Прянична 3d ялинка та різдвяні пряники

Аватар пользователя vorobyshek
Кулинар 6 уровня
Прянична 3d ялинка та різдвяні пряники

У мене є давня сімейна традиція. Ще моя бабуся на Різдво завжди робила різдвяні пряники. Я продовжила цю сімейну традицію. Для донечки завжди робила пряниковий будинок, а вчора я зробила 3d ялинку. Заходьте до нас у гості. С Різдвом вас всіх Христовим!

Список ингредиентов

  • цукрова пудра250 г
  • мед100 г
  • смалець50 г
  • яйце куряче2 шт
  • жовток1 шт
  • пряникові спеціі або кориця1-2 ч.л.
  • сода1 ч.л.
  • борошно455 г
  • глазур:
  • білок яєчний1/3 шт
  • цукрова пудра80 г
  • лимонний сік3 краплі

Способ приготовления

Для початку я хочу розповісти вам про саме тісто. За цей рецепт я вдячна словачці Зденки Ганзелковой. Я ще давно, років так з 7 назад знайшла його на одному сайті. С тих пір, різдвяні пряники, пряниковий будиночок, а тепер ще й ялинку, я печу саме з цього тіста.
Все роблю за рецептом, окрім одного. Борошно у нас різноі вологості. В оригиналі треба 650 г борошна. У мене ж виходить всього лише 455 г.

Ідею 3d ялинки я знайшла на німецькому сайті, автор ідеі та шаблонів Марта, велике ей дякую.
Принтера у мене немає, тому шаблони перемальовувала з планшета вручну.
Це основа ялинки. Перша частина. Шаблони робила я з обкладинки альбому, тому що один бік має бути гладким.

Це друга частина ялинки.

Це третя частина.
Гладенький бік шаблону змазуємо олією, щоб він не прилипав до тіста.
Маленьке зауваження: тісто при випічці трохи зменьшує отвори, тому я спочатку вирізаю по шаблону, а потім ще трохи підрізаю ножем з одного боку отвору( десь 1 мм).
Та якщо, все ж трохи не виходить при збиранні, завжди можна подпіляти... Це ж тісто...

Ну що, шаблони є, займемося тістом.
Все треба добре зважити, треба точність, це важливо.
Цукрова пудра для тіста у мене домашня, я сама іі зробила. Іі потрібно просіяти, можно відразу до каструлі з товстим дном.

Смалець на данний момент у мене з гуся, але частіше всього я робила тісто на свинячому смальці. Різниці я не помітила.

Мед у мене з соняшнику, але це не важливо. Я робила й на квітковом, да на різних сортах меду.

Додаємо до каструлі з пудрою смалець та мед. Та починаємо нагрівати на невеличкому вогні.

Розтоплюємо до однорідності та додаємо спеціі.
Змішуємо.

Массу треба добре прогріти, щоб потім вона не встигла карамелізуватися та додати просіяну соду.
Перемішати до піни та зняти з вогню.

Інколи у мене бувало, що не добре прогріла та потім, коли починала вмішувати яйця, то з'являлися застигли невеличкі карамельки, які потім у пряниках приліплялися до зубів... Неприємно... Но я вчилася на помилках...
Якщо у вас все ж з'явилися невелички карамельки у тісті, то поки тісто ще гаряче, протріть його через сито у теплу каструлю або миску. Якщо буде холодне, то начне застигати ...
Повернемося до тіста. Яйця з жовтком я заздалегідь збиваю виделкою, а потім тоненьким струмочком додаю до тіста, швиденько перемішуючи.

Потрохи додаю борошно. Тісто повинно трохи липнути до рук. Кладемо його до пакету та у холод на 3 години.
В оригиналі було на добу. Робила і так... Як на мене, то й на 3 години у холоді досить.

Охолоджене тісто для зручності я розділила на частини.

Кожну частину тіста обмакуємо у борошно, так воно не буде приліпати до пергаменту, на якому ми будемо розкочувати тісто( у мене якісний пергамент, але тісто трохи липке, пам'ятаєте?!).
Потім розкочуємо у тоненький пласт завтовшки 3-5 мм( хоч так, хоч так виходить добра ялинка).
Прикладаємо шаблон, змащений олією.

Ялинковий шаблон з тіста не можна переміщати, тому треба розкочувати відразу на пергаменті та на ньому й вирізати, залишки тіста прибрати.
А потім вже ялинковий шаблон з тіста з пергаментом акуратно перекласти на деко.

З залишків тіста я вирізаю пряники.

Випікаємо у розігрітій духовці при 170-180 градусах до рум'яного кольору.
Потім, щоб ялинка легко збиралася, випечені заготовки, поки вони гарячі, я прямо з пергаментом кладу між двома гладкими поверхнями( зараз це дві дошки для нарізання, що я виграла), та зверху ставлю груз( у мене каструля).
Коли все охололо, то можна і малювати.
Для глазурі потрібно 1/3 білка( з магазиного яйця) або 0/5 білка( маленьке домашне яйце).
Виделкою змішати з цукровою пудрою та в кінці додати лимоний сік.
Глазур я переклала до товстого файла для паперу та зробила невеличку дірочку.

Розмальовуваємо пряники за бажанням та ялинку.

Ялинку збираємо, коли глазур застигла.
На першу частину одягаємо другу та третьою частиною закриваємо зверху. Це, як збирати пазли. Легко.

Ось така гарна та дуже незвична ялинка у нас на Різдво у рік Собаки вийшла...
Дочка у захваті, а це для мене найважливіще...
Учора, коли приходили дітки колядувати, я пригощала іх різдвяними пряниками від яких вони були у захваті... Це дуже приємно...
Ось така у нас сімейна традиція ще з бабусіних часів. Дарити радість діточкам у Різдво...
З Різдвом Христовим вас моі друзі!!!

А це ялинка з солоного тіста. До Нового року у школу треба було зробити саморобку з неприродного матеріалу.
Я робила солоне тісто, вирізала за шаблонами ялинку, але при випічці тісто трохи повело і ялинка вийшла кривувата. Но ми все одно іі размалювали акриловими фарбами та вона переіхала жити до школи.

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Яка чудова ялинка! І як гарно розмальовано все!

Аватар пользователя ra36
6 уровень

Рая, дуже- дуже дякую!!!!

Аватар пользователя vorobyshek
6 уровень

Дуже красива ялинка

Аватар пользователя oksana_sadova77
6 уровень

Оксана, дякую! З Рiздвом тебе!

Аватар пользователя vorobyshek
6 уровень

Взаємно

Аватар пользователя oksana_sadova77
6 уровень

Валюша, красивая ёлочка! С Рождеством!

Аватар пользователя lakshmi
7 уровень

Анжеличка, спасибо тебе моя хорошая!!! И тебя с Рождеством!!!

Аватар пользователя vorobyshek
6 уровень