Сир в маслі

Сир в маслі

Це «коронна» прадавня страва села Ветли на Волині, звідки я родом. На весіллях, родинах чи хрестинах, або й просто за святковим столом таким сиром із задоволенням смакують найповажніші ветлівські гості! Всього лише три складники. Натуральний свіжий домашній сир, підсолений, просочений високоякісним топленим домашнім маслом - здавалось би, як усе просто, а от смак, повірте, неповторний - сир, трішечки розплавлений , із легким рум’янцем з печі, - просто тане в роті!

Список ингредиентов

  • сир кисломолочний жирний300г
  • масло топлене300г
  • сільза смаком

Способ приготовления

Використовувати лише натуральні продукти високої якості.

Свіжоприготовлений жирний кисломолочний сир спочатку підвісити в полотняному лляному клинчикові*, щоб добре стекла сироватка, а потім ще покласти під гніт. Підготовлений таким чином сир не повинен бути надто м’яким, а добре різатись, тримаючи форму. Нарізати сир на квадратики 3х3 см.

Топлене масло також краще зробити власноруч з домашнього масла. Якщо немає такої можливості, слід використовувати масло найбільшої жирності (не менш, ніж 80%), щоб перетоплене масло вийшло якісним, прозорим, без сторонніх домішок.

Сирні шматочки підсолити, скласти у череп’яний полумисок чи інший вогнетривкий посуд, залити розтопленим рідким маслом .

Поставити в негарячу піч (я поставила у витоплену дровами грубку) на 40 – 60 хвилин , щоб сирні квадратики злегка розплавились, стали трохи золотистими та не втратили форми. Якщо у вас немає печі, можна поставити сир в маслі у духовку – при температурі близько 90 градусів на 40 – 60 хвилин.

Найкраще ласувати сиром у маслі, коли страва ще гаряча, лише трохи охолоджена, «купаючи» кожен шматочок сиру в маслі. В масло, що залишилось, смачно вмочати свіжий домашній хліб.

Хочу детальніше розповісти про *Клинчик – спеціально пошитий трикутник з щільного полотна, яке виткане в домашніх умовах з натуральної лляної нитки (господиня сама вирощувала цей льон, збирала, сушила, пряла тонкі нитки з допомогою дерев’яної прядильної машинки, з яких на власному дерев’яному ткацькому верстаті ткала полотно, «золила» його – тобто вибілювала попелом, а лише після цього використовувала полотно за призначенням). Цікавим є те, що таке полотно має ще й рельєфний візерунок, який потім переноситься як відтиск на готовий сир.

З вдячністю цінуємо не лише кулінарні надбання бабусь, а й переймаємо вміння прясти льон, на фото – мої бабусі Марія й Павлина та чоловік Сергій.

Пам’ятаю, як таким сиром в маслі завжди пригощала мене і моя прабабуся Марія Корнилівна (на фото вона в центрі, у світлій хустині) , багатодітна родина якої складалася з одинадцяти чоловік. Пишаюсь своїм корінням! Щоб не загубились, не зникли безвісті назавжди такі неповторні автентичні кулінарні дива моїх предків, із задоволенням готую і частую ними своїх рідних.

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Дуже цікаво скуштувати

Аватар пользователя Irina2408
6 уровень

Дякую! То ж неважко приготувати, головне, щоб були якісними сир та масло!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже круто!
Дякую за рецепт!!

Аватар пользователя dmitry
5 уровень

Дякую щиро! Приємно чути добрі слова!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Багата страва з багатою історією. Дякую!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Дякую!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

І мені сподобалось, цікаво, смачно, а про страву таку, нічого раніше не чула.

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Дякую! Впевнена, таких забутих рецептів, що ми вже не пам'ятаємо, є багато у глибинках України...

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

не просто страва, а якийсь екскурс в історію. Ніколи нічого подібного не куштувала.
Такий гарний опис, що я аж зачиталась і нахлинули мої спогади з дитинства.
Раніше моя бабуся завжди проціджувала сметану через грубе лляне полотно, тепер я дізналась що це називають сир маскарпоне. Якось своє забуваємо і не цінуємо.
Дякую вам за такий рецепт.

Аватар пользователя барахтянка
3 уровень

Нещодавно прочитила вірне судження про те, наскільки українці не цінують свою кулінарну спадщину. Якби організувати майстер-клас будь-якої автентичної, питомо української страви, - прийшли б одиниці...А от майстер-класи з приготування усіляких там екзотичних страв інших країн збирають аншлаги...Так що цілком з Вами згодна, Наталю, що своє забуваємо і не цінуємо.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже круто!

Аватар пользователя oksana_sadova77
5 уровень

Хоч і круто, але дуже просто! І смачно.Дякую!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Алла, большое спасибо за рецепт, за колоритные фото, за интересное и познавательное описание. С нетерпением жду от вас интересных и познавательных рецептов.

Аватар пользователя Ганка
6 уровень

Дякую! На сайт я заходжу часто, а от рецепти часто виставляти не можу, маю шестеро малих дітей, старшій - лише 7 років,так що мами, думаю,мене зрозуміють...

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Скільки-скільки??? Я у захваті від вас! Коли встигаєте ще й рецепти писати?

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Дякую! П'ятеро донечок і найменший - синок.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Неймовірно! Донькі допомагають вже? Які в них імена? А сина як назвали? Переказуйте їм всім великі привіти! Ваш чоловік - щаслива людина!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Олеся, Соломія, Ярина, Зоряна, Уляна і Любомир.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже гарні імена! В мене теж є донька Соломія. І ще дві )
Імена в ваших дітей не дуже харакретні центральній Україні.

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

Бути мамою трьох дітей - це теж круто! А щодо імен, я ж родом з Волині, чоловік - з Черкащини. Любимо Україну. Імена відповідні - українські.

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Я жила в Луцьку 3,5 роки - незабутній час! Назавжди люблю Волинь.
Щось ми вже зовсім не про їжу ) Приїжджайте в гості!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

дякую!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже гарні імена

Аватар пользователя llida
2 уровень
Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Дуже гарні імена

Аватар пользователя oksana_sadova77
5 уровень
Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Цікава розповідь. душевно. Рецепт - претендент на перемогу!

Аватар пользователя golkka
4 уровень

Дякую щиро!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Супер! У мене чоловік також з Волині. Маю в арсеналі такі ж лляні рушнички, виткані вручну. В нього в селі роблять страву під назвою Гомачка також з домашнім творогом.

Аватар пользователя SvitlanaK
3 уровень

Дякую! Такої страви - Гомачка - не чула у нас. Я з Любешівського району,а чоловік Ваш з якого?То виставляйте цю страву на конкурс! Всім, думаю, буде цікаво.Ось тут теж специфічна наша волинська страва http://food.ua/recipes/28026 Куштували ?

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

Мій чоловік з Камінь-Каширського району, таких пиріжків у них ніколи не їла, але моя мама-свекруха готує "бобовці", це такі пиріжки з картопляного і квасолевого пюре, зажарені цибулею. Обсмажені до хрусткої скоринки. Дуже смачно

Аватар пользователя SvitlanaK
3 уровень

Мій район межує з Камінь-Каширським! А село яке? То ми сусіди!

Аватар пользователя пакотелька
4 уровень

село Личини

Аватар пользователя SvitlanaK
3 уровень
Аватар пользователя пакотелька
4 уровень