Весільний коровай

Весільний коровай – стародавня традиція, без якої не обходиться жодне весілля. Красивий коровай, прикрашений пташками та квітами, завжди подають на рушнику перед молодими. Цей коровай дуже ароматний, зі смачною маковою начинкою. Він не залишить байдужим жодного на Вашому весіллі.

  • Кухня: Украинская кухня
  • Основной ингредиент: мак
  • Обобщенное название: каравай

Список ингредиентов

  • борошно6 склянок
  • топлене молоко500 мл
  • топлене вершкове масло8 ст. ложок
  • цукор8 ст. ложок
  • мак100 г
  • мед2 ст. ложки
  • свіжі дріжджі30 г
  • молоко1 ст. ложка
  • яєчний жовток1 шт
  • сіль1/2 ч. ложки
  • оліядля змащування

Способ приготовления

Розвести дріжджі у теплому топленому молоці. Додати сіль, 6 ст. ложок цукру та добре перемішати. Всипати 3 склянки борошна та вимісити до однорідності. Помістити у тепле місце до збільшення у об’ємі у два рази. Після цього у опару всипати ще 2 склянки борошна. Додати 2 ст. ложки м'якого топленого масла. Добре все перемішати. Знову дати піднятися у теплому місці.

Мак промити та залити окропом. Залишити його на 20 хвилин. Після цього воду потрібно злити. У сковорідці розтопити мед та 2 ст. ложки топленого масла. Додати мак та всипати 2 ст. ложки цукру. Ретельно перемішати та довести до кипіння. Варити протягом 7-8 хвилин та зняти з вогню. Дати масі повністю охолонути.

У тісто втерти 2 ст. ложки топленого масла. Знову дати піднятися у теплому місці. Потім обім’яти тісто та викласти його на стіл, посипаний борошном. Додати решту топленого масла та всипати приблизно 1 склянку борошна. Ретельно все вимішати та дати піднятися у теплому місці ще протягом 30 хвилин.

Готове тісто розділити на 4 шматочки. При цьому кожна має бути меншою за іншу. 3 частини розкотити у круглі пласти різного діаметру. Найбільший викласти на деко, змащене олією. Викласти на нього макову начинку, залишаючи по краях 1,5-2 см вільними. Накрити другим коржем трохи меншим за діаметром, ніж перший.

Зверху рівним шаром викласти решту начинки. Накрити третім коржем. З решти тіста сформувати квіточки, сердечки, косички та лебедів. Прикрасити ними коровай. Жовток збити з 1 ст. ложкою молока та дрібкою цукру. Змастити цією сумішшю коровай та помістити його у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності приблизно 50-55 хвилин.

Смачного!