Чим корисна сонячна хурма?

Якщо вам набридло постійно хворіти, довго не проходить застуда або у вас просто немає сил радіти життю, то хурма допоможе вам позбавитися від недуг і здобути енергію. Цей фрукт багатий антиоксидантами і його вживання відмінно зміцнить ваш імунітет.

Хурма — рід субтропічних і тропічних листопадних або вічнозелених дерев і чагарників сімейства Ебенові (Ebenaceae). Дерева доживають до п’ятисот років. У багатьох видів плоди їстівні — вони являють собою великі помаранчеві м’ясисті ягоди.

Сьогодні хурма вирощується скрізь у теплому кліматі. Крім традиційних видів хурми (близько 200) існують і екзотичні. До них відноситься південноамериканська хурма, яку називають «шоколадний пудинг» або «чорне яблуко», тому що вона виростає до розмірів великого яблука зеленого кольору вагою від 700 до 900 г, а потім, дозріваючи, поступово темніє, набуваючи смак і колір темного шоколаду.

На Філіппінах росте своя хурма — яскраво-червона під назвою «оксамитове яблуко». Парагвайська хурма відрізняється пласкою формою плодів. На Кавказі зустрічається різновид хурми, розмір плодів якої не перевищує 2-3 см. Широко поширений виведений в Ізраїлі сорт «Шарон». Він не містить насіння і має більш м’який смак, бо містить мало таніну. Період дозрівання доводиться в одних сортів на початок жовтня, а в інших — на кінець жовтня.


Фото Domovouyasha.Ru

Походження хурми

Латинська назва роду «Diospyros» має грецьке походження і може бути переведена як «їжа богів», інше значення — «божественний вогонь». Але, хурму ще називають і зимовою вишнею, і китайським персиком. У нашу мову слово «хурма» потрапило з фарсі (перської мови), де в оригіналі звучить як خرمالو «хормалю» — тобто фінікова слива. Само слово «хорма» (хурма) на фарсі «خرما» означає фінік, слово «алю» (آلو) - слива. Назва «хормалю» спочатку відносилося до хурми кавказької. В’ялена хурма за смаком дуже нагадує фініки, звідси і пішла назва кавказької хурми на фарсі. Потім ця назва поширилася на інші види хурми, в тому числі і на східну (японську).

В Китаї східна хурма є однією з найдавніших культурних рослин (обробляється вже протягом приблизно 2000 років). Вважається, що саме з Китаю і походить цей дивовижний фрукт. Потім хурма почала вирощуватися в Японії, де також отримала популярність. У Японії є навіть казка «мавпа і краб» про конфлікт через хурму. Однак тільки в кінці XIX століття про хурму дізнався весь світ.

Корисні властивості хурми


Фото 4udesnaya-da4a.Com

Стигла хурма містить білки, жири, вуглеводи, кобаламін (вітамін В12), аскорбінову кислоту (вітамін С), кальцій, йод, залізо, магній, калій, фосфор, натрій, аспаргінову і глутамінову кислоти, лізин та ін. Високий вміст таніну в незрілих плодах хурми викликає гіркуватий терпкий смак, який зникає разом з таніном при дозріванні і зберіганні плодів на морозі. Причому корисні властивості хурми зберігаються і у заморожених, сушених та в’ялених плодах.

Хурма є джерелом вітаміну А, який позитивно впливає на нашу шкіру і зір, причому, чим насиченіше оранжевий колір хурми, тим більше у ній міститься вітаміну А. Зрілі плоди містять глюкозу і багаті вітаміном C, мінералами, волокнами і фенолами, що робить їх дуже корисними для запобігання серцево-судинних захворювань. Хурма є хорошою профілактикою гіпертонії.

При регулярному вживанні продукту можна уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом, в рази зменшити ризик розвитку атеросклерозу і зміцнити серцевий м’яз. Хурма — багате джерело калію. Споживаючи цей продукт можна поповнити запаси калію, відповідно, привести в норму натрієво-калієвий баланс, що дуже важливо для організму на клітинному рівні.

У хурмі містяться дубильні речовини, які мають протипухлинну дію. Високий відсоток вмісту бета-каротину значно зменшує можливості ризику розвитку ракових клітин в легенях. Завдяки антиоксидантам фрукти захищають наші клітини від старіння та онкології, сприяють затримці росту вікових новоутворень.


Фото Strana-sovetov.Com

При всій своїй корисності, хурма містить багато легких цукрів. Це відмінно стимулює розумову діяльність і підвищує працездатність, однак хворим на діабет потрібно бути обережним при вживанні цього фрукту. В цілому хурма є досить дієтичним продуктом — містить в два рази більше харчових волокон і корисних мікроелементів, ніж яблука, завдяки чому вона забезпечує ситість навіть при невеликих кількостях споживання. Незважаючи на відносно високий вміст цукру, хурма не підвищує глікемічний індекс крові і на 100 г продукту містить всього 62-70 ккал.

Ефективність дієти, багатої хурмою, в нормалізації ліпідного обміну підтверджується науковими дослідженнями. Плоди хурми сприятливо впливають на стан печінки і жовчовивідних шляхів. Хурма має яскраво виражений сечогінний ефект.

Також користь хурми досить відчутна в боротьбі з кишковою паличкою, запорами і неполадками в роботі нервової системи. Плоди хурми мають тонізуючі властивості. Вони є відмінним природним антиоксидантом, виводять шлаки і токсини шляхом зв’язування вільних радикалів.

М’якоть хурми має бактерицидні властивості, тому її включають в раціон під час епідемій. Розрізану навпіл хурму в деяких країнах прикладають до опіків і ран. Хурма корисна і при нервовому, і при фізичному виснаженні і дуже допомагає організму відновитися після операцій.


Фото Greenhome.Org.Ua

Завдяки вживанню хурми знижується жар. Вона допомагає лікувати кашель і дуже добре втамовує спрагу. А полоскання горла трьома столовими ложками соку хурми на півсклянки теплої води купірує ангіну на початковій стадії захворювання. Лікарі рекомендують їсти хурму тим, хто страждає варикозним розширенням вен, а також кровотечею ясен.

Цілющі властивості хурми проявляються не тільки в споживанні плодів. Висушені листя хурми вважаються біологічно активними, тому чай з них корисний літнім людям, а також хворим на анемію та авітаміноз. Відваром з жорстких «хвостиків» плодів лікують енурез. Пропарені листя накладають на гнійні рани і нариви.

На Кавказі хурму їдять у великих кількостях при ранніх формах токсичного зоба. У Китаї та Японії хурмою лікують атеросклероз, а соком — цингу, в Таїланді — виганяють кишкових глистів, в Кореї хурма вважається протизапальним засобом і використовується при лікуванні дизентерії, ентероколітів і бронхітів.

Протипоказання щодо вживання

Серед багатьох людей існує думка, що хурму, як і груші, і яблука, потрібно їсти разом зі шкіркою. Але ця думка помилкова. У шкірці хурми знаходяться таніни, які сприяють утворенню каменів у шлунку.


Фото Edaplus.Info

Незрілі плоди хурми мають в’язкий смак і можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту. Через високий вміст таніну хурму не можна вживати відразу ж після операцій на органах черевної порожнини. Лікарі не радять захоплюватися фруктом тим, чия травна система працює мляво і часто бувають запори. Крім того, хурма небезпечна і для людей з так званою спайковою хворобою — вона часто буває після великих і складних операцій на шлунку або кишечнику та інших органах черевної порожнини. Вживання хурми, особливо незрілих плодів, в яких найбільший вміст таніну, може привести до гострої кишкової непрохідності та термінової операції.

Як би дивно це не звучало, але хурма може викликати карієс і руйнування зубів. Це відбувається через високу концентрацію пектину і цукру. Волокниста м’якоть, яка дуже легко застрягає між зубами, а також дубильні кислоти, призводять до руйнування зубів і розвитку карієсу. Так що після того, як з’їли хурму, потрібно випити стакан води, а ще краще прополоскати рот.

Хурму не потрібно їсти з крабами, креветками і морською рибою. У хурмі є дубильні кислоти, а під їх впливом білки починають злипатися. Це заважає їжі нормально перетравлюватися, в результаті чого формуються шлункові камені. Не рекомендують їсти хурму на голодний шлунок.

Не потрібно давати хурму діткам до трьох років. Це пояснюється тим, що шлунковий сік вступає в реакцію з танінами, в результаті чого утворюється в’язка липка маса. Вона пов’язує шматочки фрукту в шлунку у дитини в один ком​​, а це може викликати серйозні ускладнення. Найкраще дітям запропонувати хурму, коли їм виповнитися десять років.


Фото Nexplorer.Ru

Отже, не варто перестаратися, достатньо буде з’їдати один фрукт на день. Якщо їсти хурму у великих кількостях, то може порушитися травний процес, що може призвести до серййозних захворювань. Ну і безсомненно, вживайте тільки стиглі і солодкі плоди, недостиглі і в’язкі набагато частіше викликають непрохідність у кишечнику.

Як вибирати і зберігати хурму?

При виборі хурми насамперед варто звертати увагу на розмір, колір плодів і стан верхніх листочків. Якщо листки зелені і хурма має дуже блідий колір, це свідчить про те, що хурма не дозріла. Стигла хурма завжди має сухі плодоніжки і висохлі листочки бурого або коричневого кольору. Якщо хурма в темних плямах та чорних точках, це говорить про те, що вона перемерзла або плід недбало транспортувався, почав псуватися.

Запам’ятайте, що смачна хурма повинна бути кругла або округла. Якщо хурма стигла, то її поверхня блискуча і дуже гладка. Хороша хурма завжди має насичений, однорідний і яскраво-оранжевий колір, буде м’якою на дотик, без зовнішніх пошкоджень і плям. М’якоть зрілого плоду солодка, желеподібна, а не в’язка.


Фото Thinkstockphotos.Com

Цей продукт дуже корисний, але швидко псується, так що потрібно знати, як же правильно зберігати його. Якщо дотримуватися деяких простих правил зберігання хурми, то можна всю зиму мати під рукою джерело вітамінів, магнію, заліза, йоду, кальцію, клітковини і інших корисних речовин.

Хурму можна заморожувати, сушити, консервувати. Хурма добре зберігається разом з іншими продуктами в холодильнику, але потрібно її з’їсти впродовж чотирьох днів. Щоб хурма могла зберігатися більш тривалий час, то для неї потрібна температура від 0 градусів до −1 градуса. При цьому вологість повітря повинна зберігатися в межах 80-90%, так як при рівні вологості нижче фрукт почне морщитися. Якщо ж вологість буде вище зазначеної, то плоди будуть покриватися цвіллю.

Якщо хурма вам попалася недоспіла, то в перебігу декількох днів при кімнатній температурі хурма дозріє. Для тривалого зберігання хурму можна покласти в морозилку, при низьких температурах хурма не втрачає своїх корисних властивостей протягом півроку. Перед тим як покласти хурму в морозилку, її можна вимити і порізати шматочками.

Щоб позбавити хурму від терпкості, потрібно на пару годин покласти фрукти в морозилку, а перед вживання хурму можна розморозити при кімнатній температурі. Можна покласти хурму в холодильник в пакет з червоними яблуками або помідорами. Можна також потримати хурму в теплій воді. Температура води близько 40 градусів. Витримати так 10-12 годин.

Хурма у кулінарії


Фото Thinkstockphotos.Com

Хурма дуже широко застосовується і в кулінарії. Зазвичай її подають окремо у свіжому вигляді. Однак з м’якоті цього фрукту також готують мус, желе, мармелад, джем, використовують її для приготування салатів і м’ясних страв. Особливо добре поєднується хурма з м’ясом птиці. Можна додавати хурму в морозиво або йогурт, змішувати шматочки хурми з сиром. М’якоть можна змішати з вершковим сиром, апельсиновим соком, медом і дрібкою солі — вийде досить незвичайний дрессинг для салатів.

Також з хурми готують різноманітні десерти, роблять сидр, патоку, вино, пиво і самогон. Обсмажене і подрібнене насіння хурми використовують як замінник кави. М’якоть хурми використовується і у випічці та для приготування пудингу. Популярною є і сушена хурма. Незрілу терпку хурму в Японії використовують для приготування саке. Не рекомендовано варити хурму, бо висока температура не дуже добре впливає на її смакові якості. Після варіння хурма ставє дуже в’язкою і терпкою.

Яскравий, жовтогарячий колір хурми не тільки піднімає настрій, але і викликає посмішку на обличчі і дарує нам хоч трохи сонячного тепла і радості в холодні похмурі дні. Це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, тому хурму так важливо включати в раціон особливо в осінній та зимовий час.


Фото Domovouyasha.Ru
За матеріалами Ru.Wikipedia.Org, Mamapedia.Com.Ua, Polzavred.Ru, Irinazaytseva.Ru, Domovouyasha.Ru, Calorizator.Ru
Головне фото Sunny7.Ua

Комментарии
Для добавления комментария необходимо войти или зарегистрироваться.
  • gjoanna
  • 30.10.14 - 09:55
  • #

Люблю хурму,але не знала,що вона ще й така корисна!

Аватар пользователя gjoanna
2 уровень
  • Spezza
  • 30.10.14 - 10:06
  • #

Самый любимый фрукт.

Аватар пользователя Spezza
5 уровень
  • Татарочка
  • 31.10.14 - 10:13
  • #

Да, ждешь полгода, когда наступит поздняя осень, и появиться хурма на прилавках!

Аватар пользователя Татарочка
4 уровень