Дивовижні кулінарні рекорди

В людях закладено таку якість, як прагнення бути кращими. Завдяки цьому прагненню в світі постійно встановлюються нові рекорди. Встановлення рекордів торкнулося і кулінарії.

Смачна їжа і популярність — ось два стимули, що дають фантазію і натхнення і штовхають людей на дивні вчинки. Хтось намагається випити 5 літрів соусу табаско, хтось вчиться блискавично готувати омлет або високий гамбургер, хтось купує делікатеси за ціною автомобіля, а хтось просто з’їдає гори продуктів за кілька хвилин в ході традиційних кулінарних змагань. Багато з цих дивацтв фіксуються в «Книзі рекордів Гіннесса», і бажаючих показати себе так багато, що книга оновлюється щороку.

Цікаві кулінарні досягнення

Відкриває добірку британець Фредді Йонер, якиий вирішив увічнити своє ім’я винаходом тостера, який викидає підсмажені тости на висоту 3 метри.

Ставити рекорди в компанії друзів веселіше, ніж поодинці — вирішили студенти Університету Шеффілда і зібралися в кількості 930 осіб, щоб одночасно перевернути млинці на сковородах. 40 осіб з цим не впоралися, і в «Книзі рекордів Гіннесса» з’явився запис про те, що 890 осіб одночасно підкидали і перевертали млинці на сковорідках.

Складніше виявилося зібрати разом багато любителів шампанського. В Ріо-Гранде (Бразилія) на Фестивалі шампанського в 2011 році одночасно було відкрито 196 пляшок. Незважаючи на нечисленність учасників, за 3 роки рекорд так і не був побитий.

Ще один рекорд, натхненний шампанським — у 2008 році в Бельгії була споруджена найвища вежа з келихів для шампанського. Вона складалася з 43680 келихів, акуратно складених в 63-х поверху вежу. Нажаль, красиво наповнити вежу шампанським не вдалося.


«Найвища вежа з бокалів шампанського» Фото Doseng.Org

Техасець Роб Вільямс приготував сендвіч за 1 хвилину і 57 секунд. Будь-хто зміг би так, якщо б не одне але — рекордсмен використовував тільки ноги. Ногами він розкрив упаковку з хлібом, відрізав сир, зняв з нього скоринку, уклав на хліб, доповнив листям салату, скибочкою помідора, гірчицею, майонезом, маринованим огірком з банки, розрізав сендвіч на два трикутника і уклав на тарілку. У Роба все гаразд зі здоров’ям, просто він любить готувати їжу ногами.

Муралі Кейси з Індії володіє більш практичним навиком — відкривати пивні пляшки зубами. 3 роки тому він відкрив 68 пляшок за хвилину, і до цих пір ніхто не наважився повторити його досягнення. Крунослав Будіселік з Хорватії чинить з пивом інакше — відкриває пляшки традиційним способом, але робить це дуже швидко — 2000 пляшок за 28 хвилин.

Лондонський бармен Том Дайер не блищить майстерністю відкривання пляшок, зате вміє підкидати їх зігнутим ліктем, як м’ячі. Його особистий і світовий рекорд — 29 разів поспіль.

Три бельгійських кухаря у 2013 році приготували найвищу стопку млинців — 82 см. А Майк Каззакреа з Нью-Йорка вміє перевертати млинці, підкидаючи їх на висоту 9,4 метра.

Шеф-кухар Ендрю Робертсон з Кейптауна (Південна Африка) поставив рекорд зі швидкісного приготуванню омлету. На омлет з 2 яєць у нього йде 25 секунд. Щоб досягти такого результату, він цілий тиждень тренувався, витратив 5000 яєць і роздав приготовані омлети в найближчі школи.


«Бармен Том Дайер» Фото Kingroup.Ru

Піццайолі Тоні Геміньяні із США віртуозно готує тісто для піци, жонглюючи ним. За 30 секунд він може 37 разів перевернути пласт сирого тіста навколо себе. А за 2 хвилини обертання він розтягує тісто до неймовірних розмірів — 84 см в діаметрі. Це його другий світовий рекорд.

Найбільші у світі страви

У мексиканському місті Тіхуана, на батьківщині знаменитого салату «Цезар», був приготований «Цезар» рекордних розмірів — 3287 кг. Для нього знадобилося 2538 кг латуку, 200 кг сиру, 68 кг крутонов і 480 кг соусу.

У Бірмінгемі (Великобританія) під час Сирного чемпіонату-2011 була виготовлена найбільша в світі сирна тарілка. До неї увійшли 139 сортів сиру з усього світу, розташованих за всіма правилами: від м’яких до твердих і доповнених такими закусками, як горіхи, виноград, інжир. Вага сирної тарілки склала 1122 кг.

У китайському місті Баодін в день зимового сонцестояння 2010 року приготували найбільший в світі пельмень — 1,2 метра в довжину, 86 см в ширину і вагою 79 кг. Начинкою послужили 2011 маленьких пельменів з різними начинками на честь наступаючого року.

Найбільший в світі омлет вагою в 4,4 тонни був приготований в жовтні 2010 року в столиці Туреччини Анкарі. На його виготовлення пішло 110 тисяч яєць і 432 літра молока. Смажили омлет на 10-метровій в діаметрі сковороді відразу 90 шеф-кухарів протягом 2,5 годин. Пригоститися омлетом змогли всі відвідувачі торгово-розважального центру, власники якого і придумали цей «атракціон».


«Найбільший у світі омлет» Фото Po4erk.Ru

В Бухаресті (Румунія) приготували рекордну каструлю супу з тельбухів — 1058 літрів. 8 кухарів протягом 7 годин підготовляли тельбухи та інші інгредієнти, варили суп, а більше 5000 глядачів спостерігали за цим, не звертаючи уваги на неприємний запах. Ті, хто коли-небудь варив тельбухи, оцінять мужність всіх учасників цієї події.

У 1995 році в Канаді була виготовлена ​​найдовша ковбаса — завдовжки 46,3 км. Ковбаса салямі має рекордну довжину — 20,95 метрів. Свиняча ковбаса зі спеціями має рекордну довжину — 3,1 км.

Найбільший соус Каррі був виготований 17 травня 1998 року. Його приготували кухарі з британського ресторану «Радж». Соус важив 2,65 тонни і містився у котлі діаметром 2,29 метра і висотою 1,22 метра. Страви вистачило на 13500 порцій.

Італійський шеф​​-кухар Антоніо Зазеріні на фестивалі каштанів виготовив найдовшу локшину — довжиною 100 м. Антоніо працював цілий день, замішуючи тісто з каштанового борошна і формуючи локшину за допомогою машинки для пасти. Коли локшина була порізана і відварена, глядачі розправилися з нею за 5 хвилин.

Страви з морепродуктів

У квітні 2014 року двоє мексиканців приготували найбільший креветковий коктейль вагою 1160 кг. Він складався з декількох сортів креветок, і всі вони були очищені.


«Найбільша мозаїка з суші» Фото Relaxic.Net

Найдовші суші були виготовлені ​​12 жовтня 1997 року і мали довжину 1 км. Ще один рекорд встановили 12 бельгійців в 1998 році, зваривши в одному котлі за 5 годин 1,5 тонни мідій.

В Китаї так полюбили рибу з Норвегії, що на честь прибуття в Китай 10-мільйонного норвезького лосося приготували найбільшу в світі мозаїку з суші. З 8374 шматочків суші, приготованих з риби і морепродуктів, в Шанхаї виклали величезне серце з різнокольоровими променями.

Картини з їжі

Найбільшу хлібну мозаїку, репродукцію знаменитої картини Леонардо да Вінчі «Джоконда», створила співробітниця Британського музею 27-річна Лаура Хендла. Для цього їй знадобилося 10 тисяч тостів, причому деякі з них довелося намазати білим і чорним шоколадом. На створення хлібного шедевра, розміром 9 на 11 метрів, пішло більше шести годин.

Найбільша скульптура з шоколаду не настільки велика, але вражає тонкістю роботи. Це шоколадний потяг вагою 1250 кг, який був виготовлений в Брюсселі (Бельгія) у 2012 році.


Фото Sztarold.Hu

В Гонолулу (Гаваї) була зібрана найбільша в світі мозаїка з чашок кави. Шанувальники Елвіса Преслі приготували 5642 чашки кави різної міцності і виклали ними портрет зірки розміром 4,9 м на 7,6 м.

Нью-йоркський шеф​​-кухар Джон Лович цілий рік у вільний від роботи час готував імбирні пряники і збирав з них місто. У підсумку найбільше пряникове місто складається зі 135 житлових будинків, 22 державних і комерційних установ, 65 дерев, 5 трамваїв і станції метро.

У Канзасі живе винахідниця Керрі Еннакаро, якій належить титул творця найшвидшого автомобіля з печива. Її автомобіль на 90% складається з печива, крім коліс, мотора і деяких інших частин, і здатний досягати швидкості 45 км/г.

Напої у книзі рекордів

Найбільша чашка кави вмістила 13200 літрів напою. Її приготували в Лондоні, замовивши для цього ємкість висотою 2,9 м і шириною 2,6 м.

Найбільша порція лимонаду була приготована ​​там, де знаються на освіжаючих напоях — у Лівії. Стакан лимонаду містив 5534 літра напою. У його складі було 2300 кг лимонного соку, 1 000 кг цукру, 900 кг льоду і 3100 літрів очищеної води. Готували лимонад 339 осіб, руками вичавлюючи сік з лимонів.

Обсяги цих напоїв тьмяніють перед найбільшим коктейлем «Маргарита» об’ємом 39746 літрів. Він був змішаний в Каліфорнії в спеціально виготовленому металевому шейкері.


«Найбільша чашка кави» Фото Wales News Service

Найбільший в світі коктейль «Мохіто» був приготований у 2011 році в бельгійському курортному містечку Кнокке. Бокал висотою два метри і діаметром 1,6 метра вмістив в себе 2011 літрів коктейлю. До цього рекорд найбільшого в світі «Мохіто» належав італійцям, які обмежилися 1300 літрами.

На відміну від італійського, бельгійський коктейль пробували всі бажаючі не просто так, а за ціною 5 євро за келих. Об’єм, що залишився, розлили по пляшках і розпродали власникам торгових точок міста. Виручені гроші були спрямовані на підтримку нужденних молодих сімей.

Рекордні десерти

На фестивалі їжі у Франції в 2009 році був приготований тірамісу вагою 1075 кг. Цілу ніч 12 кондитерів готували його на спеціально сконструйованому крижаному майданчику. Знадобилося 300 кг маскарпоне, 60 кг вершків, 192 кг цукру, 180 кг бісквітів, 72 кг жовтків і 18 л вина.

Любите шоколад і мрієте про величезну шоколадку? У 2013 році в Чикаго приготували таку шоколадку, про яку ніхто не мріяв — 6 м завдовжки, близько 90 см у висоту і вагою 5,5 тонн. До складу найбільшої в світі шоколадної плитки входили мигдаль, цукор, сухе молоко, какао масло і шоколадний лікер.

Найвищий торт мав 8 ярусів і височів на 8 метрів. Його виготовили 20 китайських кондитерів. Протягом доби вони піднімалися на сходи і прикрашали кожен ярус кремом і шоколадом. Вага торта склала більше 2000 кг. Цього вистачило, щоб нагодувати 3000 гостей.


«Найбільша шоколадка у світі» Фото bigpicture.ru автор Scott Olson/Getty Images

Російські кондитери з містечка Красновишерск на честь 70-річчя свого міста приготували найдовший у світі пиріг з голубикою — 70 метрів завдовжки і 300 кг вагою. Пиріг готували майже добу, а з’їли за кілька хвилин — допомагали всі учасники святкування.

Найбільше печиво було виготовлено 19 лютого 1999 у Флориді. Пісочне печиво важило 3,6 тонни, було прикрашено 617 кг вершків і 1812 кг полуниці. Найдовший яблучний штрудель був випечений в Німеччині. Його довжина становила 1674 метра. 24 липня 1998 року було приготовано найбільше вершкове морозиво вагою 24,91 тонн. В цей десерт входило 20,27 тонн самого морозива, 4,39 тонни сиропу і 243,7 кг глазурі. Найбільший пончик з джемом важив 1,7 тонни. Він був приготований в США 21 січня 1993 року.

Найбільший різдвяний рулет важив 2,3 тонни. На його приготування знадобилося 210 кг борошна, 120 кг масла, 300 кг цукру, 120 кг сухого молока і 594 яйця. Такої кількості рулету вистачило на 19212 порцій. Рулет був виставлений в готелі Таїланду «Меркур» 25 грудня 1997 року.

Ресторани у книзі рекордів

Ресторан «El Diablo» на Канарських островах потрапив до «Книги Гіннесса» як перший у світі заклад, де готують прямо на вулкані. На території ресторану є невеликий отвір в ґрунті, на який встановили ґрати гриля. Тепло, що піднімається з глибин сплячого вулкана, швидко готує м’ясо, рибу та овочі.

Найвищим у світі рестораном у 2011 році став «At.mosphere», розташований на 122 поверсі хмарочоса Бурдж Халіфа в Дубаї. Він розташований на висоті 442 м, що на 92 метра вище попереднього рекордсмена — ресторану «360 Restaurant» в Торонто.


«Найвищий ресторан «At.mosphere» Фото Li-best.Ru автор BestDay

Британець Генрі Шелфорд вирішив відсвяткувати свій 30-й день народження не у ресторані, а на одній з вершин Тибетського плато, розташованій на висоті 7054 метра над рівнем моря, розкласти там дерев’яний стіл, сервірувати його за всіма правилами, переодягнутися у фраки і насолодитися делікатесами: ікрою, м’ясом качки, сирами, шоколадом і вишуканими винами. Сильний вітер змусив іменинника змінити плани, і урочистий обід відбувся на висоті всього лише 6805 метрів. Проте, рекорд протримався вже 10 років і має шанси ще довго залишатися неперевершеним.

Змагання з поїдання їжі

Американець Дональд Горски скрупульозно збирав чеки з McDonald’s. Це дозволило йому довести, що за свої 40 років він з’їв більше всіх у світі гамбургерів — 26000 штук.

Бенедикт Вебер з Німеччини зумів випити пляшку кетчупу (400 г) всього за 32 секунди. Хоча він і потрапив до «Книги рекордів Гіннесса», йому далеко до «професійних їдців» із США, де поїдання різних продуктів має статус національного спорту, глядачі вболівають за земляків, а чемпіони отримують пристойні суми.

Річард Лефевр з США незважаючи на свої 65 років регулярно приймає участь в змаганнях зі швидкісного поїдання. Його рекорди: 15 хвилин на піцу діаметром 60 см і 12 хвилин на 3 кг спема ​​(консервованого м’яса).

Джої Честнат — псевдонім відомого американського чемпіона в поїданні всього на світі. За 13 хвилин він може з’їсти 1,5 кг яблучного пирога, за 12 хвилин — 3,4 кг смажених курячих крилець, за 10 хвилин — 5 кг спаржі у фритюрі, за 8 хвилин — 141 варене яйце, а за 6 хвилин — 7 літрів морозива.


«Джої Честнат» Фото 4tololo.Ru

Дон Лерман з Нью-Йорка виступає в складній номінації — їсть вершкове масло на швидкість. Його особистий і світовий рекорд — 770 г масла за 5 хвилин. Непросту спеціалізацію вибрав і Чарльз Харді — він чемпіон в поїданні сирої капусти. За 9 хвилин він розправляється з 3 кг капусти, і рівних йому немає. Джим Рівз спеціалізується по кавунах. 15 хвилин йому достатньо, щоб з’їсти 6 кг соковитої солодкої м’якоті.

Соня Томас, мініатюрна 44-річна жінка, може з’їсти більше, ніж будь-який сумоїст. Одного разу за 10 хвилин вона з’їла цілу індичку вагою 2,5 кг, за 9 хвилин — 5 кг чизкейка, а за 5 хвилин — 80 курячих наггетсів.

За 1 годину 20 хвилин 29-річний Стівен Маги з’їв англійський сніданок під назвою «The Big One», загальною цінністю 7500 калорій і вагою 3 кілограми. Гігантський сніданок включав три сосиски, три гамбургера з яловичини, яєчню з трьох яєць, три скибочки бекону, три шматки чорного пудингу, три фірмових ковбаски, три порції бобів і три порції грибів. Але і це ще не все. До сніданку додавалися три картопляні вафлі, три картопляні булочки, три оладки, три скибочки смаженого хліба, три порції хліба з маслом і три тости. Запити все це треба було шістьма чашками чаю.

За калорійністю рекордний прийом їжі в «Hungry Hossee Cafe» в Корбі виявився втричі більше денної рекомендованої для чоловіків добової норми. Такий «ситний» сніданок з’явився в меню кафе ще шість років тому, і з тих пір його намагалися осилити близько 60 голодних клієнтів. Усі невдалі спроби встановити рекорд було зафіксовано на фотографіях. І ось, нарешті, галерею поповнив і «вдалий» кадр.

В числі чемпіонів є й українець Олег Жорніцький, який проживає в Нью-Йорку. За 8 хвилин Олег здатний з’їсти (або випити) 3,5 кг майонезу.


«Найбільший сніданок у світі» Фото Womanwiki.Ru автор Hrjunasja
За матеріалами Kedem.Ru, Lady.Mail.Ru, Womanwiki.Ru
Головне фото Dailyreporter.Ru