Як готувати креветки?

Креветки — морепродукт давно відомий і улюблений багатьма людьми. Це вишуканий делікатес, який сьогодні можна купити майже у будь-якому магазині.

Які бувають креветки?

Креветки — ракоподібні ряду десятиногі раки, налічують 250 родів та біля 2 тисяч видів. Більшість видів креветок живе у солоній воді, але зустрічаються і прісноводні види. В Україні зустрічаються у Чорному та Азовському морі. Деякі види прісноводних креветок є об’єктом розведення в акваріумах.

Розміри дорослих креветок коливаються в залежності віду виду від 2 до 30 см. Тіло креветок стиснуте з боків, складається з головогрудей та сегментованого черевця, яке довше черевця. Передні ноги мають клешні. Черевце більш товсте та розвинене у самиць.

Креветки можуть бути прозорими або забарвленими, деякі глибоководні види мають пігменти, що світяться у темряві. Забарвлення креветок обумовлено, здебільшого, каротиноїдами, переважно астаксантином. Під дією високої температури ці пігменти руйнуються, астаксантин вивільняється, що надає креветкам червоного кольору під час термічної обробки.


Фото Restoran.Ua

Тіло креветки вкрите панциром, який містить хітин та неорганічні речовини, що забезпечують йому міцність. Він слугує опорою для тіла креветки, але не може рости разом з організмом тварини. Тому збільшуючи розмір тварина вимушена періодично линяти, скидаючи старий панцир та утворюючи новий.

Креветки мають велике промислове значення, біля 300 видів представляють економічну цінність. Доля креветок становить 70% від кількості всіх ракоподібних, що виловлюються для споживання. Світовий промисел креветок становить 3,4 млн тон на рік, загальною вартістю біля 10 мільярдів доларів (за даними на 2009 рік). Головним регіоном вилову креветок є Азія. Загалом більше 100 країн експортують значні обсяги креветок. Основними ринками збуту цього продукту є США, Японія та Європа.

Що корисного у креветках?

Ці морепродукти не просто смачні, вони ще й дуже корисні, оскільки містять багато білка, кальцію, корисний жир омега-3 і найбільше серед морепродуктів кількість йоду, що дуже корисно для щитовидної залози. При цьому креветки — продукт низькокалорійний і дієтичний. У 100 г м’яса креветок в середньому міститься близько 71 ккал. Варто ще зауважити, що білок креветок засвоюється дещо важче, ніж рибний, зате він швидше приносить відчуття ситості.

Креветки мають дивовижний склад збалансованих мінеральних речовин, спрямованих на зміцнення тканин м’язової і кісткової структури в організмі людини: кальцій, калій, фосфор, магній, натрій, фтор, залізо, марганець, мідь, цинк, селен та інші. Крім мінеральних речовин, м’ясо креветок містить такі вітаміни, як вітамін А (ретинол), вітамін В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), вітамін В3 (ніацин), вітамін В5 (пантотенова кислота), вітамін В6 (піридоксин), вітамін В9 (фолієва кислота), вітамін В12 (ціанокобаламін), вітамін Е (альфа-токоферол), вітамін D (кальциферол), вітамін К (філохінон), вітамін В4 (холін).


Фото Beerville.Ru

М’ясо креветок сприятливо впливає на обмін речовин в організмі, зміцнює кістки і м’язи, підтримує нормальне функціонування залоз внутрішньої секреції і стимулює роботу імунної системи. Креветки сприяють поліпшенню загального самопочуття, підтриманню гормонального фону, покращують стан шкіри, нігтів, волосся. Завдяки споживанням цього продукту покращується імунітет, знижується ризик виникнення багатьох захворювань.

Поліненасичені жирні кислоти, що містяться в м’ясі креветок, сприяють зменшенню в крові концентрації холестерину і сприятливо впливають на роботу серця і судин. Хотілося б крім усього іншого відзначити, що, креветки, на думку вчених, не тільки є дієтичним продуктом, але і прекрасним антиоксидантом, тому що в них міститься астаксантин. При постійному надходженні цієї речовини в організм, значно знижується схильність до ракових захворювань, і значно продовжується молодість органів і шкіри.

Прі дотриманні почуття міри, креветки принесуть організму тільки користь. Однак непомірне їх споживання може викликати перенасичення організму білком, важкими металами та окремими амінокислотами, що також небажано. Деякі дієтологи пов’язують можливу шкоду креветок з їх здатністю вбирати радіоактивні речовини з морської води.

Як вибирати креветки?

Спочатку потрібно визначитися, які саме креветки вам потрібні. У продаж вони поступають варено-мороженими або замороженими, у панцирі або очищені. Уважно роздивіться креветки. Якщо вони мають рожевий колір, то вони вже зварені, якщо ж світлий або навіть прозорий — то вони сирі.

Здебільшого, вибираючи в супермаркеті креветки, ніхто не звертає увагу, звідки вони. А дарма. Відомо, що в європейських країнах креветки проходять суворий контроль якості, а ось від азіатських виробників цього далеко не завжди можна очікувати, нарікань на якість їхньої продукції достатньо.


Фото Liveinternet.Ru автор IRIS

Свіжі креветки, як і інші морепродукти, не призначені для тривалого зберігання. Тому хоча їх можна знайти в магазинах і в охолодженому вигляді, але найчастіше все ж таки у замороженому. Креветки або заморожують відразу після вилову, або відварюють і заморожують — це найпопулярніші в наших магазинах креветки.

Крім того, креветки пропонуються в панцирах і очищені — повністю або до хвоста. Деякі вважають, що не варто економити і купувати неочищені креветки, мотивуючи це тим, що на кілограм очищених доводиться 2,5-3 кг неочищених креветок, та й час економиться на очищенні. Знавці ж кажуть, що креветки, зварені в панцирі виходять смачнішими.

Також на якість продукції вказує наявність повної інформації про виробника та термін зберігання на упаковці. Зверніть увагу на цифри поруч з позначення ваги — вони вказують приблизну кількість креветок на кілограм ваги, наприклад, 100-150, що означає, що у кілограмі 100-150 штук креветок. Якщо креветки в пакеті без голів, то зазвичай кількість їх вказується не на кілограм, а на фунт (на 450 г).

Якісні креветки мають рівне гладке забарвлення і підігнутий хвіст. Якщо ж панцири підсохли, м’ясо має жовтуватий колір, а на панцирі і лапках є чорні цятки — це старі креветки. Також фахівці кажуть, що розігнутий хвіст — свідоцтво того, що креветка загинула ще до заморозки. Найкращі креветки — заморожені свіжими, в них найбільше зберігається корисних і смакових речовин. Вони мають сіро-бурий колір.

Якщо в пакеті з креветками є грудочки снігу, то швидше за все, вони були розморожені в процесі доставки і заморожені знову. Креветки з чорними головами потрібно негайно викидати — це хворі особини. Якщо ж вони з зеленими головами — не лякайтеся, просто вони харчувалися особливим видом планктону і цілком їстівні і смачні. А ось якщо ви купили креветки з коричневими головами — це вагітні особини, м’ясо яких дуже корисне.

Як готувати креветки?


Фото Burgermeister.Ru

Страви з креветок поширені у кухнях багатьох країн світу. М’ясо креветок відрізняється дуже гарними смаковими якостями і неповторним ароматом. А завдяки легкості приготування, вони є одними з найпопулярніших морепродуктів у світі.

Якщо ви купили заморожені не відварні креветки з панцирами, то спочатку потрібно їх не поспішаючи розморозити. Для цього їх спочатку залишають на нижній поличці холодильника, потім зливають воду і далі розморожують при кімнатній температурі. Щоб зварити креветки, потрібно опустити їх у киплячу підсолену воду і готувати протягом 5-10 хвилин після закипання. Часто у воду при варці додаються різноманітні приправи і спеції.

Час приготування залежить від розміру креветок. Коли креветки спливуть і змінять колір на рожевий, червоний або помаранчевий, то значить, вони готові. Уважно слідкуйте за процесом, тому що якщо креветки переварити, то вони стануть жорсткими. Готові креветки, знявши з вогню, на 10-15 хвилин залиште у бульйоні. Таким чином вони стануть більш соковитими. Можна також креветки приготувати на пару. Завдяки цьому їх м’ясо буде ще ніжнішим. Крім того, таким чином можна зберегти більше корисних речовин. Варити на пару їх потрібно протягом 4-5 хвилин.

Варено-морожені неочищені креветки достатньо після розморожування протримати в окропі від 1 до 3-5 хвилин. Насправді креветки вже відварені перед заморожуванням і готові. Можно обмежитись тим, що, поклавши креветки в друшляк, обдати їх окропом. Ще один варіант — покласти креветки у вже добре нагріту воду зі спеціями, довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Також готові креветки можна помістити у глибоку тарілку, додати трішки води і поставити в мікрохвильовку буквально на 30-60 секунд.


Фото Mauritius.Worldgourmetfest.Com

Очищені креветки, які ще називають коктейльними, вже готові до вживання. Тому фахівці кажуть, що варити їх те ж саме, що варити крабові палички. Треба тільки розморозити їх і промити кип’яченою водою. Це збереже смак креветок. Якщо ж часу мало, можна відразу ж промити заморожені креветки окропом або просто опустити їх на кілька секунд в окріп, але не варити. Консервовані креветки використовують без попередньої обробки.

З очищених креветок можна приготувати різноманітні страви. Іспанці, наприклад, люблять готувати їх з часником, олією та перцем чилі, індійці з кмином і коріандром, японці обсмажують їх у маслі і занурюють в соєвий соус. Дуже смакуватимуть креветки, якщо обсмажити їх на рослинному або топленому вершковому маслі з часником протягом 3-4 хвилин. Ще креветки можна запікати і смажити на грилі. З креветок можна готувати всілякі салати, супи, другі страви, поєднуючи їх смак з різними соусами. На гарнір до креветок добре подавати різні овочі.

Якщо ви варите креветки для салату, то варто відразу з каструлі опустити їх ненадовго в холодну воду — чистити буде легше. У великих креветок обов’язково потрібно видалити темну кишкову вену, щоб не зіпсувати смак. Якщо ж вам потрібно очистити креветки до варіння, то найкраще це робити, поки вони ще не зовсім розморозились. Не варто викидати панцири креветок — з них можна приготувати хороший бульйон для супу з креветками або соус.

Креветки — це ідеальний продукт. Вони можуть використовуватися як самостійна страва або в складі складних салатів. Все залежить від вашої фантазії. Пам’ятайте головне, що креветки, як і інші дари моря, вимагають мінімальної термічної обробки.


Фото Varadero.Kiev.Ua
За матеріалами Uk.Wikipedia.Org, Ru.Wikipedia.Org, Allrecipes.Ru, Povarixa.Ru, Relax.Ru, Krasland.Ru, Calorizator.Ru
Головне фото Art-eda.Info