Марципан — солодка казка

Марципан — одні з найстародавніших європейських ласощів, що дійшли до наших днів з глибини століть. Французький король Людовик XIV, прусська принцеса Луїза Шарлотта, німецький письменник Томас Манн обожнювали марципан. І навіть Мишачий король з казки Гофмана в обмін на марципан згоден був не чіпати Лускунчика. Ці ласощі дійсно здатні творити чудеса.

Марципан (нім. Marzipan, італ. Marzapane) — суміш подрібненого на борошно мигдалю і цукрового сиропу (або цукрової пудри). Якщо замість мигдалю використовуються абрикосові кісточки (рідше персикові), кондитерський продукт називається не марципан, а персипан. Іноді марципаном називають також масу з інших горіхів, а також вироби з неї. Наприклад, широко поширені булочки-«марципани» з арахісом.

Навколо походження марципану і зараз ідуть суперечки

Достовірно невідомо, де саме був вперше приготовлений марципан. Є дані, що марципан готували у Візантії та Персії ще півтори тисячі років тому. За однією з поширених версій марципан був винайдений у Франції, за іншою — в Італії, за третьою — в Іспанії і т.д. Достовірно відомо, що у XVIII-XIX ст. марципан отримав широке поширення в Німеччині та Австрії, де марципанова маса та вироби з неї були доведені до дивної досконалості. Ще в XIX столітті великим успіхом в Європі користувалися любекський і кенігсберзький марципан.


Фото Solianka.Net

За однією легендою, передумовою для винаходу марципана послужив голод, коли єдиною сировиною для приготування хліба залишився мигдаль. За іншою легендою, марципан був винайдений як ліки від душевних розладів, так як ці солодощі благотворно впливають на нервову систему.

Спочатку, в близькосхідному варіанті, марципан представляв собою пасту з меленого в крихту мигдалю і цукру. На історичній батьківщині його використовували в лікувальних цілях і продавали в аптечних крамницях. І він дійсно дуже корисний, оскільки мигдаль містить вітаміни групи В, вітамін Е, магній, залізо, кальцій, фосфор, калій та ін.

На звання винахідника марципану претендує німецький Любек, місто на півночі Німеччини, де, вважається, виготовляють найкращий марципан на сьогоднішній день. Вперше в Європу марципан потрапив з Азії в часи Хрестових походів. Через Венецію спочатку східні солодощі поширилися в Іспанію і Португалію, а потім уже потрапили до Німеччини.

У багатьох европейських країнах марциапан символізує Різдво

У Німеччині, Голландії та Норвегії марципан традиційно готують на Різдво. Марципан вживається також у вигляді цукерок, глазурованих шоколадом або цукровою глазур’ю (моцарткугель), фігурок фруктів або інших фігурок без глазурі, але з барвником, в чистому вигляді («марципановий хліб» або марципанове печиво, наприклад, франкфуртські різдвяні бетменхени).


Фото Rawfoodfortruth.Blogspot.Com

Також марципан використовують для приготування марципанового лікеру, різноманітних прикрас для торта (часто з пониженим вмістом гіркого мигдалю), начинки для тортів та інших кондитерських виробів.

До основних інгредієнтів марципану відносяться солодкий мигдаль, гіркий мигдаль та цукор. Гіркий мигдаль іноді замінюється есенцією, мигдальним лікером, маслом гіркого мигдалю або взагалі виключається з рецепта. В останньому випадку марципанова маса може використовуватися для прикраси, але вона не має специфічного «марципанового» смаку.

Цукор може міститися у вигляді цукрової пудри або сиропу. Також його інколи заміняють яким-небудь іншим підсолоджувачем. Пропорції основних інгредієнтів зазвичай складають комерційну таємницю кондитерських підприємств. Приблизне співвідношення мигдалю до цукрової пудри — 3 до 1.

Сьогодні існує безліч різноманітних рецептів марципану

У якості додаткових інгредієнтів часто використовуються різноманітні ароматизатори. Це може бути какао, лікери, апельсинова цедра, рожева вода, прянощі та ін. Як правило, у марципанову масу додають натуральні чи штучні барвники, оскільки з марципану виготовляють красиві фігурки, наприклад, у викляді фруктів.


Фото Bit.Ua

Деякі види марципану виготовляються з використанням яєць. Існує три основних методи приготування цієї солодкої маси. Це холодний варіант приготування на яйці, холодний варіант без яєць, а також гарячий варіант приготування марципану.

Холодний метод виготовлення марципану заснований на подрібненні інгредієнтів і їх змішуванні. У цьому випадку використовується цукрова пудра. Гарячий метод виготовлення марципану включає використання цукрового сиропу. Густий цукровий сироп додається в заздалегідь подрібнені інші інгредієнти, тобто, горіхову суміш. Для того, щоб марципан добре тримав форму, його необхідно ретельно вимісити, як тісто.

З марципану можна зліпити практично будь-які фігурки

Як правило, зміст масел в мигдалю такий, що маса має консистенцію пластиліну і легко піддається ліпленню. Якщо масла в мигдалю недостатньо, значить горіхи мають низьку якість. При відсутності якісного мигдалю або якщо замість нього використовують абрикосові та персикові кісточки, то у масу рекомендують додавати яйце. Необхідно враховувати, що додавання сирого яйця небезпечно через сальмонелу та значно скорочує термін зберігання продукту.

Працювати з марципаном легко і цікаво, особливо дітям — він і правда схожий на пластилін, тут вже є де розвернутися дитячій фантазії. Зробити марципан вдома досить просто, адже для цього знадобиться тільки мигдаль і цукор. А якщо додати в марципан різні компоненти, наприклад, подрібнені горішки, сухофрукти, цукати, то можна легко урізноманітнити рецепт і отримати новий смак цього чудового натурального десерту.


Фото Faina.Ueuo.Com

Крім того, за допомогою харчових барвників або фруктових та овочевих соків можна створювати нові красиві кольори і відтінки. Зберігати марципан слід загорнутим в харчову плівку, тому що на повітрі він швидко твердне.

До приготування марципану можна залучати навіть дітей

Для приготування марципану спочатку потрібно зняти мигдальну шкірку. Для цього залийте мигдаль водою і залиште на пару годин. Чим більш свіжий мигдаль і чим довше він простоїть у воді, тим простіше буде його почистити.

Потім мигдаль потрібно буде подрібнити у дуже дрібну крихту. Для цього підійде блендер або ж кавомолка. Отриману мигдальну крихту потрібно змішати з цукровою пудрою. У класичному рецепті додається також крихта декількох мигдалин гіркого виду, але оскільки його важко зустріти, то у масу можна додати пару крапель мигдальної есенції, коньяк, лікер і т.д. Отриману масу потрібно ретельно перемішати і збити ще раз блендером.

Отриману мигдальну масу ретельно вимішують до однорідності. Якщо ж з мигдалю виділилося занадто мало масла і маса вийшла сухою, то можна потрошку додати в неї від 1 до 4 ст. ложок води. Намагайтеся отримати однорідну ароматну пластичну масу. В залежності від призначення готового марципану, в кінці приготування можна додати у солодощі горіхи, курагу, фрукти, родзинки та інші наповнювачі.

Музеї марципану побудовані у багатьох європейських країнах


Фото Shop.Cantata.Ru

Марципан гордо крокує по світу протягом століть, а його історія триває, адже ласощі досі не втрачають популярності. У європейців марципан асоціюється з вишуканістю та оригінальністю, підкреслюючи свою аристократичність серед усіх інших кондитерських виробів, а покупка марципанів пов’язується з проявом тонкого смаку, знанням хороших манер і респектабельністю.

Марципани подаються на столи кращих ресторанів Європи, вони представлені і у вітринах кондитерських магазинів. А столиці європейських міст, привертаючи увагу туристів, відкривають все нові і нові музеї марципану, які відразу ж стають такими ж популярними пам’ятками, як і всесвітньо відомі пам’ятки архітектури. Музеї марципану існують в Угорщині, Естонії, Німеччині, Ізраїлі.

У таких музеях можна довго дивуватися різноманітності форм цього кондитерського виробу — і невеликі цукерки, і квіточки, і хитромудрі фігурки, і «архітектурні шедеври» — їстівні замки і хмарочоси, марципанові копії відомих будівель в мініатюрі. У Музеї марципану в Сентедре можна побачити будівлю угорського Парламенту з усіма деталями, у німецькому місті Любек в Музеї зберігаються Голштинські ворота з марципану.

Розкішні букети квітів, інтер’єри кімнат, карети і музичні інструменти, сцени зі Священного Писання, дитячих книг і мультфільмів можна побачити в музеях Угорщини, Естонії, Ізраїлю. А ще портрети історичних персонажів, казкових героїв і відомих людей сучасності. В іспанському Толедо музею марципанів немає, але вітрини кондитерських крамниць з успіхом його замінюють. Церкви і собори з мигдальної маси виліплені з вражаючою точністю. А ось німецькі кондитери виготовляють з марципану цікаві фігурки у вигляді знаменитих сосисок і ковбасок.


Фото Fickr.Com автор heatheronhertravels
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org
Головне фото Grondard.Com