Знайомий з дитинства смак бринзи

Споконвіку переходять від одного покоління до іншого рецепти такого смачного і корисного продукту, як бринза. Будь-які різновиди цього сиру можуть чудово послужити апетитною закускою до святкового столу. А крім того, бринза має чудодійні відновлюючі властивості і надзвичайно корисна.

Споконвіку переходять від одного покоління до іншого рецепти такого смачного і корисного продукту, як бринза. Будь-які різновиди цього сиру можуть чудово послужити апетитною закускою до святкового столу. А крім того, бринза має чудодійні відновлюючі властивості і надзвичайно корисна.

Сир бринза є кисломолочним продуктом, приготованим з овечого або з суміші овечого та козячого молока, витриманим в розсолі. Сьогодні бринзу для масового виробництва готують також з коров’ячого молока, проте такий продукт дещо поступається справжньому овечому сиру за смаковими якостями. Сир бринза під час готування не піддається високотемпературній обробці, завдяки чому в ній зберігаються найкорисніші та цінні складові молока.

Зазвичай сир має білий колір, але може також бути і слабо-жовтого кольору. Смак і запах бринзи кисломолочні, в міру солоні. Консистенція — помірно щільна, частіше тверда, злегка ламка, але не кришиться. Малюнок відсутній, допускається наявність невеликої кількості вічок і пустот неправильної форми. Бринза кірки не має, поверхня чиста, рівна, зі слідами серпянки (рідкої сітки з льону або синтетики для відділення сироватки-розсолу), допускається невелика деформація брусків і незначні тріщини.


Фото Liberty-rb.Ru

На відміну від сирів твердих сортів, цей кисломолочний продукт не варять. Тобто молоко залишають скисати. Це в домашніх умовах. А в промислових — готують за допомогою сичужного ферменту, нагрівши молоко до 30-35 градусів, після чого виходить згусток ніжного сира. Але щоб продовжити термін зберігання цього недовговічного продукту, його на три тижні занурюють у насичений соляний розчин.

Походження бринзи

Місцем народження бринзи вважається Арабський Схід, де цей вид сиру з’явився близько семи тисяч років тому. За легендою, першовідкривачем є аравійський купець Канан, який вирушаючи в далеку дорогу, взяв з собою молоко і налив його в бурдюк з овечого шлунка. Вирішивши через деякий час перекусити, Канан відкрив бурдюк, але звідти замість молока потекла каламутна рідина, а на дні опинився білий щільний згусток. Спробувавши його, купець залишився дуже задоволений.


Фото Stroiniashka.Ru

За іншими даними, бринза з’явилася на території Болгарії, Румунії, Молдови, України та Балкан, де цей сир готують ще з прадавніх часів. Імовірно, назва «бринза» походить з гетської мови. В даний час бринза є важливим компонентом у кухнях цього регіону. У Болгарії готову бринзу обробляють особливим способом: посипають її червоним перцем, додають вершкове масло, щільно загортають у пергаментний папір, після чого запікають в духовці. Така бринза має приємний аромат, а також ніжний і соковитий смак. Щоосені в Рахові проводиться Фестиваль бринзи. У Польщі Підгалянська бринза (пол. Bryndza Podhalańska) з регіону Підгаллі, яку роблять з овечого молока, захищена законодавством як регіональний продукт.

Чим корисна бринза?

Вживання бринзи корисно людям будь-якого віку, але особливо рекомендується включати цей продукт в раціон харчування дітей, вагітних жінок, літніх людей і людей, які ведуть активний спосіб життя. Бринза вважається найкориснішим з усіх видів сирів. Вона багата вітамінами групи А, В, C, D, Е, PP, мікроелементами, а також мінеральними речовинами: солями калію, кальцію і фтору. Цей продукт поєднує в собі смакові і вітамінні властивості при невеликому вмісті жиру, а так само прискорює обмін речовин.


Фото Kakprosto.Ru

Пробіотики, які знаходяться в заквасці, мають сильно виражений антитоксичний ефект, допомагаючи організму подолати вплив негативних чинників, які є супутниками сучасного життя. Біологічно активні складові — амінокислоти, білки, мікроелементи, імунні та інші, виключно корисні для людини речовини, мають позитивний вплив на життєдіяльність організму, на регулювання процесів обміну, на стабілізацію імунної системи і запобігають розвитку шкідливої ​​мікрофлори.

Ось чому і медики, і дієтологи рекомендують зробити бринзу, поряд з іншими кисломолочними продуктами, щоденним продуктом в нашому раціоні харчування. Здавна цей сорт сиру вважається одним з найбільш поживних кисломолочних продуктів. При цьому у 100 г бринзи з коров’ячого молока містться 260 ккал, а у 100 г проукту з овочого молока — 300 ккал. Існують сорти бринзи з калорійністю менше 160 ккал.

Крім того, бринза є цінним джерелом білка. Всім відомо, що тверді сири є корисними для організму, хоча і досить калорійні, оскільки складаються здебільшого з жирів. Порівняно з іншими твердими сирами, склад бринзи набагато краще збалансований для користі людського організму: жирів в ній менше, а білків — більше. Цей білок, на відміну від м’ясного не засмічує кишечник, а навпаки легко перетравлюється.


Фото Shutterstock.Com автор Gregory Gerber

За вмістом кальцію, який необхідний для кісток і зубів кожної людини, бринза перевершує незбиране молоко і сир. Варто врахувати, що кальцій, який міститься у бринзі, повністю засвоюється організмом, тому 70-100 г цього продукту дозволяють забезпечити добову потребу організму в цьому мікроелементі. Завдяки підвищеному вмісту кальцію і фосфору, бринза рекомендується при захворюваннях і травмах кісткової системи (остеопороз, рахіт, переломи). Крім того, її регулярне вживання допомагає зберегти молодість, бархатистість і пружність шкіри.

Єдиною негативною властивістю бринзи можна назвати її солоність, яка в свою чергу може спровокувати виникнення певних проблем з артеріальним тиском або гіпертонічні кризи. Саме внаслідок своєї солоності, бринза протипоказана людям, страждаючим захворюваннями нирок, органів кровообігу, підшлункової залози, шлунка, нервової системи, а також печінки і жовчовивідних шляхів.

Але в даному випадку зменшити кількість вмісту солі можна, вимочивши бринзу в воді. Також існують рецепти, згідно з якими бринзу можна приготувати без солі, так як сіль в неї додають лише для подовження терміну зберігання. Але пам’ятайте, що навіть для здорової і фізично активної людини вживання бринзи повинно бути помірним.

Як вибирати бринзу?


Фото Allrecipes.Ru

Щоб бринза дійсно стала продуктом, зміцнюючим здоров’я, а не навпаки, перш за все, необхідно звернути увагу на якість придбаного сиру. Куплений в магазині сир повинен бути в герметичній упаковці. Коли ви її розкриєте, разом в бринзою повинна бути деяка кількість рідини — залишки соляного розчину. Сир повинен мати пружну форму. Якщо бринза повільно розповзається або кришиться — порушена технологія виробництва. Сухий край у бринзи — свідчення її тривалого зберігання перед продажем, а значить, частина її цілющих властивостей вже втрачена.

Колір сиру повинен бути білим або світло-жовтим. Якщо бринза з яскраво-жовтими сухими вкрапленнями — продукт несвіжий. На зрізі ви побачите кілька пустот неправильної форми. Сама ж структура сиру — малопориста.

Користь і шкода бринзи залежать від умов і терміну її зберігання. Купуючи якісний сир, майте на увазі, що після відкриття упаковки, в холодильнику його можна зберігати не більше 5-7 днів. Чим довше зберігається бринза, тим менше від неї користі. Зберігати бринзу необхідно тільки в холодильнику, щільно загорнуту в харчову плівку або фольгу, і діставати звідти ненадовго. Ідеальний варіант — коли бринза зберігається у власному розсолі: 2-3 тижні. Нажаль, у бринзу, яка продається у торгових мережах, часто додають консерванти для збільшення терміну зберігання. Такий продукт вже не є настільки корисним, як натуральний.

Що приготувати з бринзи?


Фото Kulinarika.Ru

В кулінарії існує величезна кількість різних рецептів салатів, других страв, а також випічки, де застосовується бринза. Особливо добре вона поєднується з болгарським перцем, листям салату, лимоном, оливками і цибулею, також її додають в супи, закуски, тушковане м’ясо і т.д.

Бринза є інгредієнтом деяких овочевих страв, використовується для начинки пирогів та вареників, подається до м’ясних страв, супів, чаю. Часто цей сир виступає в ролі закуски. Бринзу добре використовувати для приготування свіжих салатів. Одна важлива умова — страви не потрібно солити, так як сир і так містить багато солі.

Найбільш характерний гарнір до страв, що включає бринзу, — смажена цибуля, часник, баклажани, пшеничний хліб, картопля. Найпопулярніша страва в Карпатах з цим сиром — мамалига, заправлена ​​смаженою цибулею зі шкварками та тертою бринзою.

Якщо з якоїсь причини вам не подобається смак бринзи, спробуйте подрібнити її і перемішати з часником і зеленню. З такою заправкою можна робити бутерброди або додавати її в готові блюда. Бринза варта того, щоб її полюбити.


Фото Lori.Ru
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Kuhnya-na-zdorove.Ru, Kiliia.Ua, Megadiet.Ru, Yourlifestyle.Ru, Ye.Ua
Головне фото Ja-zdorov.Ru