Ламанці з маком, медом та вишнями

Улюблені ласощі з мого дитинства. Страва, яку колись готувала нам бабуся Катя, а сьогодні готую я, для своїх рідних, дітей і онука. Рецепт дуже простий, потрібно спекти хрусткий пісочний корж з тіста, який потім поламати на невеликі шматочки, звідси походить і назва страви. Після чого шматочки коржа щедро вимішати зі солодкою, маково-медовою підливою. Готову страву краще подавати відразу до столу.
Ламанці з маком у нашій родині обов'язкова страва на свято Маковея, а також на зимові Різдвяні свята.
- Время приготовления: 1 час
- Кухня: Украинская кухня
- Участие в конкурсе: Кулінарний конкурс «Рецепти української кухні»
Список ингредиентов
- для тіста:
- борошно пшеничне — 300 г.
- масло вершкове (охолоджене) — 100 г.
- цукрова пудра — 30 г.
- яйце куряче — 1 шт.
- жовток — 1 шт.
- сметана — 80 г.
- дрібка солі
- для макової підливи:
- мак(перетертий) — 1 склянка
- цукор до смаку — 50-100 г.
- мед — 50-100 г.
- вода (молоко) — 150-200 мл.
Способ приготовления

Насамперед потрібно промити мак і запарити кип’ятком під кришкою.
Пшеничне борошно просіяти крізь сито, додати дрібку солі і цукрову пудру, перемішати за допомогою ложки.

Вершкове масло посікти ножем із борошном на дошці.

Далі пересипати борошно з маслом до глибокої миски, зробити заглиблення у яке додати яйце, жовток і сметану.

Замісити м’яке, еластичне тісто. Залишити його відпочити при кімнатній температурі на півгодини.

За допомогою качалки з тіста розкачати корж,

викласти його на форму, попередньо вистелену папером для випічки. Наколоти корж густо виделкою.
(У мене форма для випічки від духової шафи, електричної HOTPOINT ARISTON)

Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці поки корж підрум’яниться, у мене це займає 20-25 хвилин. Уважно, далеко відходити не можна, потрібно спостерігати аби корж не підгорів! Інакше готова страва буде гірчити.
Коли випікається корж по кухні розлітається неймовірний вершковий аромат.

Випечений корж слід наламати! руками на невеликі шматочки (на нерівних краях ламаного печива, макова підливка буде значно краще триматись і відповідно просочувати коржі, ніж на акуратно різаних ножем).

Для приготування макової підливи:
Мак процідити від води і порціями, ретельно розтерти у макітрі, додаючи поступово цукор (до смаку)

Мед розчинити у теплій воді і додати до перетертого маку з цукром.
Можна замість води, за бажанням, використати молоко або узвар.

Шматочки коржа добре перемішати з маковою підливою.

Подавати до столу готові ламанці з вишнями (без кісточок) У мене сьогодні вишні розморожені, але можна використати вишні консервовані у власному соці.

Можна додати замість вишень родзинки і горіхи але Найсмачніше, як на мене, саме з вишнями)))

Смачного!



- Дата публикации: 19.05.18 - 16:48
- Добавлен в кулинарную книгу: 6
- Рейтинг:5(средняя оценка: 5, всего голосов: 6)
Смачно!
Гарні фото...
Дякую Валя))
Дуже гарні фото! Та дуже аппетитні!
Дякую))
Які красиві фото!!!

І дуже апетитні ламанці!!!
Дуже дякую
Дуже красиві фото
Дякую, Оксана)
Красивые фото! Очень аппетитно!