Тюлька "Подарунок Приазов'я"

Тюлька "Подарунок Приазов'я"

Азовська тюлька,або "срібло",як в її називають,напевно найпростіша,але й найголовніша риба нашого моря,яка є завжди на рівні с бічком та хамсою.А так як ми живимо у самого моря,в сонячному селищі під Маріуполем,тобто можливість купувати тюльку прямо з моря у рибалок є завжди.
Ця маленька,але дуже корисна та смачна рибка, завжди була на столах українців. Рятувала вона наш народ і в голодні роки,коли не було чого їсти,але наловивши трохи риби,можна було нагодувати вю сім'ю.Так рятувалися і моя прабабка з моїм праді,яким доводилось годувати не тількі себе,але й своїх чотирьох дочок.Коли я була маленька,бабуся часто згадувала і росповідала історії,як тюльку викладали на декілька листів і запікали у печі разом з хлібом. Як же їм було смачно тоді! Та й зараз цю рібку,особливо по весні,можна побачити майже на кожному столі сучасного українця. Ми її и в'ялим і смажимо,робимо котлети та консерви. Я вирішила з вами поділиться трьома найбільш росповсюдженеми способами приготування тюльки в наших краях.Знаю що її можно побачити у продажу по всій Україні. Тому заходьте та пригощайтесь!

Список ингредиентов

  • тюлька2 кг
  • сіль1 кг
  • борошно1/2 ск.
  • олія1 ск

Способ приготовления

Спочатку потрібно добре вимити тюльку та дати стекти зайвій воді. Тількі подивіться,як вона сяє!!! Справжнє "срібло"!!!

Взагалі,все досить просто! Мизавжди солимо тюльки побільше,тому -що вона як насіння,завжди мало,та улітає зі столу дуже швидко.Тому,відокремте ту тюльку,що ви вирішили смажити та запікати,а те що залишиться,солим. Ми завжда солимо не менше 1 кг + 1 кг солі. Перемішуємо рибу та сіль та залишаємо на 2-3 години при кімнатній температурі. Через 2 години треба спробувати на сіль,тюлька буває різною, жирніша солиться довше. Скуштуйте одну,вона повинна бути малосолона,не забувайте,що коли вона буде в'ялиться,то стане більш солоною.

Треба тюльку добре промити від солі у декількох водах. У нас є металева сітка,на яку ми розкладаємо тюльку та в'ялемо на сонці,періодично перевертаємо. Якщо такої сітка у вас немає,можна в'ялити на бдь якій сітці,або сушарці. Є люди,які самі роблять сушарки,в інеті є купа різних рад з цього приводу. В'ялиться рибка близько години,якщо є сонечко та вітерець.

Для того щоб рибку запекати,треба її посолити зі смаком,можна додати перцю. Включити духовку на 190-200С.

Змащуємо лист для запікання олією,та викладаємо тюльку по колу.

Ось таку красу випікаємо до золотавого коліру. Близько 10-15 хвилин.

Ось така смачна краса!

Для смаження рибки,ми навиваємо олію до сковорідки,а тюльку солимо зі смаком,там обсипаємо борошном.

Викладаємо по жменці,та обсмажуємо декілька хвилин,лопаткою перегортаємо,та смажемо з іншого боку.

Ось така рибка вийшла! Хрустка,запашна! Їмо з кісточками,дуже смачно!

До такої рибки,у нас варять картоплю,та посипають свіжим кріпом,поливають сметаною. Але в мене не було на це часу,тому ми прямо на вулиці під деревцем,влаштували собі пікнік та їли просто з хлібом! Смачного!

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Оооо.... Прямо слюнки потекли.... Я обожаю тюльку и вяленую, и вот такую остальную...
Но привозят к нам её замороженную и не первой свежести, поэтому такая рыбка только для котиков и подходит... Ээххх....

Аватар пользователя vorobyshek
6 уровень

Валя,спасибо большое! Очень жаль,что в таком состоянии ее к вам довозят,вроде бы и не слишком далекое растояние!

Аватар пользователя Наталья Man
6 уровень

Яка смакота

Аватар пользователя oksana_sadova77
6 уровень

Дкую,Оксана!

Аватар пользователя Наталья Man
6 уровень

Ой, Наташа! Как все аппетитно!!!!

Увы, у нас тоже только замороженная тюлька, а это совсем не то!
Я в Одессе как-то ела свежую тюльку.... По сравнению с магазинной - это небо и земля!! (

Аватар пользователя ra36
6 уровень

Спасибо огромное!
Мы тоже свежую только в сезон путины кушаем,а в остальное время года мороженную. По весне замораживаем по 1 кг и по надобности готовим! Главное,чтобы была свежезамороженная!

Аватар пользователя Наталья Man
6 уровень