Мармеладна користь

Солодке і стрункість — поняття несумісні, такий загальновідомий вердикт. Але не варто зневірятися, існують різновиди солодощів, які в помірних кількостях не додадуть зайвих кілограмів, і в яких містяться корисні для організму речовини. Мармелад — оптимальні ласощі для нашої талії, що дозволяють одночасно зберегти стрункість і отримати задоволення від чашки чаю.

Мармелад — кулінарний продукт, виготовлений з фруктів, варених з цукром з додаванням загущувача і смакових добавок. Мармелад може вважатися різновидом густого варення. У якості загущувача використовують такі речовини, як пектин, агар-агар, желатин.

В англомовних країнах слово «marmalade» означає тільки варення з цитрусових (особливо з апельсинів). Слово походить від португальського «marmelada», що означає виключно варення з айви.

Про походження мармеладу розповідають цікаві легенди


Фото Oletopenza.Ru

Ось як описує легенду про походження назви ласощі Андрій Геласимов у своїй книзі «Рахіль». Одного разу королева Шотландії звеліла своєму кухареві зацукрувати апельсини. А коли кухар все це приготував, до нього з’явилася французька покоївка королеви і повідомила, що у тієї пропав апетит. І на очах у засмученого кулінара ця сама покоївка всю тарілочку і з’їла. Та при тому по-французьки ще примовляла «Marie malade», що означало «Марі хвора». Звідси, начебто, і з’явилася назва «marmalade».

Густе варення з апельсинів з такою назвою стало популярно у Великобританії, звідки мода на такі продукти проникла на континент разом із назвою — в німецькій мові «marmelade» означає повидло або варення.

За іншими джерелами «мармелад» в перекладі з французької означає ретельно приготовану страву кольору яблук. Європейці познайомилися з мармеладом під час Хрестових походів в Малій Азії. Історична батьківщина мармеладу — Близький Схід і Східне Середземномор’я. Для того, щоб зберегти урожай, плоди або сік ягід і фруктів виварювали до максимального згущення.

Потім рецепт взяли на замітку французи і розширили виробництво мармеладу, виготовляючи його виключно з яблук, іноді додаючи невелику кількість айви, внаслідок чого продукт випускався тільки зеленого кольору.


Фото Womenparadise.Ru

Спочатку мармелад виготовляли без додавання спеціальних загущувачів

Пізніше рецептура була дещо удосконалена, список фруктів, що входять до складу мармеладу, значно розширився, ласощі стали покривати глазур’ю, робити більш тягучими або, навпаки, щільними.

На сьогоднішній день мармелад класифікується за основною желюючою речовиною (пектин, агар-агар, желатин), що входить до його складу, або за методом виготовлення (пластовий ягідно-фруктовий, желейно-фігурний, фруктово-желейний, жувальний). Мармелад фруктово-ягідний виготовляється на основі желейного фруктово-ягідного пюре, мармелад желейний — на основі загущувачів, а мармелад желейно-фруктовий — на основі загущувачів і желюючого фруктово-ягідного пюре.

На жаль, найкорисніший фруктово-ягідний мармелад — нечастий гість на прилавках магазинів. Його можна приготувати тільки з певних різновидів фруктів або ягід (яблука, абрикоси, айва та ін.), які при уварюванні здатні застигати в тверду масу, а не перетворюватися на варення. Ця властивість обумовлюється вмістом у них спеціальної речовини — пектину. Однак желейний мармелад, незважаючи на наявність у ньому ароматизаторів та барвників, теж має цілу низку корисних властивостей для нашого здоров’я.

У мармеладі міститься багато корисних речовин, наприклад, фосфор, кальцій, магній, зола, залізо та ін. До складу желейного мармеладу обов’язково входять желюючі компоненти, такі, як пектин, агар та желатин.

Якісний мармелад — дуже корисний


Фото Weheartit.Com

Пектини — це високомолекулярні полісахариди, присутні у всіх наземних рослинах і в ряді водоростей. Властивість пектину — здатність його розчинів до утворення міцних гелів, або холодців. Вона дозволяє використовувати його в якості природного желюючого продукту в харчовій промисловості. Сировиною для отримання пектину служать яблука, шкірки цитрусових плодів, кавуни, цукровий буряк та ін.

Пектин очищає організм від шлаків і є природним антисептиком, що володіє потужними дезинфікуючими властивостями, знезаражуючими органи шлунково-кишкового тракту. Даний полісахарид корисний при серйозних порушеннях обміну речовин, ожирінні та цукровому діабеті, застосовується при обробці ран та опіків, сприяючи їх швидкому загоєнню.

Агар або агар-агар — натуральний продукт, який отримують з червоних і бурих водоростей. Агар утворює у водних розчинах щільний холодець. Агар складається в основному з полісахаридів і широко застосовується в кондитерській промисловості. Даний продукт багатий йодом, кальцієм, залізом, цинком, міддю, і рекомендований до вживання людям, що страждають крихкістю кісток, анемією і захворюваннями щитовидної залози.

Желатин — суміш білкових речовин тваринного походження, які при нагріванні утворюють клейкий розчин, що застигає в холодець. Желатин виготовляють з кісток, сухожиль, хрящів і т.п. шляхом тривалого кип’ятіння з водою. У числі його корисних властивостей — зміцнення хрящової тканини, поліпшення шкіри і волосся. Завдяки желатину, мармелад набуває желеподібну структуру і напівпрозорість.


Фото Мармелад196.Рф

Багато в чому користь мармеладу залежить від його складу

До складу мармеладу входять також цукрово-патоковий сироп, фруктові соки, натуральні і штучні барвники та ароматизатори, цукровий пісок або замінники цукру для діабетичного мармеладу.

Мармелад корисний, тому що ці солодощі низькокалорійні і не містить жир. Мармелад можна назвати солодким ліками, його «прописують» людям після тривалої хвороби, видають на шкідливих виробництвах. Якісний мармелад містить вітамін С, завдяки тому, що має в своєму складі яблука і різні ягідні пюре. Тому він особливо корисний в зимову пору року, коли слід зміцнювати імунітет, щоб боротися із застудами та інфекціями.

Жувальний мармелад, який набув поширення не так давно, випускається у вигляді різних фігурок — зірочок, желейних бобів, змійок та багатьох інших. За своєю структурою він більш тягучий, ніж звичайний мармелад і покритий спеціальною глазур’ю, що складається з бджолиного воску, змішаного з рослинним жиром.

Діабетичний мармелад за своїми властивостями не відрізняється від желейного. Різниця тільки в тому, що замість цукру при його виготовленні використовують різні замінники (фруктоза, стевія та ін.). Такий мармелад рекомендований для людей, які страждають на діабет.


Фото Artleo.Com автор vistax

На жаль, сучасний мармелад не завжди виготовляється за класичною рецептурою. Наприклад, хімічна промисловість давно навчилася виробляти пектин з різних синтетичних речовин, що не володіють властивостями природного полісахариду. Велика кількість цукру також ставить під сумнів користь мармеладу. Іноді в одному шматочку цих ласощів міститься стільки ж цукру, скільки в склянці солодкої газованої води.

Щоб мармелад приніс користь, потрібно ретельно його вибирати

Барвники та ароматизатори, що використовуються для надання привабливого вигляду і яскраво вираженого смаку, часто не мають нічого спільного зі справжніми фруктами і ягодами. Багато хто з них заборонені до застосування в інших країнах, але дозволені в Україні. Мармелад з вмістом подібних інгредієнтів протипоказаний не тільки дітям, а й дорослим.

Якісний виріб має неяскравий колір і прозорість. Такий мармелад добре тримає форму, не липне до упаковки, має чіткий контур, а при натисканні швидко відновлює форму. Втягнуті боки, хрускіт при розломі — ознаки сухості мармеладу. Свіжий мармелад можна легко розламати, він не буде кришитися.

Крім того, в мармеладних часточках повинні чітко розрізнятися мармеладні шари — один в середині, інший — на поверхні. На смак якісний мармелад не повинен бути занадто солодким, з приємною кислинкою.


Фото Photo.99px.Ru автор Капитошка

Необхідно уважно вивчати склад на упаковці. Справжній мармелад повинен складатися з желатину або агар-агару, натурального пектину, цукру або фруктози, стевії, патоки і натуральних фруктових соків. Барвники та ароматизатори, зазначені на упаковці, повинні бути натуральними, а не ідентичними натуральним. Бажано відсутність штучних загусників та консервантів.

Не купуйте мармелад на ринках без упаковки або запитуйте у продавця наявність документації з сертифікатами якості та складом продукції. Якщо вас чекає поїздка, то візьміть з собою мармелад, покритий цукровою пудрою — він збереже свіжість протягом всієї подорожі.

Щоб гарантовано покуштувати натуральний і корисний мармелад без барвників та консервантів, краще приготувати його самостійно. Він сподобається гурманам і зацікавить прихильників здорового харчування. Мармелад здатний принести чимало користі і радості, якщо ви уважний покупець і вмілий кулінар. Пробуйте, експериментуйте, і ви обов’язково знайдете свій особистий сорт мармеладу, який стане одним з ваших улюблених.

Мармелад — прекрасне доповнення до легкого сніданку або денного чаювання. Він чудово підходить для прикраси інших десертів — випічки, тортів, суфле, тістечок, морозива, кексів. Головне — це гарна якість і почуття міри. І тоді мармелад поділиться з вами своїм солодким, райдужним смаком і корисними властивостями.


Фото Amenika.Ru
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org
Головне фото Facebuilding4you.Ru

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Благодарю за статью

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

Хотелось ко всему выше сказанному хороший рецепт на агар-агаре и пектине.

Аватар пользователя Alla73
0 уровень