Полтавські пундики

Аватар пользователя ra36
Кулинар 6 уровня
Полтавські пундики

Україна відома своїми виробами з тіста: вареники, галушки, пампушки, вергуни та багато інших смачних і ситних страв відомі далеко за її межами.
Хоча галушки – дуже проста страва, втім, як символу щедрості і благополуччя, в Полтаві навіть поставили пам'ятник галушці.
Крім того, полтавчанки люблять пригощати гостей пундиками. Готують солодкі пундики, з маком (на Маковія), та солоні – з салом та цибулею. Пундики з цибулею подають до борщу (замість пампушок), їх можна їсти і без нічого – просто такий смачний перекус...
Пундики – давно відома страва, про неї згадується навіть в "Енеїді" Котляревського, у повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба».
Хоча нам пундики видаються скромною, простою в приготуванні стравою, раніше традиційно це була небуденна страва.

Список ингредиентов

  • кефір 200 мл
  • куряче яйце1 шт
  • цукор1 ст л
  • олія 5 ст л
  • сухі дріжджі 8 г
  • сіль0,5 ч л
  • борошно пшеничне 300-350 г
  • цибуля ріпчаста 3-4 шт
  • свіже сало100 г

Способ приготовления

З кефіру, яйця, цукру, солі, дріжджів і олії замісити м'яке тісто. Будьте обережні з борошном – його може піти менше, не «забийте» тісто! Добре вимісити тісто. Покласти тісто у змащену олією глибоку миску, прикрити рушником і поставити у тепле місце на 30-40 хвилин.

Сало і цибулю дрібно нарізати.

Сало викласти на сковороду, смажити пару хвилин, щоб почав витоплюватись жир. Додати подрібнену цибулю і смажити до золотистго кольору і утворення шкварок.

Тісто розділити на маленьки шматочки, приблизно як волоський горіх. Кожен шматочок тісто розкачати дуже тонко, якщо треба – підпилити поверхню борошном. Діаметр коржів – приблизно 10-12 см.

Розігріти сковороду і викласти розкачаний корж. Смажити на невеликому вогні до утворення золотистих плямок (коржі красиво надуваються). Потім перевернути і смажити іншу сторону.

Готові коржі складати стопкою, кожен перекладаючи шкварками з цибулею.

Подавати до борщу. Смакують пундики і до м'ясних страв, до салатів...

Якщо готуєте пундики заздалегідь, перед подачею складіть їх у горщик чи глибоку форму для запікання і запечіть у гарячій духовці протягом 5-7 хвилин.

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Красені!

Аватар пользователя Kukurooza
4 уровень

А смачнющі....

Аватар пользователя ra36
6 уровень