Савоярді і Тірамісу

Аватар пользователя Adrenalin
Кулинар 5 уровня
Савоярді і Тірамісу

Один з найвідоміших італійських десертів. В перекладі означає "підніми мене". Найпростіший шлях, щоб поласувати цим надзвичайним десертом - купити маскарпоне і савоярді в магазині. І через 20 хвилин десерт буде готовий. Дайте настоятись йому в холодильнику і "піднімайтесь вгору". Рідко якому італійцеві прийде в голову пекти самостійно саявоярді чи готувати вдома маскарпоне, щоб поласувати тірамісу. Але ми не шукаємо легких шляхів! Ми дещо зробимо своїми руками.

Список ингредиентов

  • яйце куряче3 шт
  • борошно80 г
  • пудра75 г
  • перепелині яйця 8 шт
  • цукор 50 г
  • маскарпоне (базарні сільські густі вершки)300 г
  • міцнозаварена чорна кава250 мл
  • амаретто1 ст. ложка
  • какао3 ст. ложки

Способ приготовления

Для приготування печива савоярді треба білки 3 яєць збити на круту піну.

Жовтки збити з цукром протягом 3-4 хвилин до пухкої маси. Акуратно вмішати борошно і білки. Я вмішала усі білки, а краще було б лише 2. У мене яйця виявились великими, білку було багато і тісто після замішування стало не дуже густим.

В ідеалі тісто треба викласти на деко за допомогою кондитерського мішка паличками довжиною 10 см на певній відстані один від одного. У мене тісто було рідкуватим і я виклала ложкою. Зверху притрусила печенька дрібним цукром, поставила в духовку з температурою 180*С і почала чекати положені 10-12 хвилин, з розпачем чекаючи на розгромний результат(здавалось, що тісто при такій консистенції при випіканні повністю розповзеться і тоді прощай заповітне тірамісу! )

Але результат дуже порадував: тісто взагалі в ширину не розповзлося, лише трохи піднялось вгору, що мені, звісно, відразу підняло настрій і надихнуло до подальшої роботи. Вийшло 15 печеньок: бісквітних, ніжних і хрумких. Дуже смачних.

Для приготування тірамісу треба використовувати курячі яйця. Дозволила собі відступити від цього і замінити їх перепелиними з розрахунку: 1 куряче-4 перепелиних. Отже: жовтки відділити від білків.

Збити жовтки з цукром на пухку масу до побіління протягом 5 хвилин.

Тепер про маскарпоне: це, в принципі, не сир (інша технологія виробництва у сиру). Це вершки. Маскарпоне можна купити (у нас нема, але де є - дуже дорого). Можна приготувати вдома з вершків низького проценту жирності шляхом нагрівання, додавання лимонного соку і наступного відціджування сироватки. Можна купити справжні сільські жирні вершки на базарі (ті, що перевертаєш банку, а вони навіть не виливаються) - це саме те, що треба. Вершки (маскарпоне) збити протягом 2-3 хвилин. Домішати збиті жовтки і амаретто чи марсалу. Білки не додавати!

Савоярді швидесенько макати однією стороною у міцну каву і негайно викладати у підготовлену форму. Печиво надзвичайно швидко вбирає вологу і якщо ви згаєтесь, воно розповзеться прямо у руках!Якщо ви робите тірамісу не порційно, то форму краще застелити харчовою плівкою, щоб легше було виймати порізані порції. Зверху на печиво викладаємо крем. Далі знову печиво. І знову крем. В ідеалі має бути два шари печива, а зверху крем. У мене для моєї форми вийшло 3 шари печива. Ставимо у холодильник на 5-6 годин.

Перед подачею ріжемо на порції і щедро притрушуємо какао.
Смачного!

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Лесенька, тирамису - мой один из моих самых любимых десертов! Спасибо тебе за такой оригинальный рецепт его приготовления!
Прости, что влезаю, но ты права, маскарпоне - это не сыр. Но это и не сливки. Маскарпоне у итальянцев - это маскарпоне. Оно ни к чему ни относится, ни к сливкам, ни к сырам. Оно само по себе:))) Прости еще раз...

Аватар пользователя Sindirella
4 уровень

Таня, я ж і писала: маскарпоне купити у нас неможливо. А спробувати хочеться. Робила якось маскарпоне способом нагрівання рідких вершків з лимонним соком і наступного відціджування, щоб хоч дізнатися його смак, бо дуже вже було цікаво. Знаючі люди казали, що зроблений таким способом він зовсім не відрізняється від справжнього.Результат у мене вийшов один - і смак , і консистенція справжніх густих домашніх вершків. Погоджуюся, що домашні вершки це зовсім не маскарпоне, але тірамісу так хотілося Хай уже пробачать італійці.

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Лесенька, маскарпоне готовят из ОЧЕНЬ жирных сливок и лимонного сока, но повторить его в домашних условиях не реально. Все эти рецепты - полнейшая ерунда, как и рецепты Бейлисов, Шеридансов и т.п.)
Я тоже готовила маскарпоне из сливок и лимонного сока. Скажу честно: мало чем с настоящим похоже...
И консистенция не такая, и вкус тоже.
И думаю, что пусть лучше деревенские сливки, чем это самодельное "маскарпоне". В общем, хвалю тебя еще раз! Хороший рецепт!

Аватар пользователя Sindirella
4 уровень

Ой ,Таня , і сміх, і гріх зі мною вийшов: хотіла хоч приблизно дізнатися смак маскарпоне, а вийшло як завжди )) Поїду скоро у Львів- надіюся хоч там знайти маскарпоне .Я тепер вже його мушу попробувати!

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Красиво так получилось! Уверена, что вкусно и нежно!

Аватар пользователя Мария
5 уровень

Дякую, Маша. Дуже ніжно!

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Лесенька, отменный десерт! Так бы и зацапала кусочек с фото)))

Аватар пользователя Мил@_Мил@
6 уровень

Спасибі, Міла!

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Леся, смачный десерт вийшов! Взяла на замітку рецепт савоярді. А маскарпоне і у нас можно тільки в деяких супермаркетах у Сімферополі знайти. Твій рецепт з домашніми сливками мені теж подобається!

Аватар пользователя Ак-кая.
6 уровень

Дякую, Міла. Теж планую маскарпоне десь у Львові у супермаркетах шукати- там, мені здається, найбільш реально його зустріти

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Adrenalin, очень красивый сервиз! Он просто суперски подходит под это несомненно вкусное блюдо!!

Аватар пользователя dmitry
5 уровень

Спасибки! Спеціально підбирала, щоб із блакитними хмарками і малюнок "тягнув вгору"

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

А я до сих пор мечтаю попробовать тирамису.... Может попробую по вашему рецепту:)

Аватар пользователя katya
6 уровень

Катя, виходить дуже ніжно і смачно. Спробуй!

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Обожаю тирамису!! Леся, фотка главная очень аппетитная,класс!!

Аватар пользователя Alraune_Анастасия
4 уровень

Я тоже люблю тирамису. Читала насколько иной рецепт приготовления домашнего маскарпоне: Жирные сливки (не менее 33%) нагреваются до определенной температуры...дальше не помню, но яичных желтков и алкоголя там не было.

Аватар пользователя gurmanwife
2 уровень

Жовтки і алкоголь - це уже для приготування тірамісу. А вершки ми тут готові беремо замість маскарпоне( за що рецепт трохи і покритиковано)

Аватар пользователя Adrenalin
5 уровень

Ну зря вы так насчёт НЕВОЗМОЖНОСТИ И НЕПОХОЖЕСТИ! А Кто по вашему делал этот сыр в Италии? Когда он появился - заводов не было )) ! Можно сделать из свежих сепараторных домашних сливок или из магазинных НЕ УЛЬРА ПАСТЕРИЗОВАННЫХ НАТУРАЛЬНЫХ 15-35% НЕ ПОЛУЧАЕТСЯ если (А ЭТО СЕЙЧАС ПРАВИЛО) в пакете не сливки из коровьего молока ,а бодяжка и растительных компонентов в лучшем случае. Нужно 400грамм сливок и десертная ложка лимонного сока ( В КЛАССИКЕ ЭТО ВСЁ ЖЕ ВИННАЯ КИСЛОТА растворённая в воде до примерно 10%) На водяной бане нагреваем сливки до 80-85 градусов , добавляем кислоту(сок) и сняв с огня помешиваем ПОСТОЯННО до начала процесса свёртывания как только процесс пошел ,возвращаем смесь на водяную баню и продолжаем нагревать ПОМЕШИВАЯ !!! До того как сливки станут густеть как только процесс прекратился - сразу снимаем с огня и вылив в мешочек из плотной ткани (можно ТИК) подвешиваем стекать на часов 5-6 после чего ещё кладём сверху груз несколько кг и оставляем ещё на часа три ...затем перекладываем в баночку хорошо перемешиваем и отправляем в холодильник дозревать на двое-трое суток ....ВОТ ЭТО УЖЕ МАСКАПОНЕ и с закрытыми глазами от магазинных дорогих маскапоне мало кто отличит! ПРОВЕРЕНО НА ЗНАКОМЫХ И РОДНЫХ! ))) УДАЧНОЙ ГОТОВКИ! )) НО РЕЦЕПТ ИНТЕРЕСНЫЙ СПАСИБО ! ЗАБРАЛ! )))

Аватар пользователя Serj333
3 уровень

Ну вот я и нашла про савоярди ответ! И рецепт замечательный! Вот теперь точно приготовлю! И фото как всегда- самая высокая оценка!

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

Ваш рецепт меня сподвиг на изготовление тирамису, но сделав ваш вариант савоярди я решила его немного видоизменить, добавив разрыхлитель, так как печенюшки не поднялись, меня это немного расстроило. Печенюшки видоизменились. Очень хороший рецепт, спасибо Вам огромное.

Аватар пользователя SvetlanaSh-F
2 уровень

Привет, Леся! Печенье Савоярди в Терминале дорогое, а маскарпоне - ещё дороже. А Ваш вариант тирамису- это как находка для меня. Спасибо!
=Рина=

Аватар пользователя rina d
4 уровень