Здобне тісто для пиріжків

Секрет смачних пиріжків у правильно приготованому тісті. Якщо Ви спробуєте приготувати його за цим рецептом, то Ваші пиріжки вийдуть пухкими та надзвичайно ніжними. Їх можна готувати з будь-якою начинкою за смаком.

Список ингредиентов

  • борошно10 склянок
  • молоко500 мл
  • тепла вода1 склянка
  • яйця3 шт
  • олія3-4 ст. ложки
  • цукор2-3 ст. ложки
  • вершкове масло175 г
  • свіжі дріжджі70 г
  • сіль1 ч. ложка
  • ванільний цукор20 г

Способ приготовления

Усе борошно просіяти. Половину всипати у велику миску. По центру зробити ямку та розкришити у неї дріжджі. Всипати 1 ст. ложку цукру та перемішати. Влити теплу воду та розмішати до однорідності. Накрити рушником та залишити у теплому місці до збільшення в об'ємі.

У каструльку влити 250 мл молока. Вершкове масло порізати шматочками та викласти у молоко. Прогрівати на вогні до повного розчинення масла, постійно помішуючи. До кипіння молоко доводити на потрібно. Зняти з вогню та всипати сіль, ванільний цукор і 1-2 ст. ложки цукру. Розмішати до розчинення цукру. Готовий молочний сироп має бути кімнатної температури.

Яйця злегка збити з 250 мл молока. Влити яєчну суміш до молочного сиропу та розмішати вінчиком до однорідності. Отриману суміш влити в опару та добре вимісити. Потроху всипати решту борошна та замісити м'яке тісто, яке не буде прилипати до рук.

Готове тісто 30-50 разів піднімати та з силою кидати на робочу поверхню. Завдяки цьому тісто стане біль м'яким та щільним. Сформувати з нього шар та викласти у миску, змащену олією. Перевернути тісто, щоб воно з усіх сторін покрилося олією. Накрити рушником та помістити у тепле місце. Дати тісту збільшитися в об'ємі у три рази. Потім обім'яти його та можна приступати до формування пиріжків.

Смачного!