Білий заварний хліб на молоці

Аватар пользователя ra36
Кулинар 6 уровня
Білий заварний хліб на молоці

Мені дуже подобається житній заварний хліб – він такий ароматний, з ніжним м'якишем. А от побачила рецепт пшеничного заварного хліба, вирішила спекти...
І дуже задоволена результатом! Хліб неймовірно ніжний, ароматний, пухкий, з маленькими порами. За 2 дні хліб не зачорствів і не втратив свого смаку (більше не протримався).

  • Кухня: Украинская кухня

Список ингредиентов

  • молоко і водапо 100 мл
  • борошно пшеничне 300 г
  • дріжджі1 ч л (без горки)
  • сіль 1 ч л
  • цукор 0,5 ч л
  • олія1 ст л

Способ приготовления

Воду довести до кипіння і всипати 75 г борошна. Одразу ретельно перемішати, щоб не утворилися комочки. Відставити хвилин на 10, щоб заварка трохи охолола.

Додати до заварки дріжджі, цукор, сіль і тепле молоко, перемішати. По частках додавати борошно, що залишилося, весь час ретельно перемішуючи. Наприкінці влити 2 чайні ложки олії, вмісити її в тісто. Тісто вимішувати хвилин 10, доки воно не стане еластичним, м'яким, не перестане приліпати до рук.
Змастити тісто 1 чайною ложкою олії (що залишилася) і покласти у глибоку миску. Прикрити миску рушником і поставити у тепле місце приблизно на 1 годину – тісто повинно вирости в об'ємі у 2-2,5 рази.

Тісто, що підійшло, на трохи присипаній борошном поверхні прим'яти у прямокутний корж і скласти конвертом,

по черзі витягуючи краї.

Потім перевернути тісто швом донизу і зформувати круглу буханку.

Покласти зформовану буханку у форму для випікання (якщо треба, трохи змастіть форму олією). Присипте поверхню хліба борошном. Прикрийте хліб рушнокм і поставте у тепле місце на 40 хвилин для розстоювання.

Потім зробити надріз на хлібі, як на паляниці (за бажанням) і поставити у розігріту до 190 градусів С духовку на 35-45 хвилин.

Готовність хліба перевіряйте дерев'яною паличкою, бо духовки різні і час випікання може трохи відрізнятися.
Готовий хліб викласти на рушник, складений у 2-3 шари і збризнути волою. Добре загорнути хліб у рушник і залишити так хвилин на 10 (ця процедура зробить скоринку м'якою). Потім хліб викласти на решітку і, прикривши рушником, остудити до кімнатної температури.

Потім хліб можна нарізати і подавати до столу. Такий хліб можна їсти без нічого – настільки він смачний і ніжний!