку (настоянка на основі горілки та зубрівки пахучої), гарячі напої на основі горілки і меду, наприклад, крамбамбуля і крупник, різні бальзами (спиртові настоянки на цілющих травах). Цікавим напоєм є білоруський квас — закисший березовий сік.

Раніше білоруси не використовували пшеничне борошно

Серед випічки у білоруській кухні здавна були популярні млинці, коржики, оладки, печиво. Тісто в Білорусі здавна замішували без дріжджів. У багатьох національних стравах використовуються різні види борошна — вівсяне, гречане, горохове, житнє, а також їх суміші. Причому борошно використовували не тільки як інгредієнт для тіста, але і як добавку-загущувач для супів та інших різних страв.


Фото Koko.By автор haribo

Особлива гордість національної кухні — традиційний білоруський хліб, який випікається з житнього борошна без дріжджів, на спеціально вирощеній заквасці. Для здорового харчування це дуже корисний продукт. Білоруський хліб за вагою більш важкий, з приємною смаковою «кислинкою». У старовинних рецептах використовуються різні добавки: кмин, лляне насіння, насіння соняшнику. Сам хліб нерідко випікався на «подушці» з листя берези, дуба.

Серед молочних страв на стіл подавали сметану, затирку (рідка страва на основі молока і яєчного тіста), велику кількість твердих та м’яких сирів («молодиво»). Також дуже поширеними були квашені огірки, квашена капуста, різні холодники (холодні борщі), холодець.

Особливості сучасної білоруської кухні

Сучасна білоруська кухня досить різноманітна. Вона сформувалася, в основному, під впливом двох основних чинників: активного землеробства та широкого використання місцевих продуктів, а також під впливом сусідніх країн і переселенців. Головними змінами, які відбулися в білоруській кухні впродовж ХХ століття, стало широке поширення пшеничного борошна і страв з нього, а також поява салатів.

Особливість білоруської простої і ситної національної кухні полігає в тому, що відсутність широкої палітри продуктів (як, скажімо, в середземноморській) компенсується різними способами обробки. Це і бланшування, і тушкування, і запікання, і варіння, а іноді і все разом. Багато білоруських страв готуються в глиняному посуді.


Фото Tio.By

Різноманітність способів обробки також допомагає зробити продукти не такими жирними, якими їх полюбляли готувати на початку XIX століття. До того ж, це, безсумнівно, дає широкий простір для творчості, не виходячи за рамки традицій.

Білоруська кухня — одна з найрізноманітніших на континенті

Зараз просто неможливо готувати так, як готували наші предки. Деякі споконвічно білоруські продукти, наприклад, ріпа або парена квасоля, зараз практично не використовуються, а крупи тепер стали зовсім іншої якості.

Однак багато що залишилося незмінним. У Білорусії продовжують готувати капустяні, гречані і гарбузові млинці, лазанку (мачанка зі шматочками вареного тіста), кльоцки (кульки з тіста та м’ятої вареної картоплі, свіжого кисломолочного сиру, варені в окропі, юшці чи молоці), соління, супи на березовому квасі, на буряці з білими грибами, ягідні наливки, домашні ковбаси, сало, запечене соковите м’ясо (обов’язково великими шматками ), судак «по-радзивілловськи».

З часів Великого князівства Литовського в національній білоруській кулінарії тісно переплелися слов’янські, балтійські, єврейські, а частково й німецькі корені. Тому білоруська кухня — одна з найрізноманітніших на континенті. Вона схожа з українською, російською, литовською, польською, єврейською, але по-своєму унікальна, надзвичайно ситна і смачна. Характерні риси виділяють білоруську кухню серед кулінарних традицій інших країн, надають їй колорит і чарівність.


Фото Xcook.Info
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org
Головне фото Mag.Relax.By