Які сухофрукти краще купувати?

Щоденне вживання сухофруктів — це твердий крок до зміцнення здоров’я. В сухофруктах зберігаються майже всі корисні вітаміни і речовини, які містяться в цих же фруктах тільки в свіжому вигляді.

Сухофрукти — висушені фрукти або ягоди, із залишковою вологістю близько 20%. Сушаться вони або природним шляхом, наприклад, на сонці, або із застосуванням промислових методів, наприклад, за допомогою дегидратора.

Сухофрукти роблять з абрикос, слив, фініків, яблук, груш, бананів, динь, персиків, інжиру, манго, папайї, хурми, ананасу, кокосу, кумквату, винограду, шипшини, журавлини, барбарису.

Що корисного у сухофруктах?

Сухофрукти багаті вітамінами (A, B1, B2, B3, B5, B6) і мінеральними елементами (залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій), містять близько 250 ккал і 1,5-5 г білка на 100 г. Вони мають тривалий термін зберігання і не потребують зберігання в холодному місці. У цьому — одна з їхніх головних переваг, і в цьому відношенні вони є зручною альтернативою свіжим фруктам, особливо під час неврожайного сезону. Однак, під час сушки, сухофрукти втрачають велику частину вітаміну C.

Будь-який дієтолог скаже вам, що сухофрукти — корисний продукт. По-перше, в них багато клітковини, яка стимулює травлення і обмін речовин. По-друге, мінералів і вітамінів вони містять більше, ніж свіжі фрукти. В них багато калію, який нормалізує кров`яний тиск, заліза, яке покращує кровотворення, а також каротину і вітамінів групи В. Всі вони важливі для нормальної роботи серця, мозку, нервової системи і м’язів.


Фото Infosmi.Net

Всього у п’яти шматочках сушеного абрикоса середнього розміру мається повна денна норма заліза і кальцію, яка підтримує потрібний рівень гемоглобіну в крові людини. За допомогою сухофруктів можна запросто утамувати відчуття голоду. Десять днів вживання сухофруктів освіжають обличчя, зміцнюють нігті і волосся, покращують травлення.

Погано те, що під час сушки концентрація цукрів у фруктах підвищується. Скажімо, в свіжих абрикосах на 100 г доводиться 50 ккал, в куразі — вже 200-250 ккал. В сливах близько 60 ккал у 100 г, в чорносливі — 250 ккал. У винограді 70 ккал у 100 г, в родзинках — 280 ккал. В принципі цей цукор не так вже страшний, оскільки за рахунок великої кількості клітковини глікемічний індекс сухофруктів невеликий і не підвищує різко рівень глюкози в крові.

Курага

Курага — це сушені абрикоси без кісточок. Сушені абрикоси з кісточками мають назву урюк. Кращою вважається крупна, середньої жорсткості і пружності курага. Найголовніша цінність сушених абрикос в тому, що при висушуванні зберігається більшість корисних мікроелементів. В них залишається не так багато вітамінів, як в абрикосах, але ось мінеральних речовин — калію, магнію, кальцію, заліза і фосфору — куди більше, ніж у свіжих абрикосах. Багато в куразі вітаміну В5, органічних кислот і пектинів. Сушені абрикоси ефективно виводять з організму людини важкі метали і радіонукліди.


Фото Mamapedia.Com.Ua

Лікарі цінують курагу за здатність покращувати зір, лікувати серцеві хвороби. Вона сприяє усуненню закупорки судин і пом’якшує тверді пухлини, омолоджує шкіру і зміцнює волосся. Рослинні волокна, що містяться в куразі, допомагають очищенню кишечника. Курага зміцнює серце і підвищує гемоглобін. Корисна вона і при діабеті, високому тиску, анемії.

Дієтологи рекомендують на куразі проводити розвантажувальні дні людям, що мають зайву вагу: для цього потрібно протягом дня з’їсти 300 г розмоченої кураги в 4 прийоми. На курагу рекомендується налягати під час або після хвороби, так як вона має загальнозміцнювальну і антиоксидантну дію, активує життєві сили. Під час застуди корисно пити чай з настою кураги і шипшини, взяті в рівних частинах, такий настій надає антисептичну дію. Для підняття судинного тонусу потрібно їсти курагу з медом (по 1 чайній ложці на день).

Чорнослив

Чорнослив — це сушена слива. Для його приготування беруть тільки повністю дозрілі, м’ясисті плоди. Чорнослив зберігає практично всі корисні речовини, що входять до складу свіжої сливи. Він багатий мінералами, вітамінами і життєво необхідними для організму речовинами. В сушених сливах містяться такі необхідні організму вітаміни як С, В, В2, А, РР. Також він заповнює нестачу фосфору і заліза.

Чорнослив допомагає в лікуванні на ранніх стадіях серцево-судинних захворювань, сприяє нормалізації тиску при гіпертонії, нормалізує обмін речовин, сприяє позбавленню від зайвої ваги. Чорнослив відмінно регулює кишечник і допомагає йому працювати без збоїв за рахунок великого вмісту в ньому баластових речовин, які посилюють перистальтику кишечника. Не дарма саме чорнослив найчастіше входить до складу пробіотичних напоїв, що допомагають травленню, очищенню організму від токсинів і виведенню поганого холестерину.


Фото Ja-zdorov.Ru

Чорнослив має і бактерицидні властивості. Він здатний навіть тонізувати і відновлювати знижену працездатність. А ще може покращувати зовнішній вигляд і стан шкіри. Чорнослив сприяє оновленню клітин, покращує обмін речовин і склад крові, сприяє відтоку рідини з організму, покращує роботу судинної і нервової систем. Чорнослив з волоськими горіхами і сметаною — гарний полівітамінний засіб. Компот із сухофруктів з чорносливом вечорами допомагає очищенню кишечника і покращує травлення. З обережністю чорнослив потрібно вживати тільки в період шлунково-кишкових загострень.

Фініки

У фініків чудовий смак і поживні властивості. Вважається, що вони містять усі необхідні речовини для людини. Тому кажуть, що харчуючись тільки фініками і водою, можна прожити кілька років. Фініки не містять холестерину. У зв’язку з тим що вони малокалорійні і містять величезну кількість корисних речовин, їх рекомендують вживати замість солодощів під час дієт.

Фініки містять велику кількість вуглеводів, жири, 15 солей і мінералів, 23 види різних амінокислот, які відсутні в таких фруктах, як яблука, апельсини, банани. Також вони містять вітаміни А, С, В1, В2, В6, ніацин, пантотенову кислоту, які сприяють засвоюваннюі вуглеводів, регулюють рівень глюкози в крові та вміст жирних кислот.

Цей сухофрукт зміцнює серце, печінку і нирки, сприяє розвитку в кишечнику корисних бактерій, підтримує кислотний баланс організму і живить кров, сприяє розвитку кореневих закінчень мозку, посилює здатність організму протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним.

Сушені яблука

Яблука можна сушити зі шкірочкою і насіннєвим гніздом, але якість підвищується, якщо їх перед сушінням почистити і вирізати серцевину. Сушені яблука містять цукри — фруктозу, глюкозу, сахарозу; органічні кислоти — яблучну, лимонну, винну, хлорогенову і арабінову; пектинові, дубильні і фарбувальні речовини; мінеральні солі, органічні сполуки заліза і фосфору; вітаміни — провітамін А, В, С і ефірне масло.


Фото Sophiesfoodiefiles.Com

Сушені яблука здатні допомогти страждаючим ревматизмом, подагрою, атеросклерозом, хронічними екземами та іншими захворюваннями шкіри. Вони корисні для зміцнення зору, шкіри, волосся і нігтів, а також для усунення захворювань нервового характеру. Користь сушених яблук проявляється і в їх здатності поліпшити травлення, а також роботу кишечника. Крім того сушені яблука допоможуть при схудненні, так як вони містять ферменти, що сприяють розщепленню жирів. Ви можете їх спокійно їсти в будь-якій кількості, вони швидко дадуть відчуття насичення і є низькокалорійними. Сушені яблука сприяють очищенню крові, корисні при атеросклерозі і низькому кров’яному тиску.

Сушені груші

Груша — один з фруктів, який втрачає мінімум вітамінів при сушінні, правда, робити це потрібно при помірній температурі. Груша багата цукрами, органічними кислотами, ферментами, клітковиною, дубильними, азотними і пектиновими речовинами, вітамінами С, B1, Р, РР, каротином (провітамін А), а також флавоноїдами і фітонцидами. Але найголовніша цінність груші полягає в утриманні поживних волокон. За вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.

Груша дуже корисна для серця. Це пов’язано з тим, що вона містить багато калію. Чим краще і сильніше запах груші, тим більше її користь, особливо для серця. Наші предки застосовували сушені груші в народній медицині і для лікування кашлю.

Сушені банани

Сушені банани виготовляють без використання будь-якої хімічної обробки. Спосіб їх приготування простий: зрілі банани очищають від шкірки, розкладають на деках і в’ялять при невеликій температурі в печах на деревному вугіллі. Вологість бананів знижується до 17-19%, вони сильно зменшуються в розмірах.


Фото Love2beauty.Ru

При цьому банани не втрачають корисних властивостей. М’якоть містить велику кількість вуглеводів, вітаміну C і деякі необхідні організму мінеральні речовини — фосфор, залізо, калій, кальцій і магній. Банани застосовуються і в лікувальних цілях. Завдяки високому вмісту заліза і цукру вони допомагають в лікуванні анемії та загальної слабкості.

Сушені персики

Персик — дуже цінний продукт. Його м’якоть не тільки соковита, ароматна, освіжаюча, але ще й поживна. Вона легко засвоюється. Персик сушать без кісточок, половинками.

Сушений персик містить цукри, яблучну, винну, лимонну, хінну, хлорогенову кислоти, вітаміни А і С, ефірні масла. Його часто рекомендують хворим на серцево-судинні захворювання, застосовують як протиблювотний засіб.

Інжир

Інжир, інакше його ще називають фігою або смоквою, володіє великою поживністю, оскільки містить багато фруктози і глюкози. Він допомагає при простудних захворюваннях — знімає кашель, жар, допомагає втамувати спрагу хворому. Лікують за допомогою інжиру і бронхіальну астму і біль у грудях.


Фото Yayanlarkuruyemis.Com.Tr

Є думка, що ретельно висушений інжир навіть смачніше свіжого. В процесі сушки кількість білка в інжирі зростає до 3-6%, а цукру до 50-70%, в ​​той час як свіжий інжир містить всього 1% білків, 15-20% цукрів. Сушений інжир здатний примножити вироблювану нашим організмом енергію, поліпшити настрій, працездатність і розумову діяльність.

У сушеному інжирі клітковини більше, ніж у всіх інших сухофруктах, що надає відчуття ситості і покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Користь сушеного інжиру полягає в достатній кількості мікроелементів і вітамінів, необхідних для нашого організму. Сушений інжир має м’яку послаблюючу дію і чудово очищає організм від токсинів і шлаків. Не варто вживати інжир при панкреатиті або гострих захворюваннях кишечника. Свіжий інжир сприяє зниженню рівню цукру в крові, чого не можна сказати про сушений фрукт — він протипоказаний при цукровому діабеті.

Родзинки

Родзинки — це сушений виноград з кісточками. Це один з найбільш корисних і популярних сухофруктів. Він зберігає практично всі корисні властивості свіжого винограду — 70-80% вітамінів і 100% мікроелементів. Родзинки містять цукри, азотисті речовини, кислоти, в тому числі винну і олеанолову кислоти, клітковину, золу, вітаміни В1, В2 і В5, мікроелементи — залізо, бор, магній та інші.

Родзинки і сушений виноград кишмиш (без кісточок) відрізняються великим вмістом калію та заліза, тому добре зміцнюють серце і нервову систему, а також містять бор — мінерал, який необхідний для підтримки роботи щитовидної залози і захищає від остеопорозу. Вони лікують серце і легені, а лікарі рекомендують їх як засіб проти анемії і загальної слабкості, від лихоманки і порушень шлунково-кишкового тракту, при хворобах серця і нирок.


Фото Mir-glazami-zhenshin.Ru

Сушений виноград покращує загальне самопочуття при хронічній втомі і занепаді сил, допомагає при зниженому гемоглобіні, прискорює обмін речовин, покращує доступ кисню до клітин організму. Рекомендується в день з’їдати жменю родзинок, якщо у вас немає цукрового діабету або схильності до повноти. Якщо додати родзинки у молочну кашу, то це сприятиме засвоєнню вітамінів і білків. Родзинки з тертою сирою морквою швидко відновлять сили і захистятьть від перевтоми.

Сушена журавлина

Журавлина багата вітамінами і мінеральними речовинами, які перешкоджають процесам старіння. Крім того, їй притаманні бактерицидні та протизапальні властивості, які сприяють не тільки профілактиці, але і лікуванню багатьох захворювань.

Численні корисні властивості сушеної журавлини нічим не поступаються за цінними якостями свіжій ягоді. У сушеному вигляді у неї солодкий смак і насичений аромат.

Сушений барбарис

Барбарис сушать в духовці або на відкритому повітрі, накривши рушником. У сушеному вигляді його можна зберігати близько 2 років в паперових або полотняних мішках. Ягоди барбарису вважаються низькокалорійним і дієтичним продуктом.

Плоди барбарису містять в собі каротиноїди (ксантофилл, лютеїн, хризантемаксантин, зеаксантин, ауроксантин, флавоксантин, капсантин), вуглеводи, дубильні речовини, пектинові речовини, золу, органічні кислоти, макро- і мікроелементи, вітаміни Е, С і бета-каротин.

Чим оброблюють сухофрукти?

Сухофрукти — корисний продукт за умови, що їх не піддавали потужній хімічній обробці, щоб подовжити термін придатності. Якісні сухофрукти малопривабливі на вид. Вони темні, зморщені, з пилом. Занадто яскравий колір говорить про те, що їх, швидше за все, хімічно обробили. У промислових умовах вони можуть бути оброблені діоксидом сірки (сірчистий ангідрид, на упаковці позначається як консервант Е220) для збереження кольору продукту і запобігання псування цвіллю. Хоча діоксиду сірки в сухофруктах небагато, від вживання продуктів з ним краще відмовитися.


Фото Eco-boom.Com

Деякі недобросовісні виробники, особливо в тих країнах, де контроль над приватними фабриками і якістю приготованих ними харчових продуктів відсутній або становить просту формальність, застосовують з тією ж метою обробку сухофруктів розчинами і парами хімічних речовин, абсолютно не призначених для контакту з їжею, а часто і отруйних, таких як інсектициди і нафтопродукти.

Також застосовують промислові отруйні миючі засоби для очищення сухофруктів від пилу і забруднень, отриманих в процесі природної сушки, що залишає на поверхні плодів тонкий шар, що захищає від цвілі і комах-шкідників, але при цьому завдає помітної шкоди здоров’ю споживачів, про що на товарній упаковці найчастіше немає ніяких попереджень або згадок. Необроблені діоксидом сірки сухофрукти можуть мати порівняно темний колір.

На які сухофрукти слід звертати увагу?

Жоден фрукт в процесі сушіння не зберігає свого первісного кольору і тим більше, не може стати яскравішим і насиченішим. Це досягається лише за допомогою консервантів і барвників. Якщо сухофрукти мають неприродно яскравий колір, то краще відмовитися від купівлі такого продукту. Після хімічної обробки курага набуває яскраво-оранжевий колір, а родзинки зі світлого винограду стають янтарно-жовтими, неприродно золотистими, хоча повинні бути темно-коричневими. Перед вживанням замочіть сухофрукти на 10-15 хвилин у воді кімнатної температури, а потім ретельно промийте під краном.

Світлий виноград в ідеалі повинен стати темним, коричневим в процесі сушки. Родзинки не повинні бути рівномірно-жовтими, м’якими і масляними. Темний виноград після сушки перетворюється на чорний з блакитним нальотом. Не беріть пересушені або, навпаки, занадто м’які плоди — це свідчить про порушення умов виготовлення та зберігання.


Фото Med-smi.Ru

Якщо сухофрукти мають неприємний дивний присмак, це може вказувати на неправильний спосіб їх приготування. Висушування плодів природним способом, в тіні або на сонці, є достатньо складним і забирає багато часу. Тому їх сушать прискореним способом в газових або бензинових печах при високій температурі. Чорнослив, курага, родзинки на виході набувають присмак бензину, шкірка тріскається, на ній осідають канцерогени, а вітаміни і ферменти всередині гинуть.

Купуючи сухофрукти, гарненько понюхайте їх. Запах бензину або диму наводить на підозри. Сильно потріскані сухофрукти також не варто купувати. Вибирайте фініки з кісточками, родзинки і чорнослив з плодоніжками. Такі плоди краще зберігають корисні речовини. У магазині купуйте сухофрукти в прозорій упаковці — так ви відразу зможете оцінити колір кураги, підозрілий блиск чорносливу або родзинок.

Ще одна проблема з чорносливом — його часто вимочують в рослинній олії низької якості або обробляють гліцерином. Це робиться для того, щоб надати ягодам апетитний блиск і м’якість. А кавовий відтінок свідчить про те, що чорнослив обшпарювали окропом, що позбавляє його вітамінів. Справжній чорнослив — тільки матовий чорний. Він не гірчить, має насичений солодкий смак з легкою кислинкою. Чорнослив ще можна перевірити так: намочити і подивитися на нього через півгодини. Натуральний сухофрукт повинен місцями біліти, а оброблений — ні.

Вибираючи сушений інжир, слід пам’ятати, що якісний плід має світло-бежевий, світло-коричневий колір, самі ж фіги досить м’які. Також свідчити про високу якість сушеного інжиру повинна і його злегка плеската форма. Декого відлякує білий наліт на інжирі. Однак, насправді це — не недолік, а приємний бонус у вигляді глюкози, саме такий інжир дивно солодкий. А от якщо інжир має неприємний солоно-кислий смак, якщо він грубуватий на дотик, його термін зберігання вже закінчився.


Фото Dama.Pp.Ua

Не плутайте сухофрукти і цукати. Останні відносяться до десерту, а не до корисних продуктів. Роблять їх часто з тропічних фруктів. Вони виварені в цукровому сиропі, висушені, та ще й пофарбовані невідомо чим. За зовнішнім виглядом і смаком відрізнити цукати від сухофруктів дуже легко. Калорій в них предосить, але користь від цукатів вельми сумнівна.

Сухофрукти у кулінарії

В кулінарії сухофрукти додаються в випічку, сухі сніданки, мюслі, солодощі. Унаслідок усунення більшої частини природної вологи в процесі сушіння (може губитися 80 відсотків початкової маси плодів), сухофрукти володіють інтенсивним, часто приторно-солодким або кисло-солодким смаком і своєрідним ароматом.

Курагу використовують для приготування десертів і кондитерських виробів. В подрібненому вигляді курага використовується в якості приправи для додання стравам кисло-солодкого смаку і приємного аромату. Курагу додають в компоти та інші напої, соуси, супи, плови, використовують як начинки для солодких пирогів.

Чорнослив входить до складу безлічі страв і напоїв — салатів, м’ясних страв, плову, компотів. Фініки подають на стіл у якості десертів, а також додають в різні кондитерські вироби. Також з них роблять відмінні цукерки, додаючи всередину горіхи і зверху поливаючи шоколадом.


Фото Arabio.Ru

Сушені яблука можна додавати у різноманітні каші, салати і плови. Дуже смачними виходять компоти з цими сухофруктами. З сушеної груші можна варити ароматні компоти, додавати їх в якості начинки для випічки. Сушені банани можна поєднувати з кашами і різноманітними десертами.

Сушені персики використовують для приготування десертів, поєднують з горіхами, кладуть у випічку, додають в каші і плов, попередньо подрібнивши. Сушений інжир — відмінне доповнення до сирного асорті і вина. Його також поєднують з медом і горіхами. З інжиру роблять різного роду брускетти. Родзинки використовуються в хлібобулочних і кондитерських виробах, кексах і різноманітній випічці. Їх охоче додають в каші і плови, а також у багато видів десертів.

В кулінарії сушена журавлина вважається безцінною. Її прийнято вживати в якості самостійних ласощів, а також додавати у випічку і салати, тим самим насичуючи їх вітамінами. Добре просушені і перемелені ягоди барбапрису використовують як приправу до м’ясних страв з легкою кислинкою. Багато хто додає ароматний барбарис у плов.

Включайте сухофрукти в свій раціон і не забувайте, крім іншого, варити з них корисні компоти, які влітку можна подавати в холодному вигляді, а взимку — в гарячому. смміливо заміняйте цукерки сухофруктами, такі солодощі набагато корисніше для вашого здоров’я і фігури.

В сезон дозрівання фруктів ви можете самі засушити собі на зиму і весну сухофрукти — яблука, сливи, груші. Багато фруктів можна легко сушити, нанизуючи тонкі шматочки з них на нитки. Також сушити фрукти можна у відкритій духовці на слабкому режимі вогню або за допомогою сучасних побутових сушарок.


Фото Imenno.Ru
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Jv.Ru, Dobroweb.Ru, Tvoyaizuminka.Ru
Головне фото Ja-zdorov.Ru