Хліб на білках

Аватар пользователя ra36
Кулинар 6 уровня
Хліб на білках

Пропоную хліб, який замішується на білках. До складу входять, крім пшеничного, житнє та кукурудзяне борошно. Хліб вийшов м'який, пухкий, з мілкими порами, та ледь-ледь відчутною кислинкою.

  • Кухня: Еврейская кухня

Список ингредиентов

  • білок курячого яйця1шт (30-35 г)
  • вода питна160 мл
  • борошно пшеничне240 г
  • борошно житнє50 г
  • борошно кукурудзяне50 г
  • дріжджі сухі активні1 ч л
  • цукор0,5 ч л
  • сіль¾ ч л
  • олія1 ст л
  • лимонна кислотана кінчику ножа

Способ приготовления

В чистій та сухій мисці збити білки з додаванням лимонної кислоти.

Додати сіль, цукор, дріжджі, перемішати.

Влити теплу воду, знову перемішати.

Насипати кукурудзяне борошно, перемішати.

Тепер – житнє борошно, теж перемішати.

За 2 рази всипати приблизно половину пшеничного борошна, кожний раз ретельно перемішуючи.

Додати олію, перемішати.
По часткам додати борошно, що залишилося, весь час ретельно перемішуючи. В залежності від якості борошна його може піти більше або менше.
Потім хвилин 10 вимішувати тісто руками, доки воно не стане м'яким і не перестане приліпати до рук.
З тіста зформувати шар, змастити його олією та викласти у глибоку миску, прикривши рушником.

Поставити миску з тістом у тепле місце приблизно на 1 годіну – доки тісто не виросте у 2 рази.

Потім тісто обережно обім'яти, зформувати батон. Гострим ножем зробити розрізи навкіс. Викласти батон на деко, присипати борошном та поставити у тепле місце розстоюватись на півгодини.

Розігріти духовку до 220 градусів С, на дно поставити миску з окропом (будем випікати з паром). Поставити деко з батоном у духовку на 10 хвилин. Після чого температуру зменшити до 190 градусів С, вийняти миску з водою та продовжувати випіками ще хвилин 25 – 30. Час випікання дуже приблизний, залежитьб від духовки, тому перевіряйте готовність хліба дерев'яною паличкою: якщо вона виходить з середини виробу суха, значить – хліб готовий!

Готовий хліб загорнути у рушник, складений у 2-3 шари, і витримати так хвилин 10 – тоді скоринка буде м'якенькою.
Потім покласти хліб на решітку, прикрити серветкою і тримати так, доки він повністю не охолоне.

Нарізайте і смакуйте!