Користувачами нашої спільноти є жителі різних міст і країн. У зв'язку з різним сприйняттям деякі назви продуктів можуть мати спірне написання. Щоб полегшити пошук рецептів і прибрати всі розбіжності, пропонуємо загальний список назв інгредієнтів російською та українською мовами. У дужках написані закінчення для множини кожного інгредієнта. Список буде регулярно оновлюватися.
А
Абрикос(ы) |
Абрикос(и) |
Авокадо |
Авокадо |
Агар-агар |
Агар-агар |
Крыжовник |
Аґрус |
Аджика |
Аджика |
Айва |
Айва |
Айран |
Айран |
Алыча |
Алича |
Ананас(ы) |
Ананас(и) |
Анис |
Аніс |
Анчоусы |
Анчоуси |
Апельсин(ы) |
Апельсин(и) |
Арахис |
Арахіс |
Арбуз(ы) |
Кавун(и) |
Ароматизатор(ы) |
Ароматизатор(и) |
Артишок(и) |
Артишок(и) |
Ассорти (мясное, овощное, фруктовое и т.д.) |
Асорті (м’ясне, овочеве, фруктове і т. д.) |
Б
Багет(ы) |
Багет(и) |
Бадьян |
Бадьян |
Базилик |
Базилік |
Баклажан(ы) |
Баклажан(и) |
Балык |
Балик |
Бальзамический уксус |
Бальзамічний оцет |
Бамия |
Бамія |
Банан(ы) |
Банан(и) |
Баранина |
Баранина |
Бараньи яйца |
Баранячі яйця |
Барбарис |
Барбарис |
Бастурма |
Бастурма |
Батат |
Батат |
Батон(ы) |
Батон(и) |
Бёдрышки куриные |
Стегенця курячі |
Безе |
Безе |
Бекон |
Бекон |
Белок яичный (белки яичные) |
Білок яєчний (білки яєчні) |
Белуга(и) |
Білуга(и) |
Березовый сок |
Березовий сік |
Бешамель |
Бешамель |
Бисквит |
Бісквіт |
Блин(ы) |
Млинець (млинці) |
Бобы |
Боби |
Мука (пшеничная, ржаная и т. д.) |
Борошно (пшеничне, житнє і т. д.) |
Ботва |
Бадилля |
Бренди |
Бренді |
Брокколи |
Броколі |
Брусника |
Брусниця |
Брынза |
Бринза |
Брюссельская капуста |
Брюссельська капуста |
Бублики |
Бублики |
Буженина |
Буженина |
Бузина |
Бузина |
Булгур |
Булгур |
Булочка(и) |
Булочка(и) |
Бульон |
Бульйон |
Свёкла |
Буряк |
Бычьи яйца |
Бичачі яйця |
В
Ванилин |
Ванілін |
Ваниль |
Ваніль |
Ванильный сахар |
Ванільний цукор |
Варенье |
Варення |
Васаби |
Васабі |
Вафли |
Вафлі |
Вермишель |
Вермішель |
Вермут |
Вермут |
Ветчина |
Шинка |
Вешенки |
Гливи |
Вино |
Вино |
Виноград |
Виноград |
Виноградные листья |
Виноградне листя |
Отруби |
Висівки |
Виски |
Віскі |
Вишня(и) |
Вишня(і) |
Овсянка |
Вівсянка |
Вода (газированная, кипячёная и т. д.) |
Вода (газована, кип’ячена і т. д.) |
Водка |
Горілка |
Водоросли морские |
Водорості морські |
Осьминог |
Восьминіг |
Вымя |
Вим’я |
Угорь |
Вугор |
Уши |
Вуха |
Г
Гарам масала |
Гарам масала |
Тыква |
Гарбуз |
Гвоздика |
Гвоздика |
Вешенки |
Гливи |
Говядина |
Яловичина |
Голень(и) (куриная, индейки и т. д.) |
Гомілка(и) (куряча, індички і т. д.) |
Голубика |
Лохина |
Горбуша |
Горбуша |
Орехи (кедровые, кешью и т. д.) |
Горіхи (кедрові, кеш’ю і т. д.) |
Рябина |
Горобина |
Горох |
Горох |
Горошек зелёный |
Горошок зелений |
Острый перец |
Гострий перець |
Горчица |
Гірчиця |
Гранат(ы) |
Гранат(и) |
Грейпфрут |
Грейпфрут |
Грецкие орехи |
Волоські горіхи |
Гречка |
Гречка |
Грибы (свежие, маринованные и т. д.) |
Гриби (свіжі, мариновані і т. д.) |
Грудинка |
Грудинка |
Грудка (куриная, индейки и т. д.) |
Грудка (куряча, індички, і т. д.) |
Грузди |
Грузді |
Груша(и) |
Груша(і) |
Гусь |
Гуска |
Д
Дайкон |
Дайкон |
Джем |
Джем |
Дичь |
Дичина |
Дорадо |
Дорадо |
Дрожжи (свежие, сухие) |
Дріжджі (свіжі, сухі) |
Дыня |
Диня |
Е
Ежевика |
Ожина |
Эстрагон |
Естрагон |
Ж
Желатин |
Желатин |
Желе (фруктовое, ягодное и т. д.) |
Желе (фруктове, ягідне і т. д.) |
Желток яичный (желтки яичные) |
Жовток яєчний (жовтки яєчні) |
Желудок(и) |
Шлунок(и) |
Жимолость |
Жимолость |
Жир |
Жир |
Клюква |
Журавлина |
З
Загуститель для сливок |
Загущувач для вершків |
Заяц |
Заєць |
Зелень |
Зелень |
Зелёный горошек |
Зелений горошок |
Зелёный салат |
Зелений салат |
Земляника |
Суниця |
Зефир |
Зефір |
Зира (кумин, кмин) |
Зіра (кумін, кмін) |
Зубатка |
Зубатка |
И, І
Изюм |
Родзинки |
Икра |
Ікра |
Имбирь (свежий или сушёный молотый) |
Імбир (свіжий або сушений мелений) |
Индейка |
Індичка |
Инжир |
Інжир |
Ириски |
Іриски |
Й
К
Кабачок(и) |
Кабачок(и) |
Арбуз(ы) |
Кавун(и) |
Какао |
Какао |
Калина |
Калина |
Кальмар(ы) |
Кальмар(и) |
Камбала |
Камбала |
Каннеллони |
Каннеллоні |
Каперсы |
Каперси |
Капуста (белокочанная, квашеная и т. д.) |
Капуста (білокачанна, квашена і т. д.) |
Карась(и) |
Карась(і) |
Кардамон |
Кардамон |
Каркаде |
Каркаде |
Карп(ы) |
Короп(и) |
Карри |
Каррі |
Картофель |
Картопля |
Катык |
Катик |
Каштаны |
Каштани |
Квас |
Квас |
Фасоль (стручковая, белая и т. д.) |
Квасоля (стручкова, біла і т. д.) |
Цветки липы |
Квітки липи |
Кета |
Кета |
Кетчуп |
Кетчуп |
Кефаль |
Кефаль |
Кефир |
Кефір |
Простокваша |
Кисляк |
Киви |
Ківі |
Кизил |
Кизил |
Килька |
Кілька |
Кинза |
Кінза |
Кисель |
Кисіль |
Кишки |
Кишки |
Клубника |
Полуниця |
Клюква |
Журавлина |
Тмин |
Кмин |
Козлятина |
Козлятина |
Кокос(ы) |
Кокос(и) |
Кокосовая стружка |
Кокосова стружка |
Колбаса |
Ковбаса |
Кольраби |
Кольрабі |
Компот |
Компот |
Конина |
Конина |
Консервы рыбные |
Консерви рибні |
Конфеты |
Цукерки |
Коньяк |
Коньяк |
Корейка |
Корейка |
Корень (петрушки, сельдерея и т. д.) |
Корінь (петрушки, селери і т. д.) |
Кориандр |
Коріандр |
Корица (палочки, молотая) |
Кориця (палички, мелена) |
Корнишоны |
Корнішони |
Корюшка |
Корюшка |
Кости |
Кістки |
Косуля |
Косуля |
Кофе (натуральный, растворимый и т. д.) |
Кава (натуральна, розчинна і т. д.) |
Краб(ы) |
Краб(и) |
Крабовое мясо |
Крабове м’ясо |
Крабовые палочки |
Крабові палички |
Укроп |
Кріп |
Крапива |
Кропива |
Крахмал (картофельный, кукурузный и т. д.) |
Крохмаль (картопляний, кукурудзяний і т. д.) |
Креветки |
Креветки |
Крекер |
Крекер |
Кролик(и) |
Кролик(и) |
Крупа (ячневая, кукурузная и т. д.) |
Крупа (ячна, кукурудзяна і т. д.) |
Крыжовник |
Аґрус |
Крылышки куриные |
Крильця курячі |
Кукуруза |
Кукурудза |
Кукурузные палочки |
Кукурудзяні палички |
Кумкват |
Кумкват |
Кунжут |
Кунжут |
Курага |
Курага |
Курица |
Курка |
Куркума |
Куркума |
Кус-кус |
Кус-кус |
Л
Лаванда |
Лаванда |
Лаваш |
Лаваш |
Лавровый лист |
Лавровий лист |
Лайм |
Лайм |
Лапша |
Локшина |
Легкое (говяжье и т. д.) |
Легеня (яловича і т. д.) |
Лещ(и) |
Лящ(і) |
Лёд |
Лід |
Ливер |
Лівер |
Ликёр |
Лікер |
Лимон(ы) |
Лимон(и) |
Лимонад |
Лимонад |
Лимонная кислота |
Лимонна кислота |
Лимонник |
Лимонник |
Лингвини |
Лінгвіні |
Липа |
Липа |
Лисички |
Лисички |
Листья (вишнёвые, смородиновые и т. д.) |
Листя (вишневі, смородинові і т. д.) |
Лосось |
Лосось |
Лосятина |
Лосятина |
Голубика |
Лохина |
Лук (репчатый, зеленый и т. д.) |
Цибуля (ріпчаста, зелена і т. д.) |
Лук-порей |
Цибуля порей |
Лук-шалот |
Цибуля шалот |
М
Майонез |
Майонез |
Майоран |
Майоран |
Мак |
Мак |
Макароны |
Макарони |
Макароны ракушки |
Макарони мушлі |
Малина |
Малина |
Манго |
Манго |
Мандарин(ы) |
Мандарин(и) |
Манка |
Манка |
Маргарин |
Маргарин |
Мармелад |
Мармелад |
Мартини |
Мартіні |
Маршмеллоу |
Маршмеллоу |
Маскарпоне |
Маскарпоне |
Маслины |
Маслины |
Масло (сливочное, арахисовое и т. д.) |
Масло (вершкове, арахісове і т. д.) |
Маслята |
Маслюки |
Мате |
Мате |
Мацони |
Мацоні |
Маш |
Маш |
Мёд |
Мед |
Мидии |
Мідії |
Миндаль |
Мигдаль |
Минтай |
Минтай |
Мисо паста |
Місо паста |
Блин(ы) |
Млинець (млинці) |
Можжевельник |
Ялівець |
Мойва |
Мойва |
Молоко (сгущенное, сухое и т. д.) |
Молоко (згущене, сухе і т. д.) |
Морепродукты |
Морепродукти |
Морковь |
Морква |
Мороженое |
Морозиво |
Морошка |
Морошка |
Морская капуста |
Морська капуста |
Морской гребешок |
Морський гребінець |
Морской окунь |
Морський окунь |
Морской язык |
Морський язик |
Моцарелла |
Моцарелла |
Мука (пшеничная, ржаная и т. д.) |
Борошно (пшеничне, житнє і т. д.) |
Муксун |
Муксун |
Мюсли |
Мюслі |
Мясо |
М’ясо |
Мясо криля |
М’ясо криля |
Мята |
М’ята |
Налим |
Минь |
Н
Налим |
Минь |
Семена льна |
Насіння льону |
Семечки (подсолнуха, тыквенные и т. д.) |
Насіння (соняшнику, гарбузове та т. д.) |
Нектарин |
Нектарин |
Почки |
Нирки |
Нога(и) (говяжья, баранья и т. д.) |
Нога(и) (яловича, бараняча і т. д.) |
Нори |
Норі |
Нут |
Нут |
Нутелла |
Нутелла |
О
Облепиха |
Обліпиха |
Овес |
Овес |
Овощи |
Овочі |
Овсянка |
Вівсянка |
Овсяные хлопья |
Вівсяні пластівці |
Огурец(ы) |
Огірок(и) |
Одуванчики |
Кульбабки |
Ежевика |
Ожина |
Окара |
Окара |
Окорок |
Окіст |
Окорочка (куриные, индейки и т. д.) |
Стегенця (курячі, індички і т. д.) |
Окунь |
Окунь |
Оленина |
Оленина |
Оливки |
Оливки |
Омар |
Омар |
Опята |
Опеньки |
Орегано |
Орегано |
Сельдь |
Оселедець |
Орехи (кедровые, кешью и т. д.) |
Горіхи (кедрові, кеш’ю і т. д.) |
Осетр |
Осетер |
Острый перец |
Гострий перець |
Осьминог |
Восьминіг |
Отруби |
Висівки |
Уксус (6%, 9% и т. д.) |
Оцет (6%, 9% і т. д.) |
Уксусная эссенция |
Оцтова есенція |
П
Пажитник |
Пажитник |
Палтус |
Палтус |
Пангасиус |
Пангасіус |
Панировочные сухари |
Панірувальні сухарі |
Пармезан |
Пармезан |
Ростки (фасоли, сои и т. д.) |
Паростки (квасолі, сої і т. д.) |
Паста |
Паста |
Пастернак |
Пастернак |
Патиссон(ы) |
Патисон(и) |
Патока |
Патока |
Пахта |
Маслянка |
Паштет |
Паштет |
Пекинская капуста |
Пекінська капуста |
Пектин |
Пектин |
Пеленгас |
Пеленгас |
Пельмени |
Пельмені |
Пенне |
Пенне |
Перепел(а) |
Перепілка(и) |
Перец (болгарский, чёрный и т. д.) |
Перець (болгарський, чорний і т. д.) |
Перловая крупа |
Перлова крупа |
Персик(и) |
Персик(и) |
Песто соус |
Песто соус |
Петрушка |
Петрушка |
Печень (куриная, говяжья и т. д.) |
Печінка (куряча, яловича і т. д.) |
Печенье |
Печиво |
Пиво (светлое, тёмное и т. д.) |
Пиво (світле, темне і т. д.) |
Пита |
Піта |
Пищевой краситель |
Харчовий барвник |
Хлопья (гороховые, овсяные и т. д.) |
Пластівці (горохові, вівсяні і т. д.) |
Повидло |
Повидло |
Подчеревка |
Підчеревина |
Клубника |
Полуниця |
Помидор(ы) |
Помідор(и) |
Помидоры черри |
Помідори черрі |
Поросенок |
Порося |
Потроха |
Нутрощі |
Почки |
Нирки |
Простокваша |
Кисляк |
Пряник(и) |
Пряник(и) |
Птица(ы) |
Птах(и) |
Пудинг (ванильный, шоколадный и т. д.) |
Пудинг (ванильный, шоколадный и т. д.) |
Пшеница |
Пшениця |
Пшенная крупа |
Пшоняна крупа |
Пшено |
Пшоно |
Р
Раки |
Раки |
Раковые шейки |
Ракові шийки |
Рассол |
Розсіл |
Рёбрышки (свиные, говяжьи и т. д.) |
Реберця (свинячі, яловичі і т. д.) |
Ревень |
Ревінь |
Реган |
Реган |
Редис |
Редис |
Редька |
Редька |
Репа |
Ріпа |
Рикотта |
Рікотта |
Рис |
Рис |
Рожки |
Ріжки |
Роза |
Троянда |
Розмарин |
Розмарин |
Ром |
Ром |
Ростки (фасоли, сои и т. д.) |
Паростки (квасолі, сої і т. д.) |
Рубец |
Рубець |
Руккола |
Рукола |
Рулька |
Рулька |
Рыба |
Риба |
Рыжики |
Рижики |
Рябина |
Горобина |
Ряженка |
Ряжанка |
С
Савойская капуста |
Савойска капуста |
Савоярди |
Савоярді |
Саго |
Саго |
Сазан |
Сазан |
Сайда |
Сайда |
Сайра |
Сайра |
Саке |
Саке |
Салака |
Салака |
Салат |
Салат |
Сало |
Сало |
Салями |
Салямі |
Сарделька(и) |
Сарделька(и) |
Сардина |
Сардина |
Сахар (коричневый, рафинад и т. д.) |
Цукор (коричневий, рафінад і т. д.) |
Сахарная пудра |
Цукрова пудра |
Свёкла |
Буряк |
Свинина |
Свинина |
Сельдерей (корень, стебли) |
Селера (корінь, стебла) |
Сельдь |
Оселедець |
Семена льна |
Насіння льону |
Семечки (подсолнуха, тыквенные и т. д.) |
Насіння (соняшнику, гарбузове та т. д.) |
Сёмга |
Сьомга |
Сердечки куриные |
Сердечка курячі |
Сердце |
Серце |
Сироп (лимонный, ягодный и т. д.) |
Сироп (лимонний, ягідний і т. д.) |
Скумбрия |
Скумбрія |
Слива(ы) |
Слива(и) |
Сливки |
Вершки |
Смалец |
Смалець |
Сметана |
Сметана |
Смородина (красная, чёрная) |
Смородина (червона, чорна) |
Сода |
Сода |
Соевый соус |
Соєвий соус |
Сок (яблочный, морковный и т. д.) |
Сік (яблучний, морквяний і т. д.) |
Солод |
Солод |
Соль |
Сіль |
Сом |
Сом |
Сосиска(и) |
Сосиска(и) |
Соус (фруктовый, томатный и т. д.) |
Соус (фруктовий, томатний і т. д.) |
Чечевица |
Сочевиця |
Соя |
Соя |
Спагетти |
Спагеті |
Спаржа |
Спаржа |
Специи |
Спеції |
Спирт |
Спирт |
Бёдрышки куриные |
Стегенця курячі |
Стерлядь |
Стерлядь |
Субпродукты |
Субпродукти |
Судак |
Судак |
Сумах |
Сумах |
Сухарики |
Сухарики |
Сухофрукты |
Сухофрукти |
Сушки |
Сушки |
Сыворотка |
Сироватка |
Сыр (твёрдый, плавленый и т. д.) |
Сир (твердий, плавлений і т. д.) |
Т
Табаско |
Табаско |
Тарталетка(и) |
Тарталетка(и) |
Тартар |
Тартар |
Тархун |
Тархун |
Творог |
Сир |
Творожная масса |
Сиркова маса |
Текила |
Текіла |
Телятина |
Телятина |
Тесто (дрожжевое, слоёное и т. д.) |
Тісто (дріжджове, листкове і т. д.) |
Тилапия |
Тілапія |
Тимьян |
Чебрець |
Ткемали |
Ткемалі |
Тмин |
Кмин |
Толстолоб |
Толстолоб |
Томатная паста |
Томатна паста |
Тоник |
Тонік |
Тортилья(и) |
Тортилья(ї) |
Тофу |
Тофу |
Треска |
Тріска |
Роза |
Троянда |
Трюфель(и) |
Трюфель(і) |
Тунец |
Тунець |
Тушёнка |
Тушенка |
Тыква |
Гарбуз |
У
Угорь |
Вугор |
Укроп |
Кріп |
Уксус (6%, 9% и т. д.) |
Оцет (6%, 9% і т. д.) |
Уксусная эссенция |
Оцтова есенція |
Улитки |
Равлики |
Урюк |
Урюк |
Устрицы |
Устриці |
Утка |
Качка |
Уцхо-сунели |
Уцхо-сунелі |
Уши |
Вуха |
Ф
Фазан |
Фазан |
Фарш (куриный, говяжий и т. д.) |
Фарш (курячий, яловичий і т. д.) |
Фасоль (стручковая, белая и т. д.) |
Квасоля (стручкова, біла і т. д.) |
Фейхоа |
Фейхоа |
Фенхель |
Фенхель |
Фета |
Фета |
Фетучини |
Фетучіні |
Физалис |
Фізаліс |
Филе (мясное, куриное и т. д.) |
Філе (м’ясне, куряче і т. д.) |
Финик(и) |
Фінік(и) |
Фисташки |
Фісташки |
Форель |
Форель |
Фрукты |
Фрукти |
Фундук |
Фундук |
Фунчоза |
Фунчоза |
Х
Халва |
Халва |
Пищевой краситель |
Харчовий барвник |
Хвост |
Хвіст |
Хвоя |
Хвоя |
Хек |
Хек |
Херес |
Херес |
Хлеб |
Хліб |
Хлебцы |
Хлібці |
Хлопья (гороховые, овсяные и т. д.) |
Пластівці (горохові, вівсяні і т. д.) |
Хмели-сунели |
Хмелі-сунелі |
Хмель |
Хміль |
Хрен |
Хрін |
Хурма |
Хурма |
Ц
Цветки липы |
Квітки липи |
Цветная капуста |
Цвітна капуста |
Цедра (апельсина, лайма и т. д.) |
Цедра (апельсина, лайма і т. д.) |
Цикорий |
Цикорій |
Цукаты |
Цукати |
Цуккини |
Цукіні |
Сахар (коричневый, рафинад и т. д.) |
Цукор (коричневий, рафінад і т. д.) |
Сахарная пудра |
Цукрова пудра |
Шнитт-лук |
Цибуля-різанець |
Цыпленок |
Курча |
Ч
Чай (чёрный, зелёный и т. д.) |
Чай (чорний, зелений і т. д.) |
Тимьян |
Чебрець |
Черёмуха |
Черемуха |
Черепаха |
Черепаха |
Черешня(и) |
Черешня(і) |
Черника |
Чорниця |
Чернослив |
Чорнослив |
Чеснок |
Часник |
Чечевица |
Сочевиця |
Чипсы |
Чіпси |
Чистотел |
Чистотіл |
Ш
Шалфей |
Шавлія |
Шампанское |
Шампанське |
Шампиньоны |
Печериці |
Шафран |
Шафран |
Шейка свиная |
Шийка свиняча |
Ветчина |
Шинка |
Шиповник |
Шипшина |
Шишки |
Шишки |
Шнитт-лук |
Цибуля-різанець |
Шоколад (чёрный, белый и т. д.) |
Шоколад (чорний, білий і т. д.) |
Шпик |
Шпик |
Шпинат |
Шпинат |
Шпроты |
Шпроти |
Щ
Э
Я
Яблоко(и) |
Яблуко(а) |
Ягнятина |
Ягнятина |
Ягода(ы) |
Ягода(и) |
Язык (говяжий, свиной) |
Язик (яловичий, свинячий) |
Яйцо(а) (куриные, перепелиные) |
Яйце(а) (курячі, перепелині) |
Можжевельник |
Ялівець |
Говядина |
Яловичина |
Ячмень |
Ячмінь |