Різдвяний сирний штолен

Аватар пользователя gutka
Кулинар 6 уровня
Різдвяний сирний штолен

Quarkstollen (сирний штолен) - бездріжджовий кекс, із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів. Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!

  • Количество порций: 2
  • Кухня: Немецкая кухня

Список ингредиентов

  • борошно пшеничне200-240 г.
  • сир домашній150 г.
  • горіхи (волоські,мигдаль, лісові)50 г.
  • розпушувач тіста1 ч.ложка
  • масло вершкове70г.+25 г.
  • цукрова пудра75 г.
  • яйце1 шт.
  • кардамон зелений1-2 шт.
  • цукор ванільний1 ст.ложка
  • родзинки світлі1,5 ст.ложки
  • родзинки темні1,5 ст.ложки
  • цукати50 г.
  • дрібка солі
  • ромова есенція пару крапель
  • крім того:
  • цукрова пудра

Способ приготовления

Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів - крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.
Домашній сир (якщо він грудочками - краще протерти через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).

Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.
Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.

До масла з цукром додати яйце, і продовжуємо збивати до однорідності.

Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.

У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.
Кількість борошна в першу чергу залежить від якості кисломолочного сиру, тому для початку рекомендую взяти 180-200 г. борошна, далі при потребі додати.

Сирну масу з'єднати з борошном

Замісити м'яке еластичне тісто.

Далі тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.
(Форма штолена символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти - духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.

Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).
Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.

Катюша, чудовий кекс , виглядає як дріжджовий. А холодильник у якості прохолодного місця підійде? Хочу приготувати - ну дуже привабливе фото

Аватар пользователя Котенок
5 уровень

дякую, думаю так))

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Смачні фото

Аватар пользователя Youlik
1 уровень

дякую)))

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Як смачно виглядає!

Аватар пользователя Наталья Man
6 уровень

дякую))

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Дуже смачно!!! Обожаю штоллени!!!

Аватар пользователя Irina2408
6 уровень

дякую)

Аватар пользователя gutka
6 уровень

Катюша, великолепный штолен. Навевает праздничное настроение.. Очень вкусный!

Аватар пользователя Ганка
6 уровень

Дякую

Аватар пользователя gutka
6 уровень