Картопляні пиріжки

Картопляні пиріжки

Щойнопроготовані, зі сковорідки, пиріжки з хрусткою картопляною скоринкою та ситною начинкою з квасолі - традиційна прадавня страва із села Ветли, що на Волині, яку готують там і нині. На місцевому діалекті їх називають так: бульбові пироги з бобом, тобто картопляні пироги з квасолею. Дуже простий перелік продуктів, зате як це смачно!

Список ингредиентов

  • картопля1 кг
  • сільза смаком
  • начинка:
  • квасоля відварена500 г
  • сіль1/2-1 ч. ложка
  • цукор2 ст. ложки
  • смалець або оліядля смаження

Способ приготовления

Чищену сиру картоплю натерти як на деруни та відкинути на густе сито, щоб добре стік картопляний сік. Картоплю слід використовувати крохмальних сортів, таку що не містить багато соку, тоді «картопляне тісто» буде добре ліпитись. Начинку слід приготувати заздалегідь: відварену до готовності квасолю пропустити через м’ясорубку, додати сіль за смаком, обов’язково - цукор – більше, ніж солі, він додає особливого неповторного смаку цій страві. Смачно, якщо ще додати в начинку підсмажену цибулю.
Ліпити рукою з холодного квасоляного пюре невеличкі овальні грудочки.

З картопляного тіста сформувати кружальце, на серединку покласти квасоляну грудку та обережно зліпити пиріжок.

Ліпити піріжки по одному, не складаючи на дошку, а одразу на сковорідку. Обсмажити у великій кількості смальцю, перевертаючи пиріг на три боки.

Подавати до столу гарячими, поливши зверху шкварками з цибулею. Повірте, це дуже смачно, схоже на деруни, але ще й з начинкою. Якщо пиріжків багато, то можна скласти їх до жаростійкого посуду, полити розтопленим вершковим маслом, та поставити у теплу піч (духовку) на декілька годин, тоді вони будуть не менш смачні, але вже не хрусткі, а просочені маслом.

Смачного!

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

дякую!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Должно быть это очень вкусно! Мне захотелось парочку таких пирожков!
Начинка удивила. Она получается слегка сладкой?

Аватар пользователя Лианда
6 уровень

Так, Тоня, начинка має солодкуватий смак, але вона дуже вдало поєднується з картоплею та шкварочками. Так готувала моя прабабуся, а їй такий рецепт передався в спадок ще від її предків, хто-зна скільки цим пиріжкам років...Я більш ніде не зустрічала саме таких таких пиріжків.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень
Аватар пользователя Вероника1101
6 уровень

Щиро дякую!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Добрый вечер я увидела ваш рецепт и вспомнила что такое я ела в западной только с сыром и в сыр добавляли зажарку .Моя свекровь показывала как их готовить но почему то они у меня не прижились хоть и очень интересные.

Аватар пользователя Свуелана
1 уровень

можете уточнить, не творог ли вы имеете ввиду под словом "сыр"? начинки-то должно быть много, а много твердого сыра в начинке я не представляю

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

Я вставлю свої "5 копійок" - саме з творогом інколи ми теж робимо, але без зажарки в начинку, просто із сіллю, та по-іншому: не як пиріжки, а ложку картоплі сирої тертої на сковороду-трішки начинки-знову картопля - усе це ложкою, а не руками. Виходять теж смачні деруни з начинкою. Буду теж чекати відповідь від Свіелани.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Извините, да это был творог.

Аватар пользователя Свуелана
1 уровень

Извините, да это был творог.

Аватар пользователя Свуелана
1 уровень

Дуже цікаві пиріжки, ніколи таких не куштувала:)

Аватар пользователя Краля
6 уровень

Значить варто спробувати приготувати!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

дуже апетитні пиріжки. В піст це те що треба. Дякую,що поділилися таким цікавим і старинним рецептом.

Аватар пользователя барахтянка
3 уровень

Дякую, Наталя! Мені приємно!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Интересный рецепт! С удовольствием попробую, спасибо!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Дякую! Для мене ці пироги - асоціація з дитинством, мамою...

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Клас!

Аватар пользователя Wallece
4 уровень