Пшеничний хліб

Пшеничний хліб

Так пекла хліб ще моя прабабуся. Неповторний запах сухих дров, що потріскують у печі, живий вогонь, велика діжа з тістом, старанно вимішеним натрудженими руками і в результаті – неймовірно смачний, духмяний, з хрусткою скоринкою свіжий хлібчик! Немає нічого смачнішого, бо його можна їсти просто так - самий, ні з чим… Якщо і Вам знайома така картина, давайте разом пригадаємо, як це повторити, а якщо ні, то будемо вчитись пекти справжній домашній пшеничний хліб...

  • Кухня: Украинская кухня
  • Основной ингредиент: мука
  • Обобщенное название: хлеб

Список ингредиентов

  • мука
  • вода1 л
  • цукор1/2 ч. ложки
  • сухі дріжджі (свіжі)2 ч. ложки (30 г)
  • сіль1 ч. ложка
  • олія1 ч. ложка
  • смалець (жир) для змащування форми2-3 ст. ложки
  • чорнушка (лат. nigella sativa ) 1 ст. ложка

Способ приготовления

Сіль, цукор та трохи муки змішати з дріжджами. Раніше замість дріжджів бабуся додавала трохи тіста від попереднього замісу тіста - закваску (хліб зазвичай пекли один раз в тиждень , але багато буханців - повну піч).

Додати воду, розмішати. Всі складники повинні бути однакової кімнатної температури. Має утворитися опара за консистенцією як густа сметана. Залишити опару приблизно на 2 години у теплому місці, доки вона максимально не збільшиться у об’ємі.

Замісити м'яке тісто, підсипаючи потроху просіяну муку. Вкінці всипати чорнушку (з давніх-давен у нас її додають до хліба для приємного особливого пряного присмаку) та влити олію. Секрет повітряного тіста у старанному тривалому вимішуванні, не «забивайте» тісто мукою.

Місити довго, не менше 40 хвилин, аж поки тісто не буде відставати від руки та стінок посуду. Часто бабуся додавала до тіста свіжозварене ріденьке картопляне пюре (разом з відваром) – тоді хліб довго не черствітиме. Залишити у теплому місці, накривши серветкою, щоб сходило.

Саме в цей час потрібно починати розтоплювати піч. Якщо плануєте пекти в духовці, то просто в цей час відпочиваєте

Приблизно через 1-1,5 години тісто максимально не збільшиться у об’ємі.

А в печі уже догоряє полум’я.

Коли дрова повністю догорять і жаринки почнуть згасати – вигрібаємо повністю весь жар.

Підготувати форми для випічки – змастити їх жиром.

Тісто викласти у форми на 1/3 місткості.
Дати підійти тісту, щоб воно заповнило форми доверху. Можна, за бажанням, змастити збитим яйцем.

Температуру в печі перевіряємо без усяких термометрів, а давнім бабусиним методом – рукою! Якщо руку можна тримати в печі, нарахувавши при цьому до 11 (одинадцяти) – то хліб можна саджати до печі, якщо рука не витримує скільки часу в печі, чекаємо, доки достатньо схолоне.

Готовність визначаємо, орієнтуючись на приємний аромат, що розповсюджується далеко за межами Вашого подвір’я ! (бо поширюється через димар), а також орієнтуючись на власну інтуїцію – загалом пекти близько 1,5 години. Гарячий хліб вийняти з форм, охолодити на решітці.

Можна пекти хліб в духовці.Помістити у розігріту до 220 градусів духовку та випікати хліб приблизно 15 хвилин до рум’янцю, потім зменшити температуру до 170 градусів та пекти ще близько 40 хвилин (залежно від величини форми).

Смачного!

P. S. Цей хлібчик також пшеничний та випечений у печі, але я додала до тіста какао та сухофрукти.

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Какой же красивый хлеб!!! Супер! Да еще и выпеченный в печи! Обалдеть!

Аватар пользователя Елена Калинина
7 уровень

Дякую за такий перший чудовий коментар! Мені дуже приємно, Лєна!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Очень вкусный и красивый хлебушек!Раньше моя свекровь всегда в печи пекла хлеб!

Аватар пользователя lakshmi
7 уровень

Дякую! У мене та у мого чоловіка теж найтепліші спогади про страви із печі, тому, не задумуючись, зробили і собі у нашому новому будинку!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Восторг полнейший! Очень приятно было читать и рассматривать Ваш рецепт хлеба . Как-будто попробовала сама, хотя печи давно уже нет, остались воспоминания, а теперь буду смотреть на жар вашей печи!
Дуже гарнi паляницi! Пухкi та рум`янi!

Аватар пользователя Вишня
6 уровень

Щиро дякую, Вишенько! і за українську мову! Шкода, що не передається віртуально божественний аромат з печі, коли там печуться такі духмяні паляниці!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже красивий золотий хліб! Хороше описання рецепту, коли читала навідь чула потріскування печі)) Духмяна випічка приготована своїми руками приносить радість людям, які їдять такий хліб. Чудовий рецепт хліба!

Аватар пользователя Иришка
7 уровень

Дякую за теплі слова!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Классные фото, хлеб из русской печи это просто объедение, моя бабушка раньше так пекла, аромат стоял на весь дом! Спасибо за подробный рецепт!

Аватар пользователя Антонина
7 уровень
Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Как я фотками полюбовалась! Вот бы попробовать хлеб из печи!

Аватар пользователя jenusik

То приїжджай в гості - напечу свіженького!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

О, це просто фантастика!

Аватар пользователя Краля
6 уровень
Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Нет слов!!! Какая же красота! Хлеб просто солнечный! Это даже не кулинарный рецепт, это история в картинках! Браво!!!

Аватар пользователя Лианда
6 уровень

Дякую, Антоніна!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Тонкой струйкой сытной
Змеится тёплый запах по углам
Вдыхаю мир отрадный, самобытный
С любовью и слезами пополам.
Как просто пониманье мирозданья
Когда, проснувшись по утру в тепле,
Под солнечное лучика лобзанье
Домашний хлеб увидишь на столе.
****
Спасибо за такой чудесный рецепт!!!

Аватар пользователя Mila 1102
0 уровень

Вау! Дякую щиро за такий проникливий вірш!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Яйцем змащувати коли?)Якщо давати свіжі дріжджі,то їх скільки треба?

Аватар пользователя Яна Борозенец
1 уровень

Яйцем змащувати, коли тісто повністю зійде у формі і одразу ставити пекти; дріжджів свіжих на вищевказану порцію - 30 г

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дякую,я була не уважна)

Аватар пользователя Яна Борозенец
1 уровень

Дивитись на ваш хліб - це справжня насолода для моїх очей , впевнена що він ще й смачненький .

Аватар пользователя Garda
4 уровень

Дякую! Так, смачний. Страви з печі мають особливий смак.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень