Хліб житньо-пшеничний з солодом

Аватар пользователя ra36
Кулинар 5 уровня
Хліб житньо-пшеничний з солодом

Дуже люблю домашній хліб! Спочатку пекла в хлібопічці, а потім зрозуміла, що в духовці він виходить смачніший – ти відчуваєш руками м'якість та еластичність тіста, передаєш йому своє тепло, радість та любов.... Хоча, звісно, для хліба в духовці потрібно значно більше часу.
Цей хліб виходить дуже смачним - з тоненькою скоринкою, м'який та пухкий.

  • Количество порций: 6 порций
  • Кухня: Украинская кухня

Список ингредиентов

  • соняшникова олія 1,5 столові ложки
  • вода 200 мл
  • цукор 1 чайна ложка
  • борошно пшеничне 170 г
  • борошно житнє100 г
  • дріжджі сухі активні1,5 чайні ложки
  • солод 1 столова ложка

Способ приготовления

150 мл води доводимо до кипіння. В окроп висипаємо солод і ретельно перемішуємо. Відставляємо охрлонути – до теплого.

Для опари в чаші міксера або кухонного комбайну змішуємо теплу воду, що залишилась, з сахаром та дріжджами. Прикриваємо рушником і ставимо хвилин на 10 у тепле місце, щоб дріжджі почали бродити.

Потім до опари додаємо теплу масу солоду і перемішуємо.

Всипаємо житнє борошно, перемішуємо.

Додаємо олію, сіль та приблизно третину пшеничного борошна, перемішуємо.

За 2 рази всипаємо пшеничне борошно, що залишилось, весь час ретельно перемішуючи.
Тісто вимішуємо руками хвилин 10 – воно повинно стати м'яким та еластичним, не повинно приліпати до рук. фрмуємо з тіста шар.

Викладаємо тісто у змащену олією миску, прикриваємо серветкою та ставимо у тепле місце, доки воно не збільшиться в об'ємі у 2 рази (у мене на це пішло 40 хвилин).

Потім тісто обережно обминаємо та формуємо круглу паляницю. Верх паляниці притрушуємо пшеничним борошном.
Перекладаємо паляницю на деко, що застелене пергаментом для випічки (або силіконовою ковдрочкою), прикриваємо серветкою та знов ставимо у тепле місце, щоб тісто розстоювалося, на 20 хвилин.

Тим часом розігріваємо духовку до 220 градусів С, одразу туди ставимо миску з окропом – щоб у духовці під час випічки хліба був пар.
Ставимо деко з хлібом у духовку, можна перед цим ще збризнути поверхню духовки водою. Випікаємо 10 хвилин.
Потім миску з водою виймаємо, температуру зменшуємо до 190 – 200 градусів і випікаємо до готовності, приблизно 20 – 30 хвилин. Час випікання залежить від духовки, тому може відрізнятись. Готовніть перевіряємо дерев'яною шпажкою – вона повинна виходити з хліба сухою.

Готовий хліб викладаємо на ришітку, збризкємо водою та обгортаємо рушником у 2-3 шари. Витримуємо так хвилин 10 – це робиться для того, щоб у хліба була м'яка скоринка.

Після чого їхліб кладемо на ришітку, прикриваємо серветкою та тримаємо так, доки він повністю не охолоне. Потім нарізаємо та смакуємо.

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Рая, какой красивый у вас хлебушек!

Аватар пользователя lakshmi
7 уровень

Шикарний хліб

Аватар пользователя oksana_sadova77
5 уровень

Замечательный хлебушек!!!

Аватар пользователя Irina2408
6 уровень

Який хліб! Круто-круто-круто!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Який хліб! Круто-круто-круто!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Девочки! Всем - огромное спасибо!!!

Аватар пользователя ra36
5 уровень

Немає нічого смачнішого за домашній хліб! Дуже файний, як намальований!

Аватар пользователя SvitlanaK
3 уровень

Немає нічого смачнішого за домашній хліб! Дуже файний, як намальований!

Аватар пользователя SvitlanaK
3 уровень

Дякую, Свєта!!!

Аватар пользователя ra36
5 уровень

Гарний хліб , також не купую хліб, печу свій.

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Дякую!

Аватар пользователя ra36
5 уровень

Отличный рецепт!

Аватар пользователя Вероника1101
6 уровень

Спасибо!

Аватар пользователя ra36
5 уровень